Cele mai citite
 


Depresia estivală este la fel de rea ca cele din anotimpurile reci
joi, 18 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
'Când vine primăvara, toată lumea se bucură, dar eu nu. Trăiesc vara ca pe o tortură şi nu mă simt bine decât atunci când vine toamna' - internauţii care postează astfel de mesaje pe forumuri sunt destul de puţini şi sunt greşit înţeleşi, scrie Le Point.
Depresiile sezoniere sunt bine cunoscute. Descrise prima oară de doi specialişti americani, în 1984, ele se referă mai ales la cele resimţite iarna, când cerul este întunecat, soarele lipseşte, zilele sunt mai scurte, umede şi reci. Există însă şi persoane care suferă de depresie estivală. Conform celor câteva studii despre acest tip de depresie, circa 5% din adulţii americani suferă de o 'tulburare afectivă sezonieră' în timpul iernii şi sub 1% prezintă acelaşi lucru vara.

Cauzele sunt, evident, diferite, ca şi consecinţele. Depresia de iarnă pare legată îndeosebi de creşterea producţiei de melatonină - hormon care ajută la regularizarea ciclurilor cotidiene -, provocată de lipsa de luminozitate. Elementul care declanşează depresia estivală este mai greu de depistat. Dr Norman Rosenthal, psihiatru american specializat în această tulburare (autor al cărţii 'Setea de lumină'), arată că numărul cazurilor de depresie estivală este mai mare în ţările mai călduroase, dar şi că intensitatea luminoasă ar juca un rol. În timp ce, din cauza depresiei de iarnă, oamenii sunt mai apatici, se îngraşă şi dorm mult, ruda sa de vară provoacă nervozitate, taie pofta de mâncare şi de somn.

Numărul femeilor care cad victime depresiei sezoniere este de două ori mai mare decât al bărbaţilor. Temperatura corporală a celor care suferă vara de depresie este mai ridicată decât media. Este motivul pentru care femeile care suferă de depresie estivală au tendinţa să se ascundă de soare, să caute locuri cu aer condiţionat şi chiar camere fără ferestre şi să se răcorească cât de des se poate. Unele femei povestesc pe internet că dorm cu sticle de apă rece şi fac multe duşuri reci. Rezultatul nu ţine însă prea mult.

Rămân medicamentele antidepresive. Potrivit specialiştilor, este cel mai bun mijloc de a petrece vara fără probleme serioase. Tratamentul duce la scăderea temperaturii persoanelor afectate de depresia estivală. El trebuie început primăvara şi oprit toamna, când pacienţii ies din 'închisoarea lor estivală', hotărâţi să trăiască din nou, să profite de iarnă, în timp ce majoritatea se gândeşte doar la revenirea primăverii, încheie Le Point.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DEPRESIA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament Aproximativ două treimi din persoanele cu depresie nu-şi dau seama că au o boală ce poate fi tratată şi, prin urmare, nu caută un tratament. În plus, ignoranţa persistentă şi percepţia greşită a publicului asupra bolii, inclusiv a multora dintre furnizorii de servicii medicale, ca fiind o slăbiciune...
Cum să te fereşti de depresia de toamnă Schimbările de anotimp pot afecta negativ stările de spirit. Cunoaşterea cauzelor şi a simptomelor pot ajuta însă la prevenirea aşa numitei 'astenii de toamnă', notează vineri ziarul spaniol ABC.
Depresia - Cauze si Simptome Nu exista un raspuns clar la intrebarea despre cauzele depresiei. Depresia este de obicei declansata de o combinatie de factori biologici, psihologici si factori din mediu.
Depresia apare si vara. Afla cum se manifesta! Vara este anotimpul vacantelor si al zilelor insorite petrecute alaturi de cei dragi, insa ce ne facem atunci cand starea de spirit ne impiedica sa ne bucuram de toate acestea si in schimb suntem coplesiti de tristete, iritabilitate sau oboseala excesiva?
Melatonina si beneficiile ei Ce este melatonina Melatonina este un hormon produs in principal de glanda pineala. Melatonina este derivata din serotonina (“hormonul fericirii”), iar la randul ei serotonina este derivata din triptofan , un aminoacid esential. Sursele naturale cele mai importante de triptofan sunt: bananele...
Astenia de toamnă - afecțiune reală sau lene de sezon? Toamna este un anotimp de tranziție către sezonul rece. Ziua începe să scadă, intensitatea luminii se reduce treptat, iar temperatura scade până la pragul înghețului. Reducerea intensității luminii provoacă diferite schimbări în organism: producția de serotonină (hormonul fericirii) scade...