Cele mai citite
 


Studiu al Patronatului Medicinei Integrative referitor la viaţa persoanelor diagnosticate cu cancer
vineri, 12 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

Autorităţile au un nivel minim de interes şi implicare în sprijinirea bolnavilor de cancer, iar angajatorii nu sunt motivaţi să păstreze în funcţie sau să angajeze persoane diagnosticate cu cancer. Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu realizat de Patronatul Medicinei Integrative, dat joi publicităţii.

Potrivit studiului intitulat "Raport de cercetare calitativă al persoanelor diagnosticate cu cancer şi al aparţinătorilor acestora" din cadrul proiectului european "Reţea multiregională pentru terapie integrativă, consiliere şi reintegrare socială a persoanelor diagnosticate cu cancer", pacienţii şi aparţinătorii lor consideră că sistemul medical românesc are un grad scăzut de pregătire şi gestionare a numărului mare de cazuri medicale.
De asemenea, studiul relevă că serviciile medicale sunt percepute ca fiind "neperformante din cauza condiţiilor precare din spitale şi suprasolicitării personalului medical", iar bolnavii de cancer şi aparţinătorii acuză lipsa unui sistem de informare care să îi poată orienta, fiind nevoiţi să recurgă la surse informale de genul discuţiilor pe holurile spitalelor şi mediul online.
O altă concluzie a studiului arată că pacienţii oncologici au nevoie de consiliere psihologică pentru a depăşi şocul aflării veştii şi trebuie ajutaţi pentru a evita autoizolarea şi depresia.
Studiul a fost realizat în Bucureşti, Iaşi şi Cluj Napoca, pe baza a 6 focus grupuri (trei cu persoane diagnosticate cu cancer şi trei cu aparţinători) şi 24 de interviuri cu angajatori din cele trei regiuni.
Scopul cercetării a fost de a explora experienţele individuale legate de situaţia persoanelor diagnosticate cu cancer, atât în rândul acestora, cât şi la nivelul aparţinătorilor şi al angajatorilor, pentru a obţine o imagine de ansamblu asupra dinamicii individuale şi sociale a vieţii bolnavilor de cancer.
"Am certitudinea că prin acest raport de cercetare calitativă am reuşit să identificăm principalele probleme cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu cancer şi aparţinătorii acestora, fie că ne referim la problemele cu angajatorii, sistemul medical sau relaţiile interpersonale. Rezultatele cercetării ne-au oferit soluţii de integrare socială a pacienţilor oncologici pe care le vom pune în practică în cadrul celor 3 centre din Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca", a declarat Liviu Mandler, preşedinte al Patronatului Medicinei Integrative.
Soluţiile de îmbunătăţire a vieţii persoanelor diagnosticate cu cancer identificate vizează integrarea psihologiei în tratamentul pacienţilor oncologici, asigurarea unei consilieri psihologice pentru pacienţi şi aparţinători în vederea reintegrării sociale şi creşterii stimei de sine şi crearea de grupuri de suport destinate schimbului de experinţe şi sprijinirii reciproce.
Proiectul "Reţea multiregională pentru terapie integrativă, consiliere şi reintegrare socială a persoanelor diagnosticate cu cancer" se derulează în perioada 2010 - 2013 şi are ca obiectiv central crearea unei reţele de centre cu acoperire multiregională pentru consolidarea capacităţii competenţelor şi stimei de sine a persoanelor diagnosticate cu cancer.
Patronatul Medicinei Integrative (PMI), organizaţie nonguvernamentală, se ocupă de îmbinarea medicinei alopate cu medicina complementară prestată de medici specialişti care utilizează toate terapiile demonstrate ca fiind sigure şi eficiente.
Pe de altă parte, nivelul de încredere în recuperarea şi reintegrarea socială a persoanelor diagnosticate cu cancer scade odată în funcţie de amplitudinea impactului pe care boala îl are asupra respondentului şi de la persoanele diagnosticate cu cancer la aparţinători şi la angajatori. AGERPRES/(AS - Livia Popescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Asistenţă gratuită pentru bolnavii de cancer, la Centrului Teritorial de Informare, Consiliere şi Terapie ONCOSUPORT Nord-Est Bolnavii de cancer beneficiază începând de vineri de sprijin din partea specialiştilor din cadrul Centrului Teritorial de Informare, Consiliere şi Terapie ONCOSUPORT Nord-Est.
Bolnavii de cancer pot beneficia de consiliere gratuită prin centrul 'Oncosuport' din Capitală Persoanele diagnosticate cu cancer pot beneficia de consiliere gratuită prin intermediul unui proiect pentru terapie integrativă, consiliere şi reintegrare socială implementat de către Patronatul Medicinei Integrative. Sediul centrului "Oncosuport" se află în Bucureşti, în zona Băneasa, pe strada Dobrogeanu...
Cluj: Centre cu finanţare europeană pentru consilierea bolnavilor de cancer Bolnavii de cancer vor putea să beneficieze de consiliere în vederea reintegrării sociale, în urma unui proiect finanţat cu fonduri europene.
Iaşi: Bolnavii de cancer internaţi la spitalul Sf. Spiridon, mutaţi la Institutul Regional de Oncologie Aproximativ 100 de pacienţi ai Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi vor fi mutaţi în imobilul în care funcţionează Institutul Regional de Oncologie (IRO), susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.
Bolnavii de cancer fac un apel către autorităţi să le redea şansa de a trăi prin deblocarea accesului la tratamente Membrii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) fac un apel disperat către autorităţi pentru a le reda şansa de a trăi, şansa care le-a fost luată prin decizia CNAS de a bloca accesul pacienţilor la tratamentele care-i mai ţin în viaţă se arată într-un comunicat al federaţiei...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...