Cele mai citite
 


Dependenţa este o dereglare a creierului
joi, 18 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Dependenţa este o dereglare cronică în activitatea creierului, potrivit noii definiţii a Societăţii americane de tratare a dependenţei. Acest lucru se referă nu doar la dependenţa de alcool şi de droguri, ci şi la cea de jocurile de noroc sau la consumul necontrolat de alimente. Din acest motiv, tratarea dependenţei necesită mult timp, la fel ca tratarea oricărei alte boli cronice, afirmă specialişti în medicină, informează USA Today.
'Problemele de comportament constituie o consecinţă a dereglărilor din activitatea creierului, iar patologia cerebrală se menţine mulţi ani după ce persoana încetează să mai consume droguri', declară Nora Volkow, directoarea Institutului american pentru tratarea dependenţei de droguri.

În creier are loc o interacţiune complicată între scheme emoţionale, cognitive şi de comportament. Acest proces este influenţat de genetică /mai predispuşi la dependenţă fiind oamenii care au experimentat droguri în adolescenţă sau care au luat calmante puternice în urma unor traumatisme/, de vârstă /părţile de creier care ajută la depăşirea comportamentelor vicioase se maturizează printre ultimele, din acest motiv adolescenţii fiind mai slabi în lupta împotriva dependenţei/, precum şi consumul de alcool sau droguri în scopul depăşirii stresului. Ca urmare a efectului pe care secretarea dopaminei o are în hipotalmus se stabileşte o legătură între 'consumul de ceva' şi 'obţinerea satisfacţiei', legătură care se menţine chiar şi atunci când consumul acestor substanţe nu mai aduce satisfacţie din cauza obişnuinţei.

Conştientizarea faptului că la baza dependenţei se află anumite reacţii ale creierului ar urma să depăşească prejudecăţile sociale existente în această privinţă, consideră specialişti în lupta împotriva dependenţei.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dependenţa şi impulsivitatea bărbaţilor sunt înscrise în ADN Starea de dependenţă şi impulsivitatea bărbaţilor au cauze genetice, conform unui nou studiu realizat de cercetători americani care au identificat gena răspunzătoare, transmite LiveScience.com.
Un nou site despre dependenta la locul de munca Castle Craig Hospital a lansat un nou site in limba engleza cu resurse care sa-i ajute pe angajatori si specialistii in Resurse Umane sa rezolve problemele legate de dependenta de alcool si droguri din companii.
Lundbeck primeşte Autorizaţia de punere pe piaţă a medicamentului Selincro® (nalmefen) în UE, ca prima terapie aprobată pentru reducerea consumului de alcool Selincrooferă o nouă abordare pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu dependenţă de alcool, care prezintă un risc crescut privind consumul de alcool.1 În studiile clinice, Selincro a redus consumul de alcool cu aproximativ 60% după şase luni de tratament. Dependenţa de alcool este considerată o...
Alcool, tutun, canabis: Tinerii sunt mai vulnerabili în a dezvolta dependenţă Consumul de alcool, tutun şi canabis rămâne important în rândul adolescenţilor francezi şi induce o dependenţă cu atât mai mare cu cât aceştia încep mai devreme, notează, vineri, cotidianul francez Le Figaro.
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Efectele consumului de alcool si droguri asupra familiei Castle Craig Hospital, cel mai mare centru specializat in tratamentul dependentei din Marea Britanie lanseaza un nou material video informativ despre boala dependentei. Clipul, subtitrat in limba romana, prezinta efectele consumului de alcool si droguri asupra familiei. Lee Taylor, coordonatorul...