Cele mai citite
 


Migrene şi alte boli
joi, 13 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!
 

/Le Point/

Paris, 13 aug /Agerpres/ - Migrenele şi cefaleele severe frecvente în special la adulţii tineri - între 20 şi 55 de ani -, sunt asociate adesea cu obezitatea abdominală, potrivit unui studiu efectuat pe un eşantion de 22.211 persoane, de National Health and Nutrition Examination Survey din SUA. În schimb, migrena şi obezitatea abdominală nu mai sunt asociate în mod semnificativ după 55 de ani, scrie ziarul francez Le Point.

Autorii acestui studiu, Lee Peterlin şi Andrea Rosso, de la Drexel University College of Medicine din Philadelphia, sugerează deci că pierderea în greutate la nivelul stomacului ar putea fi benefică pentru adulţii tineri care suferă de dureri de cap, în special la femei. Alte studii au pus deja în evidenţă o legătură între obezitatea globală şi cronicizarea migrenei.

În ceea ce priveşte migrenele însoţite de halucinaţii vizuale (aura vizuală), acestea constituie un factor de risc cardiovascular, lucru dovedit de mai multe studii. În Women's Health Study, s-a arătat că pacientele cu migrene şi aură vizuală pot avea un risc de două ori mai mare de a suferi accidente vasculare cerebrale, infarcte de miocard, angine pectorale şi deces, în special între 45 şi 54 de ani. De asemenea, există o legătură între migrene şi retinopatii, adesea atribuită calibrului redus al arteriolelor şi vinişoarelor care irigă această membrană din interiorul ochiului.

În schimb, pacientele cu migrene ar fi expuse unui risc redus cu 26 % de a se îmbolnăvi de cancer la sân. Legătura între cele două patologii a fost constatată prima dată la sfârşitul anului 2008 de către cercetătorii de la Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson din Seattle. Aceeaşi echipă a confirmat recent această constatare, ca urmare a unui studiu efectuat pe un eşantion de peste 4.500 de persoane. Legătura a fost constatată la femeile de toate vârstele (înainte de menopauză sau după). Folosirea medicamentelor contra migrenei şi eliminarea sau nu a factorilor care stimulează crizele (alcool, tutun, tratament hormonal de substituţie) nu au modificat asocierea. Urmează să se descopere cum protejează migrena împotriva cancerului la sân. AGERPRES/(Elena Dumbravă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Durerea de cap si migrena Nu se poate aprecia cate persoane din intreaga lume sufera cu regularitate dureri de cap. Dar statisticile medicale arata ca aproape 90 la suta dintre durerile de cap sunt clasificate drept o contractie musculara sau, cum se spune de obicei, „dureri de cap din cauza incordarii".
Dependenţa de mâncare, principalul factor de risc pentru obezitate Numărul în continuă creştere al persoanelor care suferă de obezitate din statele dezvoltate economic a adus în discuţie factorul dependenţei de mâncare şi în special de mâncarea de tip fastfood ca principală cauză a acestei condiţii medicale, un factor ce nu a fost încă asociat direct de medicină cu...
CEFALEEA Prin cefalee se intelege durerea localizata in extremitatea cefalica, respectiv la nivelul craniului, exceptand durerea de la nivelul fetei, faringelui si a regiunii cervicale si este rezultatul actiunii unor stimuli nocivi asupra structurilor sensibile de la nivelul craniului situate...
Durerile de cap: tipuri, cauze, consecinte Cefaleea sau durerea de cap este unul dintre cele mai frecvente simptome din patologia umana. Initial este considerata ca un fapt aproape banal, apanaj al vietii stresante si suprasolicitante pe care o traim. Bolnavii se autotrateaza, la sfatul prietenilor, colegilor sau la recomandarile foarte insistente...
Rolul alimentaţiei în declanşarea migrenelor Estimările arată că 10% dintre bărbaţi şi 25% dintre femei suferă de migrene ocazional sau în mod regulat. Mulţi dintre cei suferinzi sunt convinşi că anumite alimente pot provoca aceste crize migrenoase, scrie site-ul passionsante.be.
Durerea de cap, afecţiunea cea mai comună şi mai răspândită Peste 6 milioane de spanioli suferă de migrene şi cefalee. Potrivit datelor Societăţii Spaniole de Neurologie publicate de revista Cephalgia, între 12 şi 15 la sută din populaţie suferă de tulburări neurologice cronice care îi împiedică să desfăşoare orice activitate. După zeci de ani de studii şi de...