Cele mai citite
 


Riscul de boli coronariene este mult mai mare pentru femeile fumătoare decât pentru bărbaţi/studiu/
vineri, 12 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Femeile care fumează sunt mult mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de inimă decât bărbaţii: riscul de a dezvolta boli coronariene - ucigaşul nr. 1 din Marea Britanie - este cu 25% mai mare pentru fumătoare, deşi acestea fumează de regulă mai puţine ţigări decât bărbaţii, relevă un studiu citat în ediţia a joi a cotidianului britanic The Independent.
Deşi prin tradiţie fumatul era o 'activitate' masculină, în prezent o cincime din totalul fumătorilor pe plan mondial - 220 milioane de oameni - sunt femei. Industria tutunului cheltuie milioane în fiecare an pe campanii publicitare având ca ţintă femeile şi sugerând o legătură între fumat şi siluetă, prin designul şi ambalajul ţigaretelor. Studiul publicat în revista medicală Lancet, de fapt o 'meta-analiză' care a avut ca obiect patru milioane de oameni cuprinşi în alte 86 de studii, va accentua presiunile asupra guvernului de a introduce ambalajele simple pentru ţigări, pe care să figureze doar avertismentele legate de sănătate, consideră ziarul britanic.

Cercetări anterioare au arătat că probabilitatea de a face cancer la plămâni este de două ori mai mare în cazul fumătoarelor decât al fumătorilor, aminteşte The Independent.

Potrivit noului studiu, realizat de cercetători de la universităţile americane din Minnesota şi Johns Hopkins /Maryland/, femeile metabolizează nicotina mai rapid decât bărbaţii şi fumul de ţigară pare să fie de asemenea mai toxic pentru femei, deşi încă nu au fost stabilite clar diferenţele biologice dintre reacţiile celor două organisme la tutun.

Cercetătorii avertizează că riscul la care se expun femeile ar putea fi chiar mai ridicat când încearcă să reducă numărul ţigărilor fumate într-o zi.

Într-adevăr, riscul bolilor coronariene scade rapid după renunţarea la fumat, dar noul studiu relevă şi faptul că femeilor le este mult mai greu să se lase de acest obicei decât bărbaţilor. Mai mult, în ţările în curs de dezvoltare, unde legislaţia privind publicitatea la tutun este mai permisivă, proporţia fumătoarelor creşte semnificativ mai rapid.

Amanda Sanford, de la grupul Action on Smoking and Health, a subliniat că 'industria tutunului trebuie împiedicată să mai ia în vizor femeile cu mituri înşelătoare despre legăturile dintre fumat şi siluetă'. O concluzie similară a tras şi British Heart Foundation.

Statisticile arată că jumătate din totalul fumătorilor mor din cauza unor boli legate de fumat, cum sunt bolile de inimă şi cancerul pulmonar.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.
Şansele de concepere naturală a unui copil scad cu 10-40% pentru fumătoare (studiu) Şansele de concepere a unui copil scad cu 10-40% pentru femeile care fumează între 5 şi 9 ţigări pe zi, se arată într-un comunicat de presă al Centrului Naţional pentru Renunţare la Fumat remis joi AGERPRES.
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Cum renuntam la fumat? – partea 1 Mai mult de jumatate din pacientii care imi intra pe usa sunt fumatori, iar din acestia o treime sunt obezi, alta treime sufera de boli cardiovasculare si cealalta parte de boli digestive. 60% din pacientele abia intrate la menopauza au osteoporoza si sunt fumatoare. Primul meu sfat logic si de...
Societatea Română de Pneumologie: 85% dintre bolnavii de cancer bronhopulmonar sunt fumători Aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, a declarat joi într-o conferinţă de presă preşedintele Societăţii Române de Pneumologie Florin Mihălţan.
Fumatul lasă o ''amprentă'' în ADN chiar şi la 30 de ani de la renunţarea la ţigări Fumatul lasă o ''amprentă'' în ADN chiar şi după 30 de ani de la renunţarea la ţigări, potrivit unui studiu efectuat de unii oameni de ştiinţă din cadrul US National Institute of Environmental Health Sciences şi Harvard Medical School, informează, miercuri, Daily Mail.