Cele mai citite
 


Fiecare dintre noi are ceva dintr-un mutant
joi, 13 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Pediatrie
 

/Le Temps/

Berna, 13 aug /Agerpres/ - Descoperirea geneticii şi a ADN-ului a permis să se explice schimbările suferite de oameni cu fiecare generaţie. În prezent, se întrevăd noi mecanisme ale evoluţiei. Fiecare mutaţie genetică produce variaţii infinite pe tema vieţii. Tribunalul selecţiei naturale permite apoi acestor modificări ale ADN-ului să se răspândească sau le condamnă la dispariţie, după dispoziţia de moment, scrie ziarul elveţian Le Temps.

 

Atunci când Charles Darwin şi-a expus teoria evoluţiei, acum 150 de ani, îi lipsea acest mecanism de bază. Cel care antrenează ceea ce el numea „descendenţa cu modificări”. Descoperirea geneticii şi a ADN-ului a remediat această lacună. Se descoperă acum alte noi „rotiţe” ale evoluţiei: transferuri orizontale, gene săritoare, epigenetica.

De fiecare dată când una din celulele noastre şi codul său genetic se duplică, se produc erori. „Aceste mutaţii survin la întâmplare, dar şi sub efectul agenţilor mutageni, virusuri, soarele sau produsele chimice, precum ţigara”, precizează Virginie Népoux, de la Departamentul de ecologie şi evoluţie al Universităţii din Lausanne.

Eroarea de copiere generează câteodată moartea celulei, dar poate s-o şi modifice. Dacă mutaţia are loc în celulele germinale, care produc celulele reproducătoare, gameţii, ea se poate transmite următoarei generaţii. „Într-un gamet, fiecare caracter al ADN-ului are în medie o şansă la o sută de milioane să fie modificat”, explică Stylianos Antonarakis, de la Departamentul de medicină genetică şi dezvoltare al Universităţii din Geneva. Fiecare ovul sau spermatozoid transmite deci în teorie 30 de caractere care au suferit o mutaţie.

Adesea, aceste schimbări infime nu au un efect perceptibil. Dar există şi mutaţii unice care sunt spectaculoase. „Mai ales dacă sunt atinse genele active în dezvoltarea embrionară”, subliniază Virginie Népoux. Este cazul mutaţiei antennapedia, indusă în laborator la drosofile, care transformă antenele în picioare.

„Dar acest lucru nu înseamnă o nouă specie, remarcă Denis Duboule, de la departamentul Frontiers in Genetics al Universităţii din Geneva. Micile mutaţii antrenează o micro-evoluţie. Mi-e greu totuşi să cred că aceasta duce la apariţia unei noi specii. Este vorba probabil de ceva mult mai important: un adevărat cutremur cromozomic, cromozomi care se rup sau se recombină.”

Indiferent dacă sunt mici sau mari, schimbările genetice, ca să persiste, trebuie să treacă printre verigile selecţiei naturale. Unele mutaţii pot fi neutre, chiar avantajoase. Selecţia naturală este cea care face trierea. Presiunile externe (resurse alimentare limitate, schimbările climatice etc.) elimină indivizii purtători de handicap, dar favorizează şi supravieţuirea şi deci reproducerea celor care prezintă o noutate avantajoasă. Totuşi, unele mutaţii sunt avantajoase numai în anumite cazuri. „Este cazul unei gene care, moştenită de la ambii părinţi, provoacă o formă de anemie răspândită în Africa, adaugă Stylianos Antonarakis. Dar dacă un copil nu moşteneşte decât o singură copie a genei, el va fi, dimpotrivă, avantajat şi va putea lupta împotriva complicaţiilor malariei.” Deci selecţia naturală nu va elimina şi nici nu va generaliza această mutaţie.

Alte gene nu sunt avantajoase decât dacă sunt rare, afirmă Virginie Népoux. Este cazul moleculelor de la suprafaţa celulelor care permit sistemului imunitar să le identifice pe acestea ca făcând parte din organism. Dacă aceste molecule sunt rare la o populaţie, virusurile şi bacteriile vor infecta mai greu o persoană. Ele se vor răspândi deci şi nu vor mai fi aşa de rare. Nu vor mai fi deci aşa de avantajoase şi frecvenţa lor va scădea din nou sub efectul selecţiei naturale. Şi aşa mai departe.

„Există şi trăsături care constituie un impediment şi care se transmit, deoarece sunt indisociabile la nivelul molecular de trăsături fundamentale”, subliniază Denis Duboule. Geneticianul aminteşte, de asemenea, faptul că selecţia sexuală a favorizat dezvoltarea unor caracteristici atât de absurde, precum coada păunului sau coarnele cerbului de 4,5 metri anvergură. Acestea nu facilitează supravieţuirea, dar permit purtătorilor să atragă mai multe partenere şi deci s-au răspândit. În orice caz, ceea ce este avantajos într-un anumit moment şi loc nu este neapărat la fel mai târziu sau în altă parte. Populaţii din aceeaşi specie evoluează deci diferit în funcţie de condiţiile în care trăiesc, până când vor deveni două specii distincte, adică prea diferite pentru a se încrucişa şi a produce indivizi fertili.

Dar organismele evoluează şi fără presiuni externe. „Există tendinţa de a afirma că toate trăsăturile se pot adapta, ceea ce este absolut fals”, afirmă Virginie Népoux. Dacă o mutaţie se răspândeşte sau nu, acest lucru se datorează adesea hazardului. Hazardul face ca purtătorul acestei mutaţii să nu se reproducă, să moară accidental înainte de a fi putut să se reproducă sau ca o genă, în virtutea „loteriei” înmulţirii sexuate, să nu fie transmisă descendenţilor. Mutaţiile neutre, în special, nici avantajoase, nici dezavantajoase, „se plimbă” în genomul unei populaţii în funcţie de momentele legate de viaţă, moarte şi sex. Această derivă genetică participă şi la evoluţia speciilor. Este, de asemenea greu de stabilit cât se datorează mai degrabă procesului de adaptare decât hazardului.  

Mutaţiile nu sunt singura sursă de inovaţie. „Mitocondriile, denumite şi uzinele energetice ale celulei, erau foarte probabil la originea bacteriilor care au invadat organismele vii”, aminteşte Denis Duboule. În plus, unele organisme, chiar foarte diferite, sunt private de ADN. Genomul vacii, de exemplu, conţine a parte de genom de şarpe, ajuns acolo în mod aparent prin ceea ce se numeşte transferul orizontal. Se pare că unele virusuri au rolul de transmiţători, copiind şi lipind bucăţi diferite de genom, dar lăsând şi propriile secvenţe. „Aproape jumătate din ADN-ul nostru este constituit de transpozoni sau gene săritoare, afirmă Virginie Népoux. Unele sunt reziduuri de virusuri, dar nu toate.” Printre aceşti pasageri clandestini se află totuşi multe resturi de retrovirusuri, similare VIH, deoarece acestea îşi inserează codul genetic în cel al gazdei pentru ca să fie duplicat de celulă.

„Transpozonii pot, de asemenea, să provoace mutaţii sau să modifice exprimarea genelor”, potrivit biologului. „S-a constatat că la multe vertebrate nu există transpozoni în unele zone ale genomului care sunt prea fragile, precum genele dezvoltării embrionare. Este mult prea periculos, deoarece aceştia sunt capabili să provoace transformări majore, favorizând erorile cromozomice.”

Potrivit geneticienilor, o caracteristică dobândită în timpul vieţii unui individ nu poate fi transmisă copiilor decât dacă este înscrisă în genomul său. Conform noilor descoperiri, există schimbări care afectează exprimarea genelor fără a modifica secvenţa, explică Ariane Giacobino, de la Departamentul de medicină genetică şi dezvoltare a Universităţii din Geneva.

S-a constatat că femeile care au suferit de malnutriţie au dat naştere unor copii fragili, care şi ei la rândul lor, deşi hrăniţi normal, au avut copii şi mai firavi. Capul anumitor crustacee se schimbă sub influenţa unei substanţe chimice eliberată de prădătorul lor şi ia forma unui coif. Chiar într-un mediu lipsit de pericole, descendenţii lor vor avea acelaşi coif. În acest moment, aceste fenomene nu au fost observate decât la două sau trei generaţii.

Mecanismele de transmitere nu sunt foarte bine cunoscute. Epigenetica poate fi considerată un nou mecanism în cadrul evoluţiei pe termen scurt, afirmă Ariane Giacobino. Dat fiind că sunt reversibile, aceste schimbări nu sunt în mod necesar de durată. Această flexibilitate permite totuşi adaptarea chiar în cursul unei vieţi sau a mai multor generaţii. Denis Duboule adaugă că există varietăţi de plante care sunt diferite de sute de generaţii din cauza factorilor epigenetici. „Nu se cunosc încă toate regulile, teoria trebuie încă dezvoltată, afirmă Stylianos Antonarakis. Genetica explică multe lucruri, dar nu pe toate.” AGERPRES/(Elena Dumbravă)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Descoperirea unei gene responsabile pentru apariţia epilepsiei poate duce la un tratament mai eficient al bolii /The Times, Proceedings of the National Academy of Sciences/ Oamenii de ştiinţă au identificat un defect genetic care ar putea fi responsabil pentru până la jumătate din cazurile de epilepsie identificate de oamenii de ştiinţă, notează cotidianul britanic The Times.
În Islanda a fost întocmit codul genetic al întregii naţiuni Codul genetic al "unei întregi naţiuni" a fost efectiv dedus de cercetătorii din Islanda prin combinarea datelor ADN cu arborii genealogici, studii pe această temă fiind publicate în revista Nature Genetics, informează BBC.
Să fii simpatic este un dat genetic (studiu) Potrivit unui recent studiu american, o mare parte din comportamentul nostru ar fi determinat de ADN. Bucuria de a fi simpatic ţine de genetică, scrie Le Point.
După 5 milenii, omul de Bolzano îşi dezvăluie secretele ADN La aproape 20 de ani după descoperirea lui Oetzi, omul zăpezilor în Alpii italieni, şi la peste 5.000 de ani de la moartea acestuia, oamenii de ştiinţă au reuşit să descifreze enigmele conţinutului ADN al acestuia, secrete ce ar putea contribui la explicarea trecutului unor boli ereditare precum diabetul...
Un medicament anti-cancer inversează simptomele deficitului cognitiv la şoareci Un medicament experimental anti-cancer a inversat simptomele 'sindromului X fragil' la şoarecii de laborator, o boală genetica rară incurabilă responsabilă pentru deficite cognitive importante, informează agenţia France Presse.
O nouă hartă genetică globală O echipă de oameni de ştiinţă trasează o hartă globală a ADN-ului, care cuprinde 160 de generaţii. Drumul Mătăsii şi Gingis Han şi-au lăsat amprenta asupra populaţiilor, notează miercuri ziarul El Pais.