Cele mai citite
 


Tot ce trebuie sa stim despre aromaterapie
joi, 11 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Sanatate si frumusete, Altfel de medicina, Neurologie
 

 In rădăcini, tulpini, frunze, seminte şi flori, fiecare plantă contine uleiuri esentiale (sau volatile, sau eterice), folosite in aromaterapie pentru a stimula echilibrul şi armonia corpului, mintii şi spiritului. Proprietătile terapeutice ale acestor uleiuri provin, fără indoială, din influenta pe care o au asupra hormonilor şi a altor substante chimice cu rol de mesager, care se găsesc in corp şi in creier.  

Folosirea uleiurilor esentiale datează incă de pe la 4500 i.Ch.,când egiptenii au creat parfumuri şi leacuri din ele. Ei au facut legătura intre arome şi religie, atribuind o anumită mireasmă fiecăreia dintre multele lor zeităti. Preotii egipteni foloseau uleiurile esentiale la imbălsămare; s-au găsit urme de astfel de substante în mumii vechi de 3000 de ani.
 
Cunoştintele antice au fost păstrate de medicii greci, romani şi arabi, ale caror lucrări au influentat medicina timp de secole. In secolul al XVIII-lea, uleiurile volatile erau incă utilizate pe scară largă in practica medicală. Dar la sfarşitul secolului al XIX-lea a început fabricarea de esente sintetice, procedeu mai ieftin şi mai uşor decât extragerea lor din plante, iar folosirea leacurilor obtinute pe cale naturală a cunoscut atunci un declin.
 
Aromaterapia modernă a apărut odată cu lucrările chimistului francez Rene-Maurice Gattefosse, care in anii ’20 a descoperit proprietatile vindecatoare ale uleiului de levăntică. Aşa a inceput să studieze proprietătile antiseptice ale uleiu-rilor esentiale şi, in 1937, el publică prima carte modemă de aromaterapie.
 
Cereţi sfatul unui specialist
Un aromaterapeut vă va pune întrebări despre sănătate, nivelul stresului şi starea de spirit. El va trebui să afle ce alte remedii folositi, deoarece efectul unor medicamente, indeosebi al celor homeopatice, poate fi modificat de mirosul puter-nic al uleiurilor aromaterapeutice.
 
După aceea va alege uleiurile care vi se potrivesc şi modul de administrare a tratamentului. Sunt mai multe metode, dar cea mai obişnuită este practicarea unui masaj total şi relaxant cu uleiurile recomandate.
 
După masaj, sunteti lăsat să vă relaxaţi în linişte. Terapeutul vă poate sugera să nu faceţi baie câteva ore după masaj, pentru ca pielea să absoarbă bine uleiul. Poate să vă dea uleiuri de utilizat la domiciliu. Intreaga şedintă, cuprinzând consultatia şi masajul, durează intre 60 şi 90 de minute.
 
Diluarea uleiurilor: excipienti si proportil
Inainte de a folosi un ulei esential pentru masaj sau imbăiere, trebuie să-l diluati cu o substantă adecvată, numită excipient. Pentru masaj folositi ca excipient un ulei de bună calitate, obtinut prin presare la rece, cum ar fi cel de migdale dulci, de floarea soarelui sau din sâmburi de struguri. Pentru imbăiere amestecati uleiurile esentiale cu o lotiune incoloră si inodoră sau cu spumant de baie obisnuit si turnati amestecul in apa de baie. Respectati proportiile indicate mai jos: depăsirea lor ar fi o risipă inutilă.
 
  • Amestec normal pentru imbăiere - 15 picături de ulei esential in 10 lingurite de excipient
  • Amestec pentru imbăiere: copii, vărstnici si bolnavi - 8 picături de ulei esential in 10 lingurite de excipient
  • Amestec pentru imbăiere: copii sub vărsta de 2 ani - 4 picături de ulei esential in 10 lingurite de excipient 
  • Ulei pentru masaj - 8-12 picături de ulei esential in 6-8 lingurite de excipient
 
Folosirea terapiei la domiciliu
Este important să obtineti un diagnostic medical sigur inainte de a folosi aromaterapia pentru a trata simptome care, în mod normal, v-ar fi determinat să vă adresaţi unui medic. Uleiurile esentiale sunt la îndemână, iar tratamente ca in-halatiile, masajul şi băile aromatice sunt uşor de realizat la domiciliu. Dar eficacitatea uleiurilor depinde de modul cum au fost extrase şi păstrate.
 
Cele mai bune se comercializează în sticluţe de culoare inchisă şi sunt obţinute prin distilarea vaporilor sau prin extragerea din părti de plante naturale, de obicei organice. Eticheta trebuie sa contină denumirea latină a plantei, modul de utilizare, atentionări clare şi mentiunea „natural" sau „pur".
 
Precautii speciale
Desi uleiurile esentiale pure fac bine la piele si pot fi absorbite in fluxul sangvin răspandind actiunea lor benefică in intregul corp, unele uleiuri sintetice pot provoca reactii cutanate sau crize de astm. Folositi deci numai uleiuri esentiale naturale.
 
Dacă aveti o piele sensibilă, dacă suferiti de epilepsie sau de hipertensiune arterială sau ati fost operat recent, consultati un practician calificat inainte de a folosi uleiuri esentiale.
 
In caz de sarcină, evitati uleiurile esentiale din lista de mai jos. Dacă aveti îndoieli, apelati la un aromaterapeut.
 
Uleiuri de evitat în primele 20 de săptămâni de sarcină
• Busuioc (Ocimum basilicum)
• Cajeput (Melaleuca leucadendron)
• Chiparos (Cupressus sempervirens)
• Lemn de cedru (Cedrus atlantica)
• Niauli (Melaleuca viridiflora)
• Rozmarin (Rosmarinus officinalis)
• Smirnă (Commiphora myrrha)
• Şerlai (Salvia sclarea)
 
Uleiuri de evitat pe tot parcursul  sarcinii
• Anason (Pimpinella anisum)
• Angelică (Angelica archangelica)
• Busuiocul cerbilor (Mentha pulegium)
• Camfor (Cinnamomum camphora)
• Chimen (Carum carvi)
• Fenicul (Foeniculum vulgare)
• Cimbru (Thymus vulgaris)
• Cimbru de grădină (Satureia montana)
• Cuişoare (Eugenia caryophyllata)
• larbă de lămâie (Cymbopogon citratus)
• Ienupăr (Juniperus communis)
• Isop (Hyssopus officinalis)
• Nucsoară (Myristica fragrans)
• Pătrunjel (Petroselinum crispum)
• Scortisoară (Cinnamomum zeylanicum)
• Sovârv (Origanum vulgare)
• Tarhon (Artemisia dracunculus)
 
Cumpărati numai de la o sursă de incredere (intrebati un aromaterapeut) şi păstrati uleiurile intr-un loc rece, in flacoane de culoare inchisă, etanşe. Alegeti uleiurile care se potrivesc pentru simptomele sau durerile pe care le aveti şi care vă plac. Inaintea folosiri unui ulei esential pentru masaj sau imbăiere, ar trebui să-l diluati cu o substantă adecvată, cunoscută sub denumirea de excipient. Amestecati uleiurile cu excipientul in proportiile recomandate. Puteti pregăti dinainte o cantitate suficientă pentru mai multe utilizări. Dacă uleiurile alese nu dau rezultate, cereti sfatul unui terapeut calificat.
 
Inhalaţia: Este calea cea mai rapidă de a introduce uleiul esential in fluxul sangvin. Există două modalităti simple de a inhala uleiurile:
• Puneti câteva picături de ulei esential pe o bucată de panză, duceti-o la nas şi inhalati.
• Adăugati una sau două picături de ulei esential in apa fierbinte dintr-un vas, puneti-vă un prosop in jurul capului si deasupra vasului cu apă şi inhalati vaporii cel mult cinci minute.
 
Puteti repeta oricare dintre procedee de până la de trei ori pe zi sau puteti utiliza o lampă odorantă, insa această metodă dă vapori mai putin concentrati, şi efectele remon-tante sau calmante sunt mai slabe.
 
Imbăierea: Una dintre cele mai simple modalităti de a absorbi uleiurile in corp este să le puneti în apa de baie.
• Folositi 10 lingurite de excipient amestecat cu uleiuri volatile in proportiile recomandate. Dacă adăugati uleiurile direct in apa din baie, picăturile vor pluti la suprafata apei, iar efectele terapeutice vor fi diminuate.
• Agitati apa din baie pentru ca uleiul să se disperseze.
• Inchideti usa şi ferestrele şi relaxati-vă in baie timp de 10 minute.
 
Uleiuri pentru aromaterapie
 
Arbore de ceai (Meloleuca alternifolia), are peste o sută de utilizari si actionează ca antiseptic impotriva infectiilor bacteriene, indeosebi ale pielii; folosit pentru curătirea tăieturilor şi altor răni superficiale.
 
Eucalipt (Eucaliptus globulus), dă vioiciune, limpezeşte mintea si ajută impotriva răcelilor şi congestiei; tusei uscate; infectiilor pielii (furuncule şi coşuri), inflamatiilor şi durerilor musculare.
 
Levăntică (Lavandula officinalis), combate anxietatea, stresul si depresia, stimulează regenerarea celulelor pielii; reduce infiamatiile pielii; ajută la vindecarea ulceratiilor bucale; diminuează respiratia urât mirositoare şi greaţa.
 
Măghiran (Origanum majorana), calmează şi alină în cazuri de melancolie, singurătate şi doliu, uşurează problemele respiratorii (bronşita şi astmul); util în constipatie; atenuează crampele musculare
 
Mentă (Mentha piperita) are efect remontant; util in tratamentul şocului emotional, ajută la calmarea tusei şi a infectiilor in gât; crampelor intestinale şi arsurilor la stomac; răului de mişcare.
 
Muşcată trandafirie (Pelargonium graveolens) ajută la diminuarea stresului mintal şi a anxietătii, tonifică şi curătă pielea; combate infectiile in gât şi bucale; stimulează ficatul şi curătă sistemul digestiv; combate retentia de lichide.
 
Romanită (Chamomilla nobilis) este relaxant; diminuează anxietatea; eficace pentru calmarea nervozitătii copiilor, util contra acneei, eruptiilor şi inflamatiilor pielii şi ale muşchilor; stimulează pofta de mâncare; combate diareea.
 
Rozmarin (Rosmarinus officinalis), stimulează memoria, calmează indigestia şi balonările; ajută circulatia; alină durerile musculare; curătă şi stimulează regenerarea celulelor pielii; combate infectiile.
 
Santal alb (Santalum album) este sedativ şi relaxant; remediu bun impotriva insomniei, calmează iritatiile gâtului, bronşita şi astmul; catifelează pielea uscată; combate mătreata; stopează vărsăturile şi diareea.

  

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Salvia - salvatoarea sanatatii Planta parfumata, din familia mentei, un subarbust cu aspect ornamental, intrebuintat in medicina si gastronomie. Foarte raspandita in gradinile din Europa, America si Africa de Nord, salvia cuprinde cateva sute de specii de plante erbacee sau perene. Poate sa creasca si sub forma de arbusti. In...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Pătlagina Pătlagina (Plantago major L.) este o plantă ierboasă din familia Plantaginaceae care creşte în grădini, la marginea culturilor sau a drumurilor. Pătlagina îngustă (Plantago lanceolata L.,o specie de pătlagină cu frunze înguste) şi Pătlagina moale (Plantago media L., cu frunzele moi) cresc prin fâneţe...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Levănţica Levănţica este o plantă cu flori albastre spre violet, cu un parfum delicat, fin şi aromat, cu un puternic efect calmant şi terapeutic, fiind folosite pentru băi aromate încă din cele mai vechi timpuri.
14 plante benefice pentru plamani si sistemul respirator Un val de infectii virale si bacteriene matura emisfera nordica si oamenii au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca de o gama larga de simptome ale sistemului respirator. Daca recurgi la medicina conventionala pentru a incerca sa rezolvi aceste infectii cu antibiotice, doar o sa sporesti...
Ghimbir impotriva starii de greata Radacina noduroasa care se remarca prin gustul ei picant si acru, ghimbirul se foloseste in scopuri medicale de cel putin de 5000 de ani, fiind recunoscut in lumea intreaga pentru capacitatea sa de a calma starea de greata (mai ales la femeile gravide), voma si alte tulburari digestive.
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Brânca ursului Brânca ursului, considerată a fi un adevărat "ginseng-românesc", poate fi un remediu pentru cele mai grave boli ale secolului. Cunoscută din antichitate pentru proprietăţile afrodisiace, studiile recente o recomandă pentru reducerea stărilor de stres, de oboseală şi epuizare, planta având puternice efecte...