Cele mai citite
 


Înfiinţarea Registrului naţional al donatorilor voluntari de celule stem
luni, 10 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 10 aug /Agerpres/ - Registrul naţional al donatorilor voluntari de celule stem hepatopoetice a fost înfiinţat în România, instituţia urmând să coordoneze activitatea de donare a acestui tip de celule, potrivit unei hotărâri de guvern, publicate, luni, în Monitorul Oficial.

 

De asemenea, registrul va crea şi va gestiona o bază de date privind persoanele fizice care şi-au dat acceptul pentru a dona celule stem, care să cuprindă datele personale, medicale şi de histocompatibilitate.

Potrivit hotărârii de Guvern, Ministerul Sănătăţii este autoritatea responsabilă în activitatea de donare de celule stem, iar registrul va fi finanţat integral de la bugetul de stat.

Centre de recrutare şi testare primară vor funcţiona la Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. AGERPRES/ (AS)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Semnături pentru înfiinţarea Registrului donatorilor neînrudiţi Târgu Mureş, 29 iun /Agerpres/ - Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Ambulanţa privată „Samaritanus” din Târgu Mureş au adunat, pe perioada Zilelor Târgumureşene, în cadrul campaniei naţionale pentru depistarea leucemiei, peste 1.000 de semnături pentru înfiinţarea „Registrului donatorilor neînrudiţi”...
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice - funcţional Patru vieţi au fost salvate până în prezent în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donatori neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Dr. Istvan Benedek consideră necesară înfiinţarea Registrului Naţional de Transplant Pacienţii români care necesită un transplant de celule stem plătesc între 200.000 şi 250.000 euro în străinătate, în condiţiile în care în ţară un astfel de transplant costă între 30.000 şi 60.00 de euro, din cauza lipsei unui Registru Naţional de Transplant, în care să figureze potenţialii donatori...
Dr. Benedek Istvan: Nu de bancă de celule stem avem nevoie, ci de registru naţional pentru donori Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Benedek Istvan, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că băncile de măduvă osoasă sunt 'o prostie' şi că România are nevoie de un Registru Naţional de Donori.
Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, sărbătorită în Capitală; România are peste 25.000 de donatori Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice va fi sărbătorită în Capitală până pe 27 septembrie, printr-o serie de evenimente care au ca scop informarea locuitorilor Bucureştiului.
Guvernul alocă 6,2 milioane de lei pentru Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Guvernul a decis, miercuri, suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii (MS) cu 6,2 milioane de lei, pentru a asigura funcţionarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, a anunţat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei Executivului.