Cele mai citite
 


Experţii UE nu recomandă închiderea şcolilor de teama virusului A(H1N1)
vineri, 14 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gripa porcina, Pediatrie
 

Bruxelles, 14 aug /Agerpres/ - Experţii UE în materie de sănătate publică spun că nu este nevoie să se amâne deschiderea şcolilor, în septembrie, de teama răspândirii gripei porcine, transmite EUObserver.

„În prezent nu este nevoie să se impună măsuri anticipate de închidere în masă a şcolilor”, se arată într-o declaraţie a Comitetului Securităţii Sănătăţii. Şcolile sau clasele ar trebui închise numai de la caz la caz, dacă se detectează prezenţa virusului, mai sugerează experţii UE.

Acest comitet special al UE - format din oficiali în domeniul sănătăţii de la Comisia Europeană şi din partea statelor membre - a fost instituit în 2001 pentru a face faţă ameninţărilor unor atacuri teroriste cu arme biologice, în urma atentatelor din 11 septembrie din Statele Unite.

Recomandarea de săptămâna aceasta a Comitetului se bazează pe „dovezile ştiinţifice” furnizate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) de la Stockholm, care susţine că beneficiile închiderii în masă a şcolilor ar fi „foarte incert”. De asemenea, UE este preocupată şi de impactul economic asupra a milioane de părinţi care ar fi nevoiţi astfel să rămâne acasă şi să aibă grijă de copiii, în loc să meargă la muncă.

„Orice beneficii pentru sănătate, oricât de substanţiale, trebuie puse în balanţă cu potenţialele costuri economice şi sociale ridicate ale închiderii preventive a şcolilor”, mai afirmă ECDC.

Recomandarea UE este o încercare de coordonare a politicilor într-un domeniu în care statele membre au competenţe naţionale exclusive, comentează EUObserver.  

Părinţii preocupaţi pentru sănătatea copiilor lor, dar şi pentru locurile lor de muncă, au primit mesaje contradictorii în ultimele săptămâni. Ministrul francez al sănătăţii, Luc Chatel, a declarat miercuri că va închide toate şcolile din Franţa dacă va exista o izbucnire puternică a virusului. Autorităţile franceze iau în calcul posibilitatea transmiterii pe internet şi la televiziune a lecţiilor, în cazul în care situaţia va fi foarte gravă.

Şi Marea Britanie a sfătuit, la sfârşitul lui iulie, celelalte state membre UE să amâne începutul şcolii până la sfârşitul lui septembrie. „Dezavantajele economice ar fi contrabalansate de vieţile salvate ale copiilor”, se afirma într-un document transmis de Londra celorlalte capitale. De atunci, Marea Britanie elaborează un plan pentru vaccinarea în masă a tuturor elevilor până în luna octombrie.

Suedia şi Grecia au început să-şi vaccineze întreaga populaţie. Autorităţile municipale din Belgia au cerut cimitirelor să sape mai multe gropi.

În schimb, în Danemarca medicii susţin că gripa porcină nu este cu mult diferită de gripa obişnuită.

Potrivit celor mai recente statistici, până în prezent virusul A(H1N1) a omorât 55 de persoane în UE, din care 40 în Marea Britanie şi 10 în Spania. Alte decese s-au înregistrat în Franţa, Belgia, Olanda, Irlanda şi Ungaria. În întreaga lume, virusul a ucis 1.462 de oameni. AGERPRES/(Petronela Gruev)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
20 de decese legate de gripa porcină în India şi mii de şcoli închise New Delhi, 13 aug /Agerpres/ - Numărul deceselor legate de gripa porcină a crescut joi la 20, iar mii de şcoli au fost închise în Mumbai şi în regiunea capitalei financiare şi industriale a ţării, pentru a stopa propagarea virusului, relatează AFP.
Noi cazuri de îmbolnăvire cu A/H1N1, depistate săptămâna trecută Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile a raportat încă 28 de cazuri noi de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1 depistate în săptămâna 17-23 august.
Galaţi: Numărul cazurilor de gripă nouă din judeţ a ajuns la cinci Directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Mihaela Debita, a anunţat, marţi, că numărul cazurilor de gripă nouă în judeţ a ajuns la cinci, după ce au fost confirmate alte două cazuri de îmbolnăvire cu virusul A(H1N1).
Brazilia: 368 de decese legate de gripa porcină (Ministerul Sănătăţii) Brazilia, 19 aug /Agerpres/ - Un număr de 368 de persoane au murit de gripă porcină în Brazilia între 25 aprilie şi 15 august, potrivit ultimului bilanţ comunicat marţi de Ministerul brazilian al Sănătăţii, citat de AFP.
Spania: primul copil mort în Canare în urma infecţiei cu gripa A Madrid, 18 aug /Agerpres/ - Un copil de 11 ani din Insulele Canare a murit în urma infecţiei cu gripa A, devenind prima victimă minoră a pandemiei şi a douăsprezecea în întreaga Spanie, informează marţi postul public de radio.
Israel: doi bolnavi au decedat de gripă porcină Tel Aviv, 17 aug /Agerpres/ - Doi bolnavi care au contactat gripă porcină au murit luni în Israel, ridicând la nouă numărul de persoane decedate după ce au fost contaminate de virusul A (H1N1), a anunţat Ministerul Sănătăţii.