Cele mai citite
 


Japonia: Urme de iod radioactive, în glanda tiroidă a copiilor de la Fukushima
vineri, 19 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Oncologie, Endocrinologie
 

Urme de elemente radioactive au fost detectate în glanda tiroidă a 45% din copiii din Fukushima şi împrejurimile centralei nucleare, grav avariată de cutremurul şi tsunami de la 11 martie, au anunţat joi surse oficiale locale, citate de AFP.

Concentraţia de iod radioactiv descoperită cu ocazia unor examene medicale efectuate în urmă cu cinci luni în prefectura Fukushima /nord-estul Japoniei/ nu este însă alarmantă pentru sănătatea omului, a precizat un funcţionar nipon de rang înalt.

"Conform poziţiei oficiale a guvernului, niciunul din copii testaţi nu prezintă probleme privind contaminarea radioactivă", a declarat pentru AFP sursa citată, care a optat pentru anonimat.

Un grup de specialişti la nivel guvernamental a testat 1.149 de copii în vârstă de până la 15 ani, la două săptămâni de la catastrofa naturală care a avariat centrala Fukushima Daiichi provocând explozii în lanţ şi scurgeri radioactive.

În total, 44,6% din 1.080 de copii ale căror examene au fost validate prezintă urme de contaminare radioactivă la nivelul glandei tiroide, unde în general se fixează iodul radioactiv, sporind pericolul îmbolnăvirii ulterioare de cancer.

Conform aceleiaşi surse, niciun copil nu a fost contaminat radioactiv, potrivit normelor stabilite de Comisia niponă de securitate nucleară /0,2 microsievert/oră/, de la care este necesar un examen medical aprofundat.

Autorităţile locale intenţionează să urmărească permanent aproximativ 360.000 de persoane de peste 18 ani, care se aflau în prefectura Fukushima în momentul accidentului nuclear, cel mai grav de la catastrofa produsă în 1986 la Cernobâl.AGERPRES/(Florence Bedreagă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Efectele dezastrului de la Cernobâl asupra sănătăţii continuă să se facă simţite Copiii şi tinerii care au consumat lapte şi produse lactate contaminate în perioada imediat următoare exploziei de la Cernobâl pot fi predispuşi la cancer tiroidian la bătrâneţe, relevă un studiu publicat de Institutul Naţional american de Oncologie, relatează NY Times.
Doi angajaţi ai TEPCO la Fukushima, contaminaţi cu iod radioactiv Concentraţii mari de iod radioactiv au fost depistate în glanda tiroidă a doi angajaţi ai TEPCO de la Fukushima, a anunţat luni operatorul centralei nucleare din nord-estul Japoniei, informează Kyodo, Xinhua şi AFP.
Copiii din zona Fukushima sunt mai predispuşi să sufere de cancer tiroidian (experţi) Copiii care trăiesc în Prefectura Fukushima din Japonia sunt mult mai susceptibili să sufere de cancer tiroidian după dezastrul nuclear de la centrala nucleară din zonă, în ciuda negării acestui fapt de către autorităţile japoneze, potrivit unor rapoarte recente citate de agenţia Xinhua.
Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene Prof. dr. Constantin Dumitrache medic primar endocrinologie, doctor în ştiinţe medicale-Clinica Gral Medical Colentina
Japonia: Un caz de cancer tiroidian descoperit după criza nucleară de la Fukushima O comisie guvernamentală din prefectura Fukushima, care investighează impactul crizei nucleare de anul trecut asupra sănătăţii localnicilor, a anunţat marţi că a fost descoperit un caz de cancer tiroidian la o persoană tânără, informează agenţia niponă Kyoto.
Despre buna folosire a pastilelor de iod Paris, 18 mar /Agerpres/ - Spre deosebire de Statele Unite, unde farmaciile de pe coasta de vest şi-au epuizat stocurile de iod stabil, un asemenea demers este complet inutil în Franţa, după cum estimează autorităţile sanitar-medicale, scrie Le Figaro în ediţia de joi.