Cele mai citite
 


Sever Voinescu: Soluţia în privinţa relaţiei dintre CNAS şi MS va rezulta în urma finalizării dialogului cu UDMR
joi, 18 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Poziţia PDL vizavi de relaţia instituţională între CNAS şi ministerul Sănătăţii va fi una rezultată în urma continuării dialogului cu UDMR, a declarat purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor, Sever Voinescu, miercuri, la finalul şedinţei BPN al Partidului Democrat Liberal. Voinescu a mai precizat că una dintre variantele discutate ia în calcul similaritatea culorii politice a ministrului şi cea a zonei politice din care vine şeful CNAS.
"Există un dialog între noi şi UDMR exact pe această temă. Eu vă prezint poziţia PDL aşa cum a fost discutată în BPN. Poziţia PDL-ului este că din punct de vedere instituţional, aşa cum arată întregul model european, există un grad mare de autonomie al acestei instituţii. Pe de altă parte, însă, există şi un tip de conlucrare cu ministerul pentru că această Casă, cum spuneam, gestionează banii asiguraţilor pentru anumite servicii medicale, ministerul are responsabilitatea politicilor din domeniu. Lucrurile astea nu pot fi despărţite şi în orice caz face rău sistemului o situaţie de blocaj şi de non dialog între Casă şi minister", a declarat Sever Voinescu.
Acesta a precizat că soluţia privitoare la relaţia instituţională între CNAS şi MS se va găsi "în dialog cu UDMR".
"Ceea pe noi ne-a interesat este funcţionalitatea acestei relaţii în interesul pacientului. Prin urmare, prin discuţiile cu UDMR urmărim să ieşim din interimat şi să aşezăm o relaţie între cele două strucuturi importante în interesul pacientului. De principiu, noi nu avem nimic împotriva acestei subordonări, dar problema este că această subordonare trebuie să aibă un alt temei şi o altă raţiune decât cea politică. UDMR pune problema din punct de vedere politic şi, în cadrul gândirii politice, este corect. Adică dacă eu am responsabilitatea domeniului, dă-mi şi mijloacele cu care să duc mai departe reforma. Problema este din punct de vedere funcţional", a declarat purtătorul de cuvânt al democrat liberalilor.
În completare, Voinescu a explicat că "exact discuţia pe care am avut-o în legătură cu procesul de reformă a structurilor administrativ-teritoriale din România când UDMR gândea în termeni etnici, iar PDL gândea din punct de vedere al funcţionalităţii şi dezvoltării".
"La fel şi aici UDMR gândeşte în termeni politici, pe când noi credem că trebuie să avem în vedere o soluţie funcţională.(...)Dacă din punct de vedere funcţional, ca urmare a evaluărilor, trebuie să existe un tip de subordonare, atunci da. Dacă nu, nu. Pe noi nu ne interesează culoarea politică a celor care conduc diferite structuri, ci funcţionarea lor în interesul reformei. Eu înţeleg, dumneavoastră aţi vrea o declaraţie tranşantă în care trântim uşa în faţa lor. Lucrurile nu stau aşa", a subliniat purtătorul de cuvânt al PDL.
Despre variantele discutate, Voinescu a spus că "sunt mai multe".
"De pildă, poate exista o anume similaritate între culoarea politică a ministrului şi preferinţa sau zona politică din care vine specialistul pe şefia Casei. Dacă veţi urmări istoria raportului între minister şi Casă din acest punct de vedere, de când s-a înfiinţat Casa şi ministerul veţi sesiza o anumită similaritate", a declarat Sever Voinescu, precizând că aceasta "nu e soluţie agreată" la acest moment, având în vedere că discuţiile cu UDMR nu sunt finalizate. AGERPRES/ (A-Daniel Florea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sever Voinescu: Coordonarea Casei înseamnă recunoaşterea rolului de coordonator al ministrului Sănătăţii Consensul politic la care PDL şi UDMR au ajuns în privinţa relaţiei dintre CNAS şi Ministerul Sănătăţii înseamnă recunoaşterea rolului de coordonator al ministrului Sănătăţii în privinţa implementării politicilor guvernamentale din domeniu, a declarat, miercuri seară, pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt...
Laszlo Borbely: Până joi seara, UDMR va anunţa noul ministru al Sănătăţii Vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor, că formaţiunea politică din care face parte va nominaliza succesorul lui Cseke Attila la şefia Ministerului Sănătăţii până joi seara şi că nu există tensiuni...
Laszlo Borbely: UDMR a cerut PDL ca Ministerul Sănătăţii să coordoneze CNAS şi după aceea va veni cu o nominalizare Vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, a afirmat marţi, că partidul pe care îl reprezintă va veni cu o singură nominalizare pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, dar numai după ce PDL va da un răspuns la solicitarea ca Ministerul Sănătăţii să devină coordonator al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate...
Hunor Kelemen: Cei care au insistat cu SMURD-ul nu au evaluat bine situaţia; oamenii au spus 'Stop joc'(interviu) Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, este de părere că românii au înţeles măsurile de austeritate din 2010 şi 2011 şi au "răbdat", iar "picătura care a umplut paharul" şi care i-a determinat să protesteze a fost reforma din sistemul sanitar. În opinia sa, cei care au insistat mai mult decât trebuia pe acest...
T. Ciuhodaru despre trecerea CNAS în coordonarea MS: Asistăm la dictatul UDMR în sănătate Dr. Tudor Ciuhodaru, vicepreşedinte al PC, susţine că trecerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate în coordonarea Ministerului Sănătăţii ar reprezenta "introducerea dictatului UDMR în sănătatea românilor".