Cele mai citite
 


Cluj: Spitalul Clinic de Boli Infecţioase are cel mai mare ambulator din ţară
sâmbătă, 13 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca - clasificat de Ministerul Sănătăţii în grupa II M (monospecialitate) - are cel mai mare ambulator din România, cu cea mai diversificată ofertă de servicii, care include 26 de specialităţi pentru adulţi şi 13 pentru copii, deservite de 77 de medici.
Directorul spitalului, Ioan Mureşan, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că, după lucrări ample de modernizare, spitalul este acum de talie europeană - compartimentul Imuno-depresie, cu 11 saloane ultramoderne, secţia de copii şi secţia de Terapie intensivă fiind mândria instituţiei.
Unitatea sanitară a preluat, în octombrie 2009, Centrul de Diagnostic şi Tratament, aflat atunci "în faliment total", şi l-a transformat în cel mai mare ambulator din ţară, cu 20 de saloane. În ambulator lucrează 220 de cadre medicale.
"Sunt trei piloni ai sistemului de sănătate - medicina primară, activitatea ambulatorie şi cea spitalicească. Tendinţa este de reducere a activităţii spitaliceşti şi de transfer al acesteia spre medicina primară şi ambulatorie", spune directorul unităţii sanitare.
El a evidenţiat că în ambulator costurile sunt de patru - cinci ori mai mici comparativ cu cele din spital. Într-un ambulator integrat, cum este cel al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, specialiştii reuşesc, prin inter-consultări - pentru că de cele mai multe ori o boală este asociată cu o alta - să dea o soluţie medicală completă, cu instituirea unui tratament adecvat etiologic.
"Avem două ambulatorii, cel din spital şi cel înfiinţat în fostul CDT. În spitalizarea de o zi, pacientul este consultat în mai multe specialităţi medicale, face investigaţiile necesare şi primeşte rezultatul analizelor în aceeaşi zi. Am dezvoltat şi activitatea paraclinică cu laboratoare de analize medicale, cabinete de explorări funcţionale şi de radiologie, toate la un nivel ridicat, astfel că în cel mai scurt timp pacientul are diagnosticul corect şi scrisoarea medicală", a afirmat Ioan Mureşan.
Serviciile medicale se contractează, în continuare, cu Casa de Asigurări de Sănătate. Cheltuielile cu infrastructura sunt suportate de Consiliul Judeţean, în a cărui subordine se află spitalul, după descentralizare.
"În primul semestru al anului, am avut colapsuri financiare, totalizând 1,5 milioane de lei pentru servicii efectuate şi neacoperite de CAS. Unitatea are 200 de paturi, iar anual sunt spitalizaţi aproximativ 7.500 de bolnavi adulţi şi copii. Serviciul de gardă funcţionează 24 de ore din 24. În ambulator, în special, şi în spital intră, în medie zilnică, aproximativ 1.000 de pacienţi. Fluxul este extraordinar şi este normal să avem şi probleme financiare. Dar niciunul dintre pacienţii noştri nu a trebuit să-şi cumpere materiale sanitare sau medicamente în timpul spitalizării. În semestrul al doilea vom echilibra balanţa financiară, fiindcă prestăm servicii cu plată pentru unităţi private", a arătat directorul spitalului.
Cazuistica este diversă, dar frecvent cu pacienţi cu infecţii severe, cu meningite, gastroenterocolite, hepatite acute virale, infecţii de tract respirator, urinare, ale sistemului nervos central, endocardite acute infecţioase, leptospiroze, etc.
"Nu am reuşit să avem, în secţia de Terapie intensivă, necesarul de medici şi asistenţi. Aceasta este, într-adevăr, o nerealizare, dar cred că în toamnă avem şansa să ieşim din impas", afirmă Ioan Mureşan.
În unitatea spitalicească şi în noul ambulator lucrează, în prezent, 500 de cadre medicale, 120 fiind medici primari şi specialişti, iar restul asistenţi, laboranţi şi infirmiere. Directorul spune că nu se poate plânge de un exod de cadre medicale. "Avem aceleaşi probleme pe care le are întreg sistemul sanitar din România", arată Ioan Mureşan, adăugând că în fiecare an sunt probleme cu infecţiile severe, dar unitatea nu a beneficiat niciodată de sprijin din fondul de rezervă al CAS.
"Lunile noiembrie şi decembrie nu sunt acoperite financiar. Dar spitalul nu poate fi închis. Sunt neîmpăcat cu un lucru: după ce am rezolvat situaţia critică a Ministerului Sănătăţii, am preluat CDT şi am plătit datoriile istorice de 30 de milioane de lei ale acestuia, am rugat ministerul, în 2009 şi apoi în 2010, să mă ajute cu 10 milioane de lei pentru achiziţia unor aparate medicale moderne pentru toate specialităţile. Nu am avut înţelegerea necesară. Trebuie să se înţeleagă că, dacă se investeşte în oameni şi în aparatură modernă pentru ambulatoriu, se câştigă nu se pierde. Un euro investit în partea de prevenţie aduce un câştig de şase euro în partea economică", a arătat directorul spitalului. AGERPRES - FOTO PE FLUX/(A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Institutul Inimii, fără dificultăţi financiare în acest moment, afirmă directorul Tudor Simionescu Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca a fost clasificat de Ministerul Sănătăţii pe treapta cea mai înaltă de competenţă, respectiv I M, ceea ce înseamnă că, după formula de calculare a fondurilor care se cuvin unităţii medicale, banii ar trebui să fie mai mulţi comparativ cu anul 2010...
Cluj: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă - în coordonarea Ministerului Sănătăţii Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Cristiana Ciortea, consideră că trecerea unităţii sanitare pe care o conduce în coordonarea directă a Ministerului Sănătăţii ar putea să însemne o relaţie mai directă cu personalul din instituţia guvernamentală, în activitatea de organizare, principiile...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Cluj: Centrul de Diagnostic şi Tratament va fi integrat în activitatea clinică Cluj-Napoca, 18 ian /Agerpres/ - Centrul de Diagnostic şi Tratament (CDT) va fi integrat în activitatea clinică, prin reorganizarea sa, iar contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru noul profil medical urmează să fie semnat în cel mai scurt timp, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul...
Argeş: Două secţii reabilitate la Spitalul de Pediatrie din Piteşti Piteşti, 14 dec /Agerpres/ - Secţia de Anestezie Terapie Intensivă şi Laboratorul de Analize Medicale ale Spitalului de Pediatrie din Piteşti, reabilitate în cadrul unui program finanţat de Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean (CJ) Argeş, au fost recepţionate marţi de beneficiar.
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.