Cele mai citite
 


Ionel Blănculescu: Strategia fiscal-bugetară 2012-2014 trebuie concretizată de un program clar şi strict de reducerea cheltuielilor bugetare
sâmbătă, 13 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Strategia fiscal-bugetară 2012-2014 nu aduce ceva nou în România, dacă nu se va concretiza într-un program proactiv care să fie aplicat rapid, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Ionel Blănculescu, preşedintele societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare, fost ministru-delegat pentru coordonarea autorităţilor de control.
"Strategia fiscal-bugetară 2012-2014 nu aduce, în sine, ceva nou şi bun, în România, dacă nu va fi concretizat într-un program proactiv, care să înceapă de mâine să fie pus în aplicare, respectiv un program de reducerea cheltuielilor publice şi de creşterea veniturilor publice. Numai atunci putem spune că România face un pas în faţă. Dacă avem doar o strategie pe 2-3 ani în faţă, nu e decât o altă hârtie fără valoare. Consider că ea trebuie rapid aprobată si concretizată într-un program pentru că România este condamnată, alături de celelalte state din UE, să îşi reducă cheltuielile bugetare", a spus Blănculescu.
Acesta a precizat că în economie sunt două elemente care trebuie respectate, respectiv strategia şi tactica, primul fiind elaborat pe pe termen lung, iar cel de-al doilea pe termen scurt.
"Strategia guvernului trebuie concretizată azi, şi nu peste doi ani, de un program foarte clar şi strict de reducerea cheltuielilor bugetare. Nu putem într-un moment de maximă criză să prezentăm strategii care să vizeze doi trei ani înainte. Desigur guvernul poate să facă strategii care, însă, ar trebui aplicate astăzi", a mai adăugat analistul economic.
În opinia acestuia, una dintre măsurile imediate care ar trebui luate vizează limitarea cheltuielilor publice realizate de autorităţile locale, în baza aceluiaşi articol din Constituţie prin care au fost tăiate salariile bugetarilor.
"Prima măsură ar fi limitarea cheltuielilor pentru autorităţile publice locale din România pentru o perioadă limitată de timp, ceea ce înseamnă că guvernul ar trebui să ridice libertatea autorităţii publice locale, a consiliilor judeţene, a primăriilor, în cheltuirea nesăbuită a banului public. Această măsură ar trebui luată în baza Constituţiei, respectiv a articolului care a permis reducerea salariilor bugetarilor cu 25%. Practic, pe o perioadă de doi ani de zile, nicio autoritate publică locală din România nu va avea dreptul la cheltuieli publice decât cu aprobarea autorităţii centrale, a Guvernului. Este un element fundamental care ar trebui luat, este o măsură proactivă", a subliniat analistul economic.
În opinia acestuia, ceea ce se întâmplă acum nu face altceva decât să saboteze programul naţional de austeritate, exemplificând investiţia de 400.000 de euro pentru o pistă de Formula 2 din comuna Tărlungeni din Braşov şi programul de înverzire şi dotare cu mobilier a Bucureştiului, de circa 25 de milioane de euro.
"Este o risipă de neînchipuit asupra banului public. Multe alte programe din perioada electorală nu vor face decât să arunce în aer partea de cheltuieli bugetare. Degeaba guvernul va încerca să introducă aceste programe de austeritate când autorităţile locale vor risipi aceste resurse financiare", a adăugat Ionel Blănculescu.
În ceea ce priveşte pensiile, strategia guvernului arată că pensiile vor fi îngheţate în perioada 2012-2014 doar la 400.000 - 500.000 de pensionari din cei şase milioane, ceea ce înseamnă că este vorba doar de acele pensii care au fost mărite.
"Practic, discutăm de îngheţarea a doar 8-9% din totalul celor şase milioane de pensii, respectiv de 400.000-500.000 de pensii care au fost mărite. Cred că este o măsură pozitivă, nu una negativă", a adăugat şeful societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare.
De asemenea, Blănculescu precizează că proiecţiile macroeconomice din strategie nu sunt realiste în totalitate, pentru că sunt foarte greu de atins.
"România a înregistrat în 2010 un deficit bugetar real, nu cosmetizat pe ESA 95 (metodologia UE de calcul a deficitului bugetar n.r.), adică ţinând cont şi de arierate, respectiv de 7,5% din PIB, coborând în 2011 pe 4,4% din PIB, în condiţii de arierate zero. Este o ţintă ambiţioasă şi foarte greu de atins. Dacă discutăm de proiecţia de 3% din PIB în 2012 şi arierate zero cred că este chiar o utopie. Este imposibil de atins. Este o proiecţie macroeconomică eronată intenţionat pentru a da satisfacţie FMI. Nu poate fi atinsă din nefericire, iar dacă va fi cumva atinsă ar însemna o contracţie foarte mare a consumului în România datorită politicii bugetare. O contracţie economică nu face decât rău la acest moment, dar niciun deficit mare nu face bine. Dacă guvernul vrea să meargă pe o cale raţională ar trebui să meargă pe un nivel realizabil, respectiv nu pe un deficit de 4,4% din PIB în 2011, ci în jur de 5%, şi nici pe 3% anul viitor, ci pe un deficit 4-4,2% din PIB. Acestea ar fi proiecţiile reale", a adăugat preşedintele societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare, fost ministru-delegat pentru coordonarea autorităţilor de control.
Analistul economic a menţionat şi câteva măsuri interesante care ar putea fi luate în România precum crearea centrelor de profit bugetare sau eliminarea celor două sisteme: educaţia şi învăţământul din sectorul pur bugetar şi introducerea lor în altă categorie.
"Una dintre măsuri ar fi crearea centrelor de profit bugetare. De exemplu în domeniul sănătăţii se pot crea platforme de transplant pe cele cinci zone din ţară, Bucureşti, Târgu Mureş, Cluj, Iaşi, Timişoara, pentru că exista deja avem Agenţia de Transplant. Ele ar putea să producă valoare adăugată, adică bani, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă în domeniul stomatologiei. Acum vin din toată lumea pentru că suntem mai ieftini, şi aşa s-ar putea întâmpla şi pe această zonă a transplantului. Asta ar însemna că România ar putea să obţină bani dacă sectorul bugetar ar putea să se transforme pe anumite componente în centre de profit. Şi în educaţie, profesorii ar putea fi introduşi în programe de cercetare care să sprijine companiile şi mediului economic", a subliniat Ionel Blănculescu.
În ceea ce priveşte eliminarea sistemului de educaţie şi a celui sanitar din sectorul pur bugetar şi introducerea acestora în altă categorie, unde activitatea va fi bazată pe profitabilitate, analistul consideră că se va reduce risipa din sistemul bugetar.
'Cele două componente ale sistemului bugetar: educaţia şi sănătatea sunt componente productive şi consider că ar trebui să aibă un alt regim pentru că sistemul medical şi medicii sunt salarizaţi de la Casa de sănătate. De fapt nu sunt bani bugetari şi atunci ar trebui scos sistemul medical din sectorul bugetar. Dacă le introducem în altă categorie, putem crea aceste centre de profit, iar activitatea devine bazată pe profitabilitate şi astfel este eliminată risipa. De exemplu, investeşti în educaţia unui elev, în şcoală şi facultate, iar acesta părăseşte ţara după ce termină facultatea. Aceasta este o investiţie irosită. În cealaltă variantă, se încheie un contract prin lege, iar dacă educaţia lui costă 75.000 euro, să zicem pentru un student la medicină, el poate pleca din ţară numai dacă plăteşte acei bani. Dacă urmează contractul şi activează 10 ani în România, se amortizează investiţia din educaţie şi nu mai plăteşte acei bani", a explicat analistul economic.
Acesta a mai adăugat că există bani la nivel bugetar, numai că trebuie redistribuiţi pentru mărirea salariilor la medici şi profesori.
"Banii care sunt la nivel bugetar ar trebui redistribuiţi. Este clar că salariile nu mai pot fi mărite câţiva ani dar se poate face o redistribuire în sistem. Se iau bani din zona care nu merită şi se dau în cea care merită, respectiv în educaţie şi sănătate. Sunt bani în sistem, nu trebuie decât să-i redistribuim pentru mărirea salariilor la medici şi profesori", a subliniat preşedintele societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare, fost ministru-delegat pentru coordonarea autorităţilor de control.AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiectele bugetului de stat şi asigurărilor sociale, transmise miercuri Parlamentului pentru a fi adoptate în regim de urgenţă Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, vor fi transmise miercuri Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă, informează un comunicat al Executivului, remis AGERPRES.
Dr. Radu Deac:Academia de Ştiinţe Medicale derulează trei proiecte majore pe dotare, instruire şi transplant Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, profesor doctor Radu Deac, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că la nivel naţional se derulează trei proiecte cu un impact major asupra sănătăţii populaţiei, pe partea de dotare cu angiografe, pe instruirea personalului şi pe impulsionarea activităţii de...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Terapia intensivă va beneficia de 900 de medici specializaţi în pediatrie, la încheierea unui proiect de cooperare româno-elveţian Terapia intensivă din România va beneficia de 900 de medici specializaţi în pediatrie, în urma pregătirii în cadrul unui program de cooperare româno-elveţian, ale cărui rezultate au fost prezentate miercuri, într-o conferinţă de presă.
ŞTIRILE SERII DIN JUDEŢE - 6 SEPTEMBRIE * Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş se pregăteşte să depună documentaţia la Agenţia Naţională de Transplant pentru autorizarea începerii transplantului hepatic, renal şi de pancreas şi că ar...
Eugen Nicolăescu: La Târgu Mureş se va înfiinţa un centru-pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că va iniţia procedurile pentru înfiinţarea, la Târgu Mureş, a unui centru-pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii, care să pregătească specialişti atât pentru Spitalul Marie Curie din Bucureşti,...