Cele mai citite
 


Mureş: Peste 200 persoane şi-au manifestat susţinerea pentru înfiinţarea secţiei maghiare de la UMF
sâmbătă, 13 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 200 de persoane s-au adunat joi seară, la Biserica Reformată din Cetatea Târgu Mureşului, în semn de solidaritate cu demersurile Asociaţiei Maghiare pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România şi Comitetului de Iniţiativă Bolyai, pentru înfiinţarea secţiei maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF).
Printre participanţi s-a aflat şi Levente Vass, consilierul ministrului sănătăţii, Cseke Attila, unul dintre posibilii candidaţi la Primăria Târgu Mureş, care şi-a exprimat susţinerea faţă de acest demers.
"Este un exerciţiu civic corect care doreşte să se înfiinţeze, conform legii, departamentele maghiare la UMF din Târgu Mureş. Eu cred că statul român, Guvernul României au făcut posibil acest lucru prin noua Lege a Educaţiei din 2011, iar Senatul universităţii, prin Carta Universitară care a fost propusă, trebuie să ţină cont de lege. Felicit organizatorii pentru faptul că fost o organizare paşnică, o organizare corectă (...) Cred că Senatul trebuie să revină asupra Cartei şi trebuie să ţină cont de legile României care trebuie respectate necondiţionat de toată lumea din ţara noastră", a afirmat Levente Vass.
El a arătat că Legea Educaţiei spune foarte clar că departamentele la universităţile multiculturale trebuie înfiinţate şi că "acest lucru permite dezvoltarea corectă a universităţii în limba maghiară".
"Ca asistent universitar la această facultate - nu avem nicio dorinţă să despărţim facultate - dorim să fim împreună cu colegii noştri români, dorim însă departamente maghiare, conform legii", a afirmat Levente Vass.
Unii participanţi la manifestarea de la Biserica Reformată s-au retras declarând că scopul acesteia este pur electoral şi că în realitate UDMR a încercat doar să profite de moment pentru a-şi prezenta viitorul candidat la Primăria Târgu Mureş.
Liderul UDMR Târgu Mureş, Istvan Benedek, a negat însă acest lucru, în timp ce Levente Vass a preferat să spună că i s-a propus funcţia de ministru al sănătăţii, însă municipiul Târgu Mureş este mai important pentru el.
La manifestarea de la Biserica Reformată au fost amplasate o serie de bannere, în care se arăta că "Senatul UMF a încălcat Legea Educaţiei", "Legea învăţământului nu se discută, se aplică", "Drepturi egale în UMF", "Anul universitar vom începe doar cu o chartă egală în drepturi" sau "Vrem departamente maghiare garantate de lege".
Iniţial Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România şi Comitetul de Iniţiativă Bolyai au dorit să organizeze o procesiune în centrul oraşului, însă nu au primit aprobare din partea Primăriei Târgu Mureş.AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
G.Frunda: Recomand Guvernului să nu modifice nimic şi să lase Justiţia să-şi facă treaba, în privinţa UMF Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, candidatul Uniunii la Primăria Târgu Mureş, a recomandat Guvernului, vineri, într-o conferinţă de presă, să nu modifice Hotărârea de Guvern referitoare la facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi să lasă Justiţia să îşi facă...
Sen. Frunda recomandă Guvernului să lase Justiţia să-şi facă datoria, în privinţa UMF Senatorul Uniunii Democrate Maghiare din România, Gyorgy Frunda, candidatul UDMR la Primăria Târgu Mureş (nord-vest de Bucureşti), a recomandat Guvernului, vineri, într-o conferinţă de presă, să nu modifice Hotărârea de Guvern referitoare la Facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie...
Cseke Attila: Discuţia despre UMF este una despre respectarea sau nerespectarea legilor în vigoare Senatorul UDMR Cseke Attila a declarat luni că discuţiile privind înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş vizează de fapt ''respectarea sau nerespectarea legilor în vigoare''.
Cornel Brişcaru (PSD) susţine că Guvernul României a decis distrugerea UMF Târgu Mureş Secretarul executiv al PSD Mureş, Cornel Brişcaru, care este şi candidatul USL la Primăria Târgu Mureş, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, după adoptarea Hotărârii de Guvern referitoare la înfiinţarea facultăţii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), că Guvernul a decis ''distrugerea''...