Cele mai citite
 


Diplomaţii sirieni îi intimidează pe disidenţii din străinătate
joi, 18 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Diplomaţii sirieni îi intimidează pe expatriaţii care critică regimul de la Damasc şi le hărţuiesc rudele din ţară, relatează miercuri Wall Street Journal, preluat de AFP.
Membri ai administraţiei Obama au declarat pentru cotidian că dispun de dovezi credibile potrivit cărora regimul preşedintelui sirian îşi foloseşte ambasadele din străinătate pentru a-i găsi în Siria pe apropiaţii emigranţilor contestatari, dând exemplul americano-sirienilor care au participat la manifestaţii paşnice în SUA.

Potrivit cotidianului, care citează şase americano-sirieni, personalul misiunilor diplomatice îi urmăreşte şi îi fotografiază pe manifestanţi. Diplomaţii, printre care şi ambasadorul sirian de la Washington, îi califică drept 'trădători' pe disidenţii din diaspora siriană.

'Vor să ne intimideze, indiferent unde ne aflăm', a declarat Hazem Hallak, un cercetător americano-sirian care trăieşte la Philadelphia.

Hallak susţine că fratele său Sakher, de profesie doctor, a fost torturat şi ucis în mai de serviciile secrete siriene după ce s-a întors de la o conferinţă medicală în SUA. La Alep /nord-vestul Siriei/, agenţii locali au fost extrem de interesaţi să obţină o listă a militanţilor şi a responsabililor americani cu care s-a întâlnit Sakher în timpul călătoriei de peste ocean. Hallak, care crede că fratele său a fost urmărit în SUA, a precizat că aceasta nu a fost implicat în activităţi împotriva preşedintelui Bashar al-Assad.

Conform altor trei persoane care au discutat cu FBI-ul în ultimele săptămâni, citate de cotidian, Biroul Federal de Investigaţii ar ancheta actualmente pentru a stabili dacă ambasadorul Imad Moustapha şi personalul ambasadei siriene din SUA i-au ameninţat pe americano-sirieni. Un purtător de cuvânt al FBI a refuzat să facă orice fel de comentariu pe acest subiect.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat a ridicat tonul în ultima lună la Imad Moustapha, reproşându-i faptul că personalul ambasadei a făcut 'o supraveghere video şi i-a fotografiat pe participanţii la manifestaţii paşnice pe teritoriul SUA'. În replică, într-un interviu acordat WSJ marţi, Moustapha a respins acuzaţiile, denunţând 'miniciuni şi pură calomnie'.

'Ambasada Siriei provoacă Departamentul de Stat să furnizeze chiar şi cea mai mică dovadă care să ateste că ambasada a hărţuit sau a monitorizat pe cineva', a spus el prin telefon din Damasc, unde se află în vacanţă.

În fine, cotidianul american, care citează contestatari ai regimului Assad, scrie că, pe lângă SUA, campania de intimidare a ajuns şi în Europa şi America Latină. Revolta din Siria a făcut 1.827 de morţi printre civili şi 416 printre soldaţi de la jumătatea lui martie, potrivit cifrelor furnizate de organizaţiile de apărare a drepturilor omului.AGERPRES/(Bogdan Mureşan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Membri ai Congresului cer o anchetă asupra British American Tobacco, suspectat de corupţie în Africa de Est Aleşi din Congresul SUA au cerut Ministerului american al Justiţiei să deschidă o anchetă asupra suspiciunilor de corupţie care vizează grupul British American Tobacco (BAT) în Africa de Est, relatează vineri AFP.
SUA: Cel mai grav atentat după 11 Septembrie, anchetă asupra pistei jihadiste Un american suspectat de a fi simpatizant al grupării Statul Islamic (SI) a comis duminică în Statele Unite cel mai grav atentat "terorist" după 11 Septembrie 2001, soldat cu cel puţin 50 de morţi într-un club de noapte gay din Florida, comentează AFP.
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Mark Gitenstein: Reformarea statului şi a pieţei libere şi existenţa unei democraţii sustenabile - priorităţile SUA în România Reformarea statului şi a pieţei libere şi existenţa unei democraţii sustenabile în România sunt priorităţi ale SUA pentru că acestea fac din România un aliat strategic şi un partener comercial de încredere şi stabil şi de aceea sunt aceste reforme foarte importante pentru preşedintele Traian Băsescu...
Bilanţul tragediei din Club Colectiv a crescut la 38 de morţi; doi răniţi transportaţi în Olanda au decedat Dintre cei 16 răniţi din incendiul de la club Colectiv, care au fost transportaţi în cursul nopţii trecute în străinătate, doi au decedat, a declarat, sâmbătă, premierul interimar Sorin Cîmpeanu.
Alexandru Cristian Ştrenc (OSIM):Invenţiile româneşti au premii internaţionale, deşi cercetarea este cronic subfinanţată (interviu) Invenţiile româneşti au primit recunoaştere pe plan internaţional, dar România nu poate concura cu marile puteri tehnologice pentru că îi lipseşte baza, iar cercetarea ştiinţifică şi cea tehnologică sunt în suferinţă, printre altele, fiind cronic subfinanţate.