Cele mai citite
 


Franţa reduce lista meseriilor deschise străinilor din afara UE
sâmbătă, 13 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul francez a redus la jumătate lista meseriilor pentru care pot fi angajaţi cetăţeni străini din afara Uniunii Europene, care pot astfel imigra în mod legal în Franţa pentru a ocupa locuri de muncă acolo unde sunt greu de găsit candidaţi, relatează vineri AFP.
Numărul acestor ocupaţii a fost redus de la 30 la 14 familii de meserii, precizează o decizie a Ministerului Muncii făcută publică vineri.

Ea nu se referă la străinii aflaţi deja în Franţa cu acte în regulă şi nici la cetăţenii ţărilor cu care Franţa a semnat acorduri de gestionare concertată a fluxurilor migratorii, cum sunt Tunisia şi Senegal.

Guvernul preşedintelui Nicolas Sarkozy şi-a anunţat încă din primăvară intenţia de a revizui lista, care data din 2008. Sindicatele franceze şi-au manifestat ostilitatea faţă de o astfel de măsură, în vreme ce patronatul a apreciat că nu este vorba de o prioritate.

În prezent, autorităţile franceze emit anual circa 20.000 de vize de lucru, o bună parte dintre acestea reprezentând schimbări de statut pentru persoane deja aflate pe teritoriul francez, cum sunt de exemplu unii studenţi.

De remarcat că joburile din construcţii, lucrări publice şi informatică dispar din noua listă. Rămân în schimb altele în domenii cum sunt proiectarea de lucrări publice, producţia şi exploatarea sistemelor de informaţii, audit şi control contabil, dar şi fabricarea mobilei, sticlărie, producţia chimică, farmaceutică şi mecanică ori teleshopping.

Reducerea listei de meserii pentru străini se înscrie în politica generală a guvernului francez de reducere a fluxurilor migratorii, considerată o miză electorală în perspectiva alegerilor prezidenţiale din primăvara anului viitor.

La 8 august, ministrul francez de interne Claude Guéant şi-a reiterat dorinţa de a reduce de la 200.000 la 180.000 numărul imigranţilor legali străini în Franţa, fie că este vorba despre o imigraţie 'a forţei de muncă, de studii sau legată de regruparea familială'.

El a menţionat atunci că Franţa a expulzat 17.500 de imigranţi ilegali în primele şapte luni ale anului şi că până la sfârşitul anului s-ar putea ajunge la un număr de 30.000 de clandestini repatriaţi.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Frankfurter Rundschau: Nici urmă de valuri de imigranţi români şi bulgari de la 1 ianuarie în Germania Un val de plecări către locuri de muncă în Germania nu este de sesizat în România şi Bulgaria: avioanele, autobuzele şi trenurile către nord-vestul continentului nu au fost mai pline ca în alte dăţi înainte sau după Anul Nou, odată cu ridicarea definitivă a restricţiilor asupra accesului pe piaţa forţei...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Politica privind romii adoptată de guvernul francez este 'ineficientă şi inumană' (asociaţii din 'Romeurope') Desfiinţarea taberelor ilegale şi lupta împotriva "delincvenţei" romilor a fost obiectivul anunţat de guvernul francez în vara lui 2010. Un an mai târziu, asociaţiile colectivului ''Romeurope'', care lucrează în fiecare zi, de ani de zile, cu aceste comunităţi, afirmă că situaţia romilor din Franţa nu...
Economistul german Hans-Werner Sinn denunţă 'turismul beneficiilor' practicat de romi (EurActiv) Migraţia romilor spre Germania l-a determinat pe economistul german Hans-Werner Sinn, preşedintele Institutului Ifo de la Universitatea din Munchen, să facă apel la UE să modifice Directiva sa privind libera circulaţie, înainte de ianuarie 2014, termenul limită pentru ridicarea restricţiilor pe piaţa...
Situaţia sanitară şi socială dezastruoasă a romilor din Île-de-France (raport) Acuzaţi periodic de miniştrii de interne Brice Hortefeux, apoi Claude Guéant, care invocau statistici ce rămân totuşi îndoielnice, stigmatizaţi de Nicolas Sarkozy în faimosul discurs de la Grenoble, în iulie 2010, romii erau săptămâna trecută subiectul unei polemici între Partidul Socialist /PS/ şi Uniunea...
(Corespondenţă) Ce aşteaptă românii plecaţi din ţară de la ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii Bruxelles, 31 dec - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii de la 1 ianuarie 2014 înseamnă pentru românii plecaţi de mai mulţi ani într-o ţară străină în căutarea unui loc de muncă cu totul altceva decât discuţiile pe care le văd în presă despre turismul...