Cele mai citite
 


Cafeina poate preveni cancerul de piele (studiu)
miercuri, 17 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie, Oncologie
 

Cafeina poate preveni unele forme de cancer de piele, arată un studiu realizat pe şoareci, care explică mecanismul de protecţie la nivel molecular, informează AFP.

Cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii de Stat Washington din Seattle (nord-vest) au modificat genetic şoareci pentru a reduce în piele funcţionarea proteinei ATR (ataxie-telangiectazie, Rad3) , care joacă un rol esenţial în înmulţirea celulelor pielii afectate de razele ultraviolete ale soarelui.

Cercetări anterioare arătaseră deja cum cafeina inhibă ATR care, astfel neutralizată, determină distrugerea celulelor bolnave. La şoarecii modificaţi genetic, expuşi la raze ultraviolete, acţiunea proteinei ATR a scăzut mult şi tumori ale pielii s-au dezvoltat cu trei săptămâni mai târziu decât la rozătoarele din grupul martor. După 19 săptămâni de expunere la ultraviolete, şoarecii modificaţi genetic aveau cu 69% mai puţine tumori ale pielii şi de patru ori mai puţine cancere agresive decât ceilalţi, precizează autorii studiului publicat în versiunea online a Analelor Academiei Naţionale Americane de Ştiinţe.

Rezultatele cercetării arată că efectul de protecţie al cafeinei împotriva razelor ultraviolete, pus în evidenţă de studii anterioare, se explică probabil prin neutralizarea proteinei ATR în stadiul precanceros, înainte de dezvoltarea totală a tumorii pielii, încheie cercetătorii.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vaccin experimental împotriva melanomului, în curs de cercetare în SUA Un vaccin foarte personalizat, care poate stimula un răspuns imun din partea persoanelor cu melanom avansat, a fost descoperit de un grup de cercetători americani, care au publicat un studiu preliminar pe această temă în revista Science, informează online health.usnews.com.
Puteţi preveni cancerul de piele protejându-vă de soare în primii 20 de ani de viaţă Chiar dacă soarele şi transferul genetic favorizează tot mai des apariţia cancerelor de piele, diagnosticarea timpurie a afecţiunii ajută la creşterea şanselor de vindecare.
Virus herpetic modificat genetic pentru diagnosticarea timpurie a cancerului Un grup de cercetători americani propune utilizarea virusului herpetic pentru depistarea timpurie a tumorilor. Un studiu în acest sens a desfăşurat de o echipă de la Cincinnati Children's Hospital Medical Center, sub conducerea lui Timothy Cripe, informează Newswise.
Dacă un geamăn dezvoltă o formă de cancer, creşte riscul şi pentru celălalt să aibă această maladie (studiu) Dacă un geamăn dezvoltă o formă de cancer, atunci creşte riscul şi pentru celălalt geamăn să se confrunte cu o formă de creştere tumorală canceroasă, potrivit unui amplu studiu publicat în 'Journal of the American Medical Association' (JAMA), citat de agenţia France Presse.
Screening gratuit pentru cancerul de piele prin campania 'Un viitor fără pată' a FABC Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat joi cea de-a patra ediţie a campaniei 'Un viitor fără pată' printr-un program gratuit de screening pentru cancerul de piele, intitulat "Săptămâna Testării pentru Cancer de Piele".
Abuzul de şedinţe de bronzare la solar creşte semnificativ frecvenţa cancerului de piele (studiu) Cancerul de piele este foarte frecvent în Elveţia. Expunerea excesivă la razele ultraviolet este principala cauză. În afara razelor solare, un rol important îl joacă şedinţele de bronzare la solar, scrie site-ul lesquotidiennes.com.