Cele mai citite
 


Agenţia Naţională Antidrog a elaborat un amplu proiect de combatere a efectelor drogurilor etnobotanice
marţi, 23 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Romanian Harm Reduction Network (RHRN), a elaborat un amplu proiect de cercetare denumit "Evaluarea riscurilor generate de abuzul noilor substanţe psihoactive comercializate sub denumirea de droguri legale", finanţat de UNICEF România, informează un comunicat al ANA remis, luni, AGERPRES.
Proiectul va fi lansat într-o conferinţă de presă pe data de 19 septembrie, la sediul ANA, cu ocazia proiectului realizându-se o grilă de evaluare a riscurilor generate de "drogurile legale" ce include şi dimensiunea online a fenomenului.
Datele obţinute în urma monitorizării online au fost analizate şi clasificate, descriind caracteristicile diferitelor substanţe, încercându-se, totodată, şi culegerea datelor privind profilul consumatorilor de droguri noi, riscurile asociate consumului pe diferite categorii de substanţe şi comportamentul de consum asociat (dozaj, etc), respectiv efectele percepute de consumatori în urma utilizării diferitelor substanţe.
"Astfel, au fost obţinute date în ceea ce priveşte popularitatea fenomenului 'drogurilor legale'. În anul 2008, se observă un interes timid pentru etnobotanice, un vârf de interes fiind înregistrat în prima parte a anului 2010. Tendinţa de creştere se reface spre toamna anului 2010, iar în ultimele luni ale anului 2010 există o uşoară tendinţă descrescătoare, urmată iar de o revenire puternică şi de o scădere în aprilie 2011', se arată în comunicatul ANA.
Potrivit sursei citate, cele mai multe căutări sunt din Iaşi, Cluj şi Bucureşti. Scăderile interesului şi revenirile corespund temporal cu anumite măsuri legislative de punere sub control a unor substanţe de tip 'droguri legale', respectiv ale unor intervenţii administrative ale comunităţilor locale şi centrale.
Se observă destul de clar interesul manifestat în vederea obţinerii unor astfel de substanţe. Un interes crescut există şi pentru statutul legal al substanţelor psihoactive, dar şi pentru efectele pe care le provoacă.
"În 2010 au fost emise mai multe măsuri legislative de punere sub control a unui număr mare de substanţe psihoactive, comercializate sub denumirea de 'droguri legale'. Ca urmare, multe dintre magazinele online folosesc acum mai mult website-uri, care nu conţin codul de ţară al României, ci unul internaţional de tip .com sau .net, iar de multe ori prezentarea este foarte puţin explicită, neincluzând detalii privind preţul, modalitatea de utilizare şi eventuale efecte", se mai arată în comunicat.
În calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice antidrog, ANA realizează sinteza lunară asupra rezultatelor controalelor efectuate de echipele mixte, conform planului de acţiune elaborat de structura teritorială de poliţie, cu sprijinul instituţiilor implicate în aceste activităţi, în baza dispoziţiilor Ordinului comun pentru constituirea echipelor mixte ce vor efectua controale, conform competenţelor legale, în locurile şi/sau în mediile în care se produc, se comercializează, se utilizează sau se consumă substanţe şi/sau produse noi cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătăţii, altele decât cele reglementate, ce a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 123/17.02.2011.
Astfel, la sfârşitul lunii iulie 2011, pe teritoriul naţional mai funcţionează un număr de 46 de magazine, ceea ce reprezintă o reducere cu aproximativ 70% faţă de numărul de astfel de unităţi care au fost identificate în luna martie 2011.
O prezentare detaliată a datelor privind riscurile generate de abuzul noilor substanţe psihoactive comercializate sub denumirea de "droguri legale" va fi oferită cu ocazia conferinţei de presă din data de 19 septembrie 2011. AGERPRES/(AS - Daniel Florea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Protocol de colaborare pentru prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri Un protocol de colaborare privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a substanţelor cu efect psihoactiv a fost semnat, vineri, la Prefectura Cluj, între reprezentanţii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi cei ai administraţiilor judeţeană...
Un consum semnificativ de etnobotanice se înregistrează la copiii de până în 15 ani (studiu) Un studiu privind consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) comercializate sub denumirea de ''droguri legale'' sau ''etnobotanice'' arată că vârsta consumatorilor diferă foarte mult, între 11 şi 40 de ani, însă se observă un consum semnificativ în rândul copiilor cu vârste de până la...
Sălaj: Proiect de combatere a consumului de droguri rândul adolescenţilor Un proiect ce îşi propune formarea şi dezvoltarea în rândul a 700 de elevi din Sălaj a unor abilităţi de viaţă necesare luării unor decizii informate, corecte şi responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool şi droguri va fi implementat în perioada februarie - iunie 2015, pentru al treilea an...
ANA: România va avea un sistem integrat de instituţii şi servicii publice care va asigura reducerea consumului de droguri Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat, joi, o conferinţă de presă prilejuită de finalizarea proiectului ''Democraţie, Oraşe şi Droguri II'', implementat, în perioada mai 2008 - aprilie 2011, de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Agenţia Naţională Antidrog, în parteneriat cu Forumul...
CIADO consideră că proiectul de lege pentru interzicerea etnobotanicelor este neaplicabil CIADO consideră că noul proiect de lege adoptat de Guvern privind interzicerea substanţelor etnobotanice nu poate fi aplicabil pentru a rezolva problemele pe care le generează acestea, a declarat vineri reprezentantul Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) la Consiliul Europei...
Suceava: Parteneriat internaţional în lupta antidrog Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a devenit membru al Reţelei Internaţionale de Promovare a Incluziunii Sociale, Egalităţii de Şanse şi Combatere a Sărăciei 'Street Children Network Europe'.