Cele mai citite
 


Tuberculoza rezistentă la medicamente ia amploare
miercuri, 17 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Boli infectioase, Plamanii
 

Tuberculoza omoară în fiecare an aproape 1,6 milioane de persoane în lume. Tulpinile bacteriene responsabile de această maladie respiratorie sunt din ce în ce mai rezistente la antibioticele disponibile şi câştigă tot mai mult teren. Este această tendinţă urmarea unei proaste aplicări a tratamentelor medicamentoase, care permite apariţia unor tulpini modificate, sau se datorează capacităţii naturale a noilor „super-bacili” de a contamina oamenii?, se întreabă ziarul francez Le Monde.

 

Această a doua ipoteză, de care se teme lumea medicală, pare confirmată de două studii recente. Potrivit primului studiu, semnat de o echipă australiană, efectul metabolic al acestei rezistenţe nu se repercutează asupra capacităţii bacilului Koch de a se transmite de la un individ la altul. Speranţa era ca tulpinile nerezistente să-şi păstreze avantajul în nişa lor ecologică, adică cele două treimi ale omenirii infectate în mod latent, unde stau în aşteptare ca să treacă la atac în caz de slăbire a sistemului imunitar. În caz de declanşare a bolii, medicamentele ar fi atunci eficiente.

Din nefericire, acest model pare că este combătut. Mark Tanaka (Universitatea din Kensington, Australia) şi colegii săi au elaborat modele matematice, pe baza datelor privind bacteriile multirezistente prelevate în Venezuela - care beneficiază din 1936 de un plan de luptă eficient împotriva tuberculozei -, în Cuba şi în Estonia, unde eforturile profilactice au fost mult mai sporadice. Aceste modele arată că prevalenţa acestor tulpini rezistente care au apărut în Cuba şi în Estonia nu se mai datorează unei proaste administrări a medicaţiei, ci se atribuie acum transmiterii între indivizi. Situaţia este diferită în Venezuela, unde tulpinile rezistente au din ce în ce mai puţin timp ca să evolueze şi să dobândească, prin mutaţie, capacităţi mai bune de transmitere.

„Este un foarte bun articol, îngrijorător, în măsura în care modelul matematic este probabil optimist”, comentează Northan Hurtado, de la Medici fără Frontiere /MSF/. Organizaţia MSF a participat şi ea la o anchetă de teren în Georgia, care susţine aceste proiecţii. În regiunea Abhaziei, au fost descoperite tulpini multirezistente la indivizi care nu urmaseră încă niciun tratament antituberculos. Analiza genetică a arătat că era foarte frecvent vorba de o tulpină originară din China. Aceste observaţii dovedesc că este o tulpină înalt patogenă.

„De aceea este absolut necesar să se adopte metode noi de depistare rapidă a tulpinilor multirezistente, în vederea identificării pacienţilor şi a tratării lor, pentru a întrerupe transmiterea în curs în fosta Uniune Sovietică”, previn cercetătorii. Pe termen mai lung, „întregul glob ar putea fi vizat”. AGERPRES/(Elena Dumbravă)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Brăila: Familii întregi internate cu TBC Familii întregi sunt internate în Spitalul de Pneumoftiziologie din Brăila cu TBC, numărul cazurilor înregistrate de la începutul anului fiind exagerat, potrivit managerului instituţiei, Gabriela Moroianu.
SUA îşi vor ajuta aliaţii africani să combată SIDA, malaria şi tuberculoza (Obama) Accra, 11 iul /Agerpres/ - Preşedintele Barack Obama a declarat sâmbătă, în cadrul unui discurs susţinut în Ghana în faţa parlamentului, că Statele Unite ale Americii (SUA) îşi vor ajuta aliaţii africani să combată virusul HIV, poliomelita, malaria şi tuberculoza, relatează AP şi AFP.
Nivel de criză al îmbolnăvirilor de tuberculoză rezistentă la medicamente (OMS) Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză provocate de tulpini ale bacilului Koch rezistente la tratamentele standard cu antibiotice se menţine la un nivel de criză, fiind semnalate numeroase noi cazuri în cursul anului trecut, iar diferite forme ale acestei boli au ucis în 2013 aproximativ 1,5 milioane...
Realitate îngrijorătoare: tuberculoza devine din ce în ce mai rezistentă, iar cercetările în domeniu stagnează Numărul mare al cazurilor de tuberculoză în lume este unul din scandalurile medicale de la începutul acestui secol. Tuberculoza a ucis 1,4 milioane de persoane în 2010, din care majoritatea trăiau într-o ţară săracă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), este vorba de cel mai scăzut nivel...
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Tuberculoza multirezistentă va ucide peste 75 de milioane de persoane până în 2050 (grup parlamentar britanic) Cazurile de tuberculoză cu rezistenţă la tratamentele standard ar urma să fie din ce în ce mai numeroase până în anul 2050, dar şi lipsa vaccinurilor constituie o problemă, semnalează marţi Tribune de Geneve, cu ocazia Zilei mondiale a luptei împotriva tuberculozei.