Cele mai citite
 


Secretarul de stat Tanczos Barna: Înfiinţarea abatoarelor mici - o şansă uriaşă pentru fermieri
sâmbătă, 13 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Tanczos Barna a declarat, vineri, la Miercurea Ciuc, că posibilitatea înfiinţării de abatoare mici, acordată printr-un ordin al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare (ANSV), reprezintă o şansă uriaşă pentru fermieri şi crescătorii de animale.
Tanczos Barna a explicat, într-o conferinţă de presă, că iniţiativa înfiinţării de abatoare mici a venit de la fermieri, dintr-o nevoie formulată de aceştia şi după lungi discuţii, ANSVA a trimis propunerea concretă la direcţia de specialitate de la nivelul Uniunii Europene care a aprobat-o.
Secretarul de stat a afirmat că, în opinia sa, a existat un lobby puternic din partea marilor procesatori sau producători, dar care, în final, nu a avut succes.
Tanczos Barna este de părere că înfiinţarea acestor abatoare reprezintă o şansă uriaşă pentru crescătorii de animale şi pentru fermieri de a-şi comercializa produsele fără să apeleze la intermediari, la preţuri mai mici şi cu obţinere de profit.
'Pentru crescătorii de animale şi în special pentru fermele mici şi medii este o şansă uriaşă de a aduce produsele tradiţionale sau produsele din carne la consumatori, pe un lanţ cât mai scurt, astfel încât intermediarii şi acei comercianţi care, practic, beneficiau de aceste produse, să nu mărească preţurile. Avatajele acestor abatoare mici, dacă sunt legate şi de capacităţi de procesare, sunt că în primul rând produsele realizate pe plan local ajung pe piaţa locală, în condiţii de siguranţă sanitar veterinară, preţurile sunt mai uşor controlabile şi marjele comerciale, diferenţele de profit ajung în buzunarul fermierilor, în buzunarul micilor procesatori şi nu în buzunarul proprietarilor marilor lanţuri de distribuţie', a declarat Tanczos Barna.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a salutat ordinul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare privind posibilitatea înfiinţării de abatoare mici. El a spus că această iniţiativa aparţine Consiliului Judeţean Harghita, care a început demersurile în anul 2008, în urma repetatelor sesizări ale crescătorile de animale pentru care principala problemă era lipsa din judeţ a abatoarelor sau a punctelor de tăiere.
'Crescătorii de animale din judeţ preferau să vândă animalele vii, la preţuri scăzute, decât să meargă cu ele la abatoare din afara judeţului. (...) În plus, procesatorii luau din România sau din Ungaria carne obţinută industrial, a cărei calitate este net inferioară celei de la animalele crescute pe pajiştile noastre, pline de plante medicinale', a declarat Borboly Csaba.
La rândul său, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară a Consiliului Judeţean, Marton Istvan, a afirmat că există deja un interes pentru înfiinţarea de abatoare mici, motiv pentru care în perioada următoare se vor organiza întâlniri cu factorii responsabili pentru ca demersurile să nu întâmpine niciun fel de probleme. AGERPRES/(AS - Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
România, a noua ţară semnatară a declaraţiei pentru soia dunăreană, din cele 17 din bazinul Dunării România a semnat, miercuri, prin secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, "Declaraţia pentru Soia Dunăreană", fiind a noua ţară semnatară din cele 17 riverane Dunării.
INTERVIU/Botănoiu (MADR): Nu am luat poziţia ghiocel în faţa FMI în problema deficitului; vom negocia şi reducerea TVA România trebuie să înceapă cadastrarea terenurilor agricole deoarece, din 2020, plăţile în agricultură se vor face pe exploataţie şi nu pe unitatea de suprafaţă, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.
ARPIM şi APMGR avertizează că medicamentele ieftine ar putea să dispară de pe piaţă Medicamentele cu preţuri între 25-30 lei ar putea să dispară de pe piaţă din cauza taxei clawback şi a faptului că sunt nerentabile pentru producători, a declarat joi într-o conferinţă de presă preşedintele APMGR Dragoş Damian, care a precizat că este vorba de medicamente care acoperă toate ariile terapeutice...
Harghita: Operaţii laparoscopice la secţia de ginecologie a Spitalului Judeţean, în urma unei investiţii a CJ Laparoscopul primit anul trecut de secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a fost pus în funcţiune, după ce Consiliul Judeţean a achiziţionat accesoriile necesare.