Cele mai citite
 


Descoperirea unei gene a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială
luni, 5 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Cercetători americani au descoperit o genă a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială, o descoperire ce poate deschide calea pentru tratamente mai eficiente pentru combaterea acestei maladii, potrivit unor lucrări publicate luni, transmite marţi din Washington AFP. (sursa: Agerpres - Analele Academiei Naţionale Americane de Ştiinţe)

Gena, denumită STK39, produce o proteină care are un rol în mecanismul renal ce reglează cantitatea de sodiu în organism.

''Această descoperire poate duce la îmbunătăţirea capacităţii noastre de a pune la punct tratamente adaptate fiecărui individ, denumită medicina personalizată, care permite combaterea mai eficientă a hipertensiunii'', estimează dna Yen-pei Christy Chang, profesor-asociat de medicină şi epidemiologie la Facultatea de Medicină a Universităţii din Maryland /est/.
Dna Chang a subliniat totodată importanţa continuării cercetărilor în acest domeniu, explicând că hipertensiunea arterială este o maladie foarte complexă, în cazul căreia intră în calcul numeroşi alţi factori genetici, de mediu şi legaţi de modul de viaţă''.
''Gena STK39 este doar o piesă importantă al unui puzzle'', a afirmat cercetătoarea, al cărei studiu apare în Analele Academiei Naţionale Americane de Ştiinţe /PNAS/ din 29 decembrie.
''Vrem să stabilim cum persoane cu diferite variaţii ale acestei gene răspund la diuretice şi alte tratamente împotriva hipertensiunii sau la schimbările modului de viaţă precum reducerea cantităţii de sare consumată'', a explicat dna Chang.
''Astfel de informaţii ar trebui să ne ajute să descoperim cel mai eficient mijloc de a ţine sub control tensiunea arterială la pacienţii care suferă de hipertensiune'', a precizat dna Chang.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, tensiunea arterială ideală este cea de 120 de milimetri coloană de mercur pentru presiunea arterială sistolică şi 80 de milimetri de coloană de mercur pentru presiunea arterială diastolică. AGERPRES/(Angela Sârbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hipertensiunea arterială un pericol Hipertensiunea arterială de obicei nu are simptome. În realitate mulţi oameni au această boală de ani de zile fără să ştie acest lucru, a declarat pentru AGERPRES, prof.dr. Eduard Apetrei, de la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu".
Tensiunea arterială în timpul anotimpului cald Există persoane care suferã în mod constant de dereglări ale tensiunii arteriale şi persoane care sunt afectate ocazional (tensiune arterialã oscilatorie). Indiferent de situaţie, vara este un anotimp în care această afecţiune este mai des întâlnită decât în restul anului. Aceasta şi pentru că temperaturile...
Unul din doi adulti sufera de hipertensiune Unul din doi adulti sufera de hipertensiune, afectiune care reprezinta un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral si pentru demente, a declarat prof. dr. Ovidiu Bajenaru, seful Clinicii de Neurologie a Spitalului Universitar, cu prilejul campaniei de depistare a hipertensiunii.
Descoperirea unei noi gene responsabile de cecitate, la sugari O echipă de cercetători canadieni a descoperit o nouă genă responsabilă de o maladie ereditară rară, a retinei, care îi atinge pe sugari şi are ca efect cecitatea, deschizând astfel calea spre posibile tratamente, transmite AFP.
Hipertensiunea Arteriala Hipertensiunea Arteriala (HA) este probabil cea mai frecventa afectiune intilnita intr-un cabinet de medicina interna.
„Certitudini și dileme în hipertensiunea arterială”, dezbătute la Congresul Societăţii Române de Hipertensiune 2014 Peste 80 de speakeri naţionali şi internaţionali, dintre care 53 de reputaţi profesionişti români şi 30 de reprezentanţi de seamă ai cardiologiei internaţionale şi-au anunţat prezenţa la una dintre cele mai importante manifestări din domeniul cardiologiei româneşti - Congresul Societății...