Cele mai citite
 


Iaşi: La aproape un an aude pentru prima oară
sâmbătă, 20 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un copil în vârstă de 11 luni, diagnosticat cu hipoacuzie, este cel mai tânăr beneficiar al unei intervenţii chirurgicale efectuată în zona cohleară, într-o clinică din România.
Prof.univ.dr Dan Mârţu, şeful Clinicii ORL din cadrul Spitalului de Recuperare susţine că după o intervenţie chirurgicală care a durat mai multe ore pentru a se implanta un microcip în zona cohleară, copilul de 11 luni va auzi la fel de bine ca oricare alt copil născut sănătos.
Potrivit sursei citate, intervenţia chirurgicală a costat 20.000 de euro şi a fost finanţată de Ministerul Sănătăţii prin intermediul unui program naţional pentru implanturi cohleare.
'Este bine că primeşte acum implantul pentru că şansele de recuperare sunt mai mari cu cât vârsta pacientului este mai mică. Sperăm să nu existe diferenţe între acest copil şi unul care se dezvoltă cu auzul normal. Acesta este copilul cu cea mai mică vârstă dintre copiii operaţi de noi', a declarat prof.univ.dr Dan Mârţu.
Conform medicului, băiatul se afla în evidenţa specialiştilor Spitalului de Recuperare la scurt timp după ce a fost născut. În urma unui screnning efectuat în una dintre maternităţile ieşene s-a constatat că suferă de hipoacuzie (surditate-n.r) la ambele urechi. Singura şansă ca acesta să audă a fost implantarea în zona cohleară a unui mic dispozitiv audio.
Practic, microaparatul preia sunetele pe care le retransmite ulterior sistemului nervos sub formă de impulsuri electrice. În urma acestei intervenţii, copilul va fi supus unui program de recuperare. El va fi ajutat de un audiolog, un chirurg şi un logoped pentru înţelegerea vorbirii, localizarea mai uşor a sursei sunetului iar într-o discuţie mai amplă acesta se poate concentra mai uşor asupra unei voci pe care doreşte să o asculte.
Primul implant cohlear s-a efectuat la Iaşi în luna martie 2004, pacientul fiind o tânără în vârstă de 23 de ani. De atunci au fost efectuate aproximativ 100 astfel de intervenţii, opt dintre acestea fiind înregistrate de la începutul anului şi până acum. AGERPRES/(AS, Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: Primul centru privat specializat în implant cohlear din România Primul centru privat specializat în implant cohlear din România s-a inaugurat joi, la spitalul Sf. Constantin din Braşov.Centrul beneficiază de investiţii de peste 300.000 de euro, are trei săli de operaţie şi este dotat cu aparatură de ultimă generaţie produsă de lideri mondiali în domeniu, precum şi...
Iaşi: Intervenţie pentru salvarea unui nou născut cu malformaţii severe pe cord O echipă de chirurgi de la Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof. dr. George I.M. Georgescu' din Iaşi a efectuat în ultima perioadă mai multe intervenţii chirurgicale complexe la copii diagnosticaţi cu malformaţii severe de cord, cea mai dificilă intervenţie fiind realizată pe un nou născut de o săptămână...
Iaşi: Implant cohlear, la o fetiţă de 4 ani O fetiţă de patru ani poate auzi, pentru prima oară în viaţă, cu sprijinul unei echipe medicale din Iaşi care i-a efectuat un implant cohlear.
ŞTIINŢÃ Prima operaţie intrauterină efectuată în România La 15 iulie 2011, o echipă de medici de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi a efectuat, în premieră naţională, o intervenţie chirurgicală intrauterină. Intervenţia se impunea deoarece în timpul unui control de rutină efectuat unei tinere în vârstă de 21 de ani, care atunci...
Intervenţie chirurgicală efectuată în premieră de medicii ieşeni O echipă de medici de la Spitalul de Recuperare din Iaşi a efectuat, vineri, o intervenţie chirurgicală în timpul căreia a fost transplantată o proteză de umăr unui bărbat din judeţul Neamţ diagnosticat cu boala Wilson.
Iaşi: Intervenţie live de implantologie orală, în premieră didactică naţională la Facultatea de Medicină Dentară Reprezentanţii Facultăţii de Medicină Dentară, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa' din Iaşi, au efectuat, vineri, în premieră didactică naţională, un implant multiplu, intervenţie chirugicală transmisă la distanţă pentru studenţii facultăţii.