Cele mai citite
 


Barack Obama îşi apără reforma sistemului de sănătate
joi, 13 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

/Le Temps/

Berna, 13 aug/Agerpres/ - După o serie de atacuri, preşedintele american a considerat că trebuie să pună capăt „falselor zvonuri” asupra proiectului de reformă a sănătăţii. Reuniunea publică de la Portsmouth va fi urmată de alte două, vineri şi sâmbătă, în Montana şi Colorado, Obama trebuind să răspundă întrebărilor puse de americani. Marţi seara, preşedintele Statelor Unite a ţinut să lămurească lucrurile în privinţa sistemului de sănătate, după atacurile de o rară virulenţă la adresa proiectului care ar trebui să coste 1.000 miliarde de dolari în următorii zece ani, relatează cotidianul elveţian Le Temps de joi.

 

Pentru a controla din nou situaţia, el a recurs la un exerciţiu drag lui: o reuniune publică în cadrul căreia îşi expune punctele de vedere şi răspunde apoi întrebărilor publicului. Într-un liceu din New Hampshire, în faţa a 1.800 de persoane, Barack Obama a vorbit despre „tacticile de intimidare” desfăşurate de adversarii reformei, care prevede asigurarea medicală a tuturor americanilor şi crearea unei asigurări medicale publice ca alternativă la asigurarea de boală propusă persoanelor de peste 65 de ani, Medicare. „Sistemul de sănătate american funcţionează adeseori mai bine pentru asiguratori decât pentru americanii înşişi”, a deplâns el situaţia, înainte de a-şi afirma hotărârea de nu se lăsa pradă falselor zvonuri vehiculate de canalele TV sau de animatorul radio vedetă a conservatorilor, Rush Limbaugh. „De fiecare dată când suntem pe punctul de a adopta o reformă a sănătăţii, cei care apără anumite interese se opun prin toate mijloacele posibile...Dar nu ne vom mai lăsa influenţaţi. Nu de această dată şi nu acum”, a spus preşedintele american, adăugând că nimic nu se va schimba pentru americanii asiguraţi.

De când s-a instalat la Casa Albă, Barack Obama se confruntă cu cea mai importantă criză a mandatului său. Anturajul său îi recomandă să nu intre în panică. Va participa totuşi la alte două reuniuni publice, vineri la Bozeman, în Montana, şi sâmbătă, la Grand Junction, în Colorado. Preluând dosarul fierbinte al sănătăţii, pe care predecesorul său, George W. Bush, l-a lăsat deoparte, preşedintele american a început un drum dificil. În vigoare de la al doilea război mondial, sistemul de sănătate american este în criză. El a costat 240 miliarde de dolari în 2007, adică 7.900 de dolari/persoană. Aproape 48 de milioane de americani n-au niciun fel de asigurare medicală şi 25 de milioane sunt insuficient asiguraţi. Deşi sistemul se bazează pe angajator, care face o asigurare de sănătate pentru angajaţii săi la un asigurator, tot mai multe firme nu mai oferă astfel de servicii din cauza unei creşteri vertiginoase a costurilor. Pentru economie, sistemul a devenit un adevărat „dezavantaj”. Acum câtva timp, constructorul auto Toyota se gândea să-şi facă fabrică în Alabama sau în Ontario. Până la urmă a ales Canada, unde sistemul de sănătate este de stat. Toyota a calculat că poate economisi astfel 1.500 de dolari pe an şi pe maşină la costurile de producţie.

Dincolo de porţile şcolii din Portsmouth, detractorii lui Obama nu mai tăceau. Unii strigau „Obamahdinejad”. O femeie avea o pancartă pe care erau trecute un SS nazist şi fotografia lui Obama. Pentru că mama şi sora ei sunt grav bolnave, se teme de ce-i mai rău: „Adolf Hitler îi extermina pe cei slabi, nu numai pe evrei. Asta se va întâmpla şi aici.” Pus în faţa acestor exagerări, preşedintele „a demontat mitul” conform căruia proiectul său va împinge la „eutanasie” pe bătrânii bolnavi. În acelaşi sens, democraţii au creat un site internet, invitându-i pe americani să denunţe falsele zvonuri despre reformă. Teama asiguraţilor este totuşi reală pentru că se majorează mereu cuantumul asigurării medicale. Ea este acutizată de mişcările conservatoare şi de lobby. Secretarul general al Casei Albe, Rahm Emanuel, crede că excesele verbale şi atacurile personale la adresa lui Obama vor avea efectul invers: îi vor convinge pe americanii rezonabili de corectitudinea reformei. Barack Obama a avertizat de altfel: „Ceea ce este cu cu adevărat periculos este să nu faci nimic.” El a denunţat caracterul unor asigurări de sănătate din pricina cărora a suferit Lori Hitchcock. Femeia de 52 de ani a explicat preşedintelui că nici un asigurator n-a acceptat să-i încheie asigurare pentru că avea virusul hepatitei C din 2003.

Conştient de dificultatea misiunii sale, preşedintele este gata să facă gesturi radicale dacă republicanii refuză proiectul propus de el. Ar putea să renunţe la alternativa asigurării publice. În ceea ce-i priveşte pe conservatori, ei se tem de o întoarcere la Marea Societate, vast program social lansat de preşedintele Lyndon Johnson în anii 1960. Principala critică la adresa proiectului este naţionalizarea sănătăţii şi umflarea peste măsură a administraţiei. O critică pe care tabăra Obama o respinge, amintind că administraţia americană n-a fost niciodată mai cheltuitoare decât în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, scrie în încheiere cotidianul elveţian Le Temps. AGERPRES/ (Lelia Bretan)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Obama propune un proiect de reformă medicală de 1.000 de miliarde de dolari Preşedintele Barack Obama a înaintat un plan de servicii medicale în valoare de aproape o mie de miliarde de dolari, întins pe o perioadă de 10 ani, plan ce ar da guvernului american posibilitatea de a descuraja creşterile excesive ale preţurilor la asigurările integrale private de sănătate, care i-au...
SUA: Camera Reprezentanţilor adoptă un proiect de buget provizoriu, dar blochează fondurile pentru reforma sănătăţii Camera Reprezentanţilor a SUA, unde majoritatea este deţinută de republicani, a aprobat vineri un amendament prin care lipseşte de fonduri reforma sistemului sanitar din 2010, considerată a fi principala realizare legislativă a preşedintelui american Barack Obama, transmite EFE.
SUA: o reformă istorică a asigurărilor medicale adoptată în Congres Camera Reprezentanţilor Statelor Unite a adoptat duminică un proiect de lege a reformei sistemului de asigurări medicale, oferind o victorie legislativă majoră preşedintelui Barack Obama care urmează să promulge textul rapid.
Modificările la legea privind reforma sistemului american de sănătate, aprobate şi de Camera Reprezentanţilor Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a semnat vineri în mod oficial şi a trimis spre promulgare preşedintelui Barack Obama ultimele modificări la legea revizuită privind reforma sistemului de sănătate, relatează Reuters.
Senatul american îşi prezintă propria versiune de reformă a sistemului de sănătate Majoritatea democrată din Senatul american a dezvăluit miercuri un proiect de lege cu privire la reforma sistemului de sănătate menită să ofere o asigurare militară pentru peste 30 de milioane de americani care actualmente duc lipsă de aşa ceva, relatează AFP şi Reuters.
Barack Obama a promulgat reforma istorică a asigurărilor de sănătate Barack Obama a promulgat marţi reforma istorică a asigurărilor de sănătate vizând extinderea asigurării la 32 de milioane de americani, relatează agenţiile internaţionale de presă.