Cele mai citite
 


Camere video în fermele şi culturile din Insula Mare a Brăilei
sâmbătă, 13 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fermele şi culturile din Insula Mare a Brăilei vor fi monitorizate video până la sfârşitul acestui an.
"Vom îmbunătăţi monitorizarea introducând camere de luat vederi în toate fermele şi peste tot în Insula Mare a Brăilei, inclusiv pentru protejarea pivoţilor, care au fost devalizaţi primăvara aceasta", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorului general al SC TCE 3 Brazi, arendaşul IMB, Lucian Buzdugan.
Insula Mare a Brăilei, considerată cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, cu o suprafaţă de peste 55.000 de hectare de teren arabil, doreşte să îşi asigure şi independenţa energetică, motiv pentru care tot anul acesta va demara un program de utilizare a biomasei.
"Ne pregătim să demarăm proiectul de utilizare a biomasei, în sensul că toate paiele, respectiv 100.000 de tone, vor fi arse, rezultatul fiind obţinerea a 300.000 tone de biomasă. Arderea se va face într-o centrală termică de producere a energiei, respectiv 15 - 17 megavaţi pe oră", a explicat Buzdugan.
Directorul SC TCE 3 Brazi a spus că, odată cu demararea programului energetic, se va crea o rezervă, care va fi utilizată pentru a porni un alt program - cel de plantare de lucernă.
"Vom demara acel program de lucernă, pentru că, practic, cu soia îmi pierd speranţa, până când UE va înţelege că trebuie să cultivăm soia modificată genetic. În soia investim cel mai mult, 250 de euro pe hectar numai în pesticide, faţă de 20 de euro cât ar fi trebuit să investim", a spus Lucian Buzdugan.
SC TCE 3 Brazi a sărbătorit, pe 8 iunie 2011, zece ani de când a luat în arendă terenul arabil din Insula Mare a Brăilei, investiţie care s-a dovedit a fi un succes, după cum susţinea, cu această ocazie, arendaşul IMB, omul de afaceri Culiţă Tărâţă.
Societatea are în exploatare 70.000 ha teren agricol, din care 55.682 ha teren arabil, în baza unui contract de arendă încheiat, pe 20 de ani, cu Agenţia Domeniilor Statului, care a încasat în aceşti zece ani 44 milioane de euro.
SC TCE 3 Brazi a investit în aceşti zece ani 103 milioane de euro în utilaje şi echipamente pe parte de mecanizare, totul fiind modernizat, automatizat şi monitorizat în IMB în momentul de faţă, şi 32 milioane de euro în sisteme de irigat.
Pe cele 55.682 ha, compania a cultivat în 2011: grâu - 20.246 ha, rapiţă - 10.268 ha, porumb - 10.017 ha, soia - 7.011 ha, floarea-soarelui - 4.880 ha, orz - 3.085 ha, altele - 175 ha, iar producţia prognozată este de 323.700 tone la hectar. AGERPRES/(A, AS - Ecaterina Ignat)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ruşii se orientează spre produsele organice Fructele şi legumele organice sunt greu de găsit la Moscova iar acum cu atât mai puţin după ce Rusia a impus un embargo asupra produselor din UE, la 2 iunie. În contextul în care interdicţia naţională asupra legumelor din UE întră în a doua săptămână, producătorii şi comercianţii de produse organice...
Ministrul Agriculturii: Dacă UE va permite culturile de organisme modificate genetic, România va adopta o poziţie similară Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi că, dacă legislaţia europeană va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG), România va adopta o poziţie asemănătoare.
Iaşi: Investiţie în sistemul de încălzire la Secţia Şipote a Spitalului Socola Centrala termică de la Secţia exterioară Şipote a Spitalului de Neuropsihiatrie Socola a fost supusă unor reparaţii capitale în valoare de aproximativ 500.000 lei, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, managerul unităţii medicale, dr. Lucian Burlea.
OCDE: Speranţa de viaţă în UE a crescut la peste 79 de ani; în România este sub 75 de ani Speranţa de viaţă a crescut semnificativ din anii '90 în Uniunea Europeană, la peste 79 de ani, dar există în continuare disparităţi puternice între ţări, se arată într-un raport anual privind sănătatea în Europa publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează...
Olt: Investiţie de peste 2,2 milioane lei pentru secţiile Pediatrie şi Neonatologie de la spitalul din Slatina Secţiile Neonatologie şi Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina vor fi reabilitate începând de săptămâna viitoare, printr-un proiect complex, ce prevede recompartimentări, refacerea circuitelor, reabilitări complete ale pereţilor, instalaţiilor termice, sanitare, electrice.
Culturile modificate genetic nu au reuşit să crească producţia de plante comestibile Culturile modificate genetic stimulează creşterea buruienilor, insecuritatea alimentară şi recurgerea la pesticide, susţine un raport al mai multor ONG-uri, preluat de The Guardian în ediţia de miercuri.