Cele mai citite
 


Galaţi: Peste 9.000 de persoane au donat sânge, de la începutul anului
marţi, 16 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 9.100 de gălăţeni au donat sânge de la începutul anului şi până în prezent, numărul de donatori fiind apropiat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul Centrului de Transfuzii Galaţi, Camelia Stoichicescu.
'În 2010, am avut circa 18.000 de donatori. Până în acest moment, în 2011, au venit 9.100, dintre care 2.145 doar în luna iulie. Per total, avem o medie de 1.500 de donatori pe lună. Numărul variază în funcţie de anotimp. Spre exemplu, acum sunt mulţi plecaţi la ţară sau în concedii', a spus Stoichicescu.
Ea a mai spus că profilul donatorului s-a schimbat faţă de alţi ani şi că mulţi vin la Centrul de Transfuzii nu doar pentru a primi tichetele de masă în valoare de 63 lei date în schimbul celor 450 de mililitri de sânge, ci pentru că au înţeles că în acest fel salvează oameni aflaţi în situaţii critice.
'Profilul donatorului s-a schimbat în ultima perioadă. Se spunea că doar cei din clasa de jos a societăţii o fac. Acum avem şi donatori din clasa de mijloc, subţire cum este ea la noi. Sunt intelectuali şi multe persoane care au rude internate şi care donează pentru a le ajuta', a afirmat Stoichicescu.
Potrivit acesteia, Centrul de Transfuzii din Galaţi se situează printre primele cinci centre din ţară, în ceea ce priveşte dotările.
'Toate kiturile de donare sunt sterile şi de unică folosinţă. Putem recolta nu doar sângele ca atare, ci avem şi un dispozitiv care ne permite să apelăm la procedeul numit citafereză: sângele donatorului circulă prin dispozitiv, dar se recoltează doar componentele numite trombocite. Este un produs preferat de spitale', a precizat Stoichicescu.
Centrul de Transfuzii are spaţii special amenajate pentru stocarea sângelui, unde sunt frigidere speciale cu rafturi. Aici, sângele cu toate componentele poate fi păstrat timp de 45 de zile, iar cel obţinut în urma selectării trombocitelor, doar cinci zile. Plasma, care are o culoare alb-gălbuie, poate rămâne la frigider maxim un an înainte de a-şi pierde calităţile. AGERPRES/(AS-Dan Paic)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prefectura Galaţi a demarat o campanie de donare de sânge Galaţi, 20 iul /Agerpres/- Instituţia Prefectului - judeţul Galaţi a demarat miercuri o amplă campanie de donare de sânge, care se va desfăşura până la finele acestui an, acţiune în care sunt angrenate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale.
Centrul de Transfuzii din Galaţi a trimis 200 de pungi cu sânge pentru răniţii din Muntenegru O ambulanţă cu 200 de pungi cu sânge, o cantitate totală de 80 litri, a plecat marţi după-amiază de la Centrul de Transfuzii din Galaţi către Spitalul Universitar din Bucureşti, acolo unde a ajuns o parte dintre răniţii accidentului rutier din Muntenegru.
Olt: Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina a fost redeschis; şapte persoane au donat sânge Centrul de Transfuzii sanguine Slatina şi-a reluat miercuri activitatea în mod normal, după ce în zilele precedente a fost închis şi în instituţie au fost prezente echipe de control de la Direcţia de sănătate publică şi ministerul Sănătăţii.
Suceava: Cei mai mulţi donatori de sânge, în luna noiembrie, după incidentul din Clubul Colectiv Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Suceava a înregistrat în cursul anului trecut un număr de 7.500 persoane care au donat sânge, cei mai mulţi în cursul lunii noiembrie, după incidentul din Clubul Colectiv, a declarat presei, miercuri, directorul CTS Suceava, Maria Pilat.
Gorj: Peste 300 de persoane au donat sânge de la declanşarea campaniei la nivel naţional Peste 300 de persoane din judeţul Gorj s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Sanguine Târgu-Jiu şi au donat sânge de la declanşarea campaniei naţionale de donare în urmă cu circa două săptămâni, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul unităţii, Maria Cazan.
Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost dotat cu echipamente informatice şi a fost renovat parţial Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost dotat cu echipamente informatice şi a fost renovat parţial.