Cele mai citite
 


Siria: Crucea Roşie speră să înceapă "foarte curând" vizitele la deţinuţi
luni, 22 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii /CICR/ speră să înceapă "foarte curând" acţiunea de vizitare a deţinuţilor întemniţaţi după declanşarea mişcării de protest în Siria, la 15 martie, a indicat duminică purtătorul de cuvânt al biroului organizaţiei la Damasc, Saleh Dabbakeh, citat de AFP.
"În cadrul vizitei sale la Damasc, în zilele de 21 şi 22 iunie, preşedintele CICR Jakob Kellenberger a înaintat o cerere în acest sens". "Au avut loc discuţii cu autorităţile şi credem că vom putea începe foarte curând aceste vizite", a indicat sursa citată, fără a furniza alte detalii.

În timpul vizitei sale, Jakob Kellenberger a obţinut promisiunea privind accesul militanţilor umanitari în "zone unde s-au produs tulburări". Delegaţi ai CICR s-au putut deplasa astfel la Deraa, Idleb, Deir Ezzor, Hama, unde au transportat ajutor umanitar.

Înaltul comisar pentru drepturile omului Navi Pillay a indicat recent că există "dovezi" privind comiterea de "crime împotriva umanităţii" în Siria şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU să sesizeze justiţia internaţională.

Dna Pillay a precizat că agenţia pe care o conduce a stabilit o listă cu 50 de demnitari ai regimului sirian, care se fac răspunzători de violenţe, inclusiv torturi şi asasinate.

Un raport de 12 pagini elaborat de 13 experţi mandataţi de dna Pillay, care a fost dat publicităţii la 18 august, a stabilit o listă cu violenţele comise de autorităţi împotriva populaţiei civile siriene, care ar putea fi catalogate drept "crime împotriva umanităţii".

Pe de altă parte, forţele speciale au capturat o mare cantitate de arme, uniforme militare, explozibili şi grenade, în cea de-a doua operaţiune de acest fel organizată în decurs de o săptămână, a anunţat duminică agenţia de presă SANA, preluată de Xinhua.

O parte din armament era utilizat de diferite 'grupări teroriste înarmate" pentru a-i ataca pe localnici şi forţele de ordine, iar restul urma să fie folosit în acţiuni ulterioare, conform aceleiaşi surse.

La rândul său, postul public de televiziune continuă să transmită imagini pline de violenţe, atribuite de autorităţi rebelilor.AGERPRES/(Florence Bedreagă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Crucea Roşie Internaţională îşi va extinde operaţiunile în Afganistan, unde situaţia umanitară se deteriorează rapid (preşedintele CICR) Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) îşi va intensifica operaţiunile de asistenţă în Afganistan pentru a răspunde nevoilor comunităţilor afectate de război în această ţară, a declarat vineri preşedintele CIRC, Peter Maurer, în ultima zi a vizitei sale în această ţară, relatează Xinhua.
Crucea Roşie anunţă că dispune de un mai mare acces la civilii sirieni afectaţi de conflictul din Siria Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) livrează ajutoare unui număr mai mare de civili sirieni şi vizitează mai mulţi deţinuţi în închisorile guvernamentale, însă situaţia rămâne "dramatică" în zonele asediate, a declarat marţi directorul regional al CICR pentru Orientul Mijlociu, Robert Mardini...
Violenţe în Libia: Crucea Roşie îşi sistează misiunea în Misrata şi Benghazi Comitetul Internaţional al Crucii Rosii (CICR) a anunţat duminică seara suspendarea operaţiunilor sale în Benghazi şi Misrata după un nou atac cu arme grele împotriva reprezentanţei sale în aceste două oraşe libiene, a declarat agenţiei de presă Reuters şeful misiunii CICR în Libia, Ishfaq Muhamed Khan...
Siria: Crucea Roşie va putea vizita închisorile (CICR) Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) va putea vizita închisori din Siria, pe baza unui acord încheiat cu autorităţile de la Damasc pentru un acces mai amplu al CICR în această ţară în scopul de a se acoperi necesităţile umanitare, a anunţat joi Comitetul, într-un comunicat, informează AFP şi...
Crucea Roşie: Un deţinut palestinian este 'în pericol de moarte' după 50 de zile de grevă a foamei Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a cerut vineri Israelului să autorizeze familia unui prizonier palestinian, spitalizat 'în pericol de moarte iminentă' după 50 de zile de grevă a foamei, să-i facă o vizită, informează AFP.
Crucea Roşie califică drept 'inacceptabil' noul atac asupra unui spital din Alep Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a calificat, marţi, "inacceptabil" atacul asupra unui spital în oraşul Alep, din nordul Siriei.