Cele mai citite
 


Greutatea la naştere este şi ea un indice al sănătăţii din timpul vieţii
marţi, 23 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Probleme cu greutatea, Diabetul, Afectiunile inimii, Oncologie
 

De ce o persoană moare de tânără, iar alta trăieşte până la adânci bătrâneţi? Modul de viaţă şi factorii genetici joacă un rol esenţial, dar, susţine profesorul David Barker, un bun indice de apreciere a viitoarei sănătăţi este greutatea la naştere şi ce ne poate spune ea despre dezvoltarea intrauterină, relatează BBC.

Bolile cardiace, cancerul, diabetul sunt câteva afecţiuni cronice de care depinde durata vieţii. Se cunosc câteva cauze, precum rigidizarea arterelor, creşterea presiunii sângelui sau rezistenţa la insulină, dar de ce unii oameni suferă mai mult decât alţii? Sunt implicate şi obezitatea, fumatul şi stressul psihosocial. Şi genele oferă o explicaţie, dar nu pot explica numai ele de ce bolile coronariene erau destul de rare acum 100 de ani, iar acum sunt cea mai comună cauză a morţii în lumea întreagă.

Cercetările în privinţa mijloacelor de prevenire a bolilor cronice contemporane n-au dus la rezultate prea bune. În curând vor exista 250 milioane de persoane cu diabet în lumea întreagă, multe din ele nefiind nici supraponderale, nici inactive. Unul din cele mai serioase studii în privinţa cauzelor diabetului s-a desfăşurat în zone rurale din India, în rândul ţăranilor care pot fi consideraţi un model de stil de viaţă. Ei au de obicei o dietă vegetariană, sunt activi din punct de vedere fizic şi slabi. Cu toate acestea, mulţi au diabet. Studii pe termen lung desfăşurate în India şi în alte zone au arătat că oamenii care fac boli cronice au o dezvoltare intrauterină şi o copilărie diferite de ceilalţi. Greutatea lor la naştere este de obicei sub limita inferioară admisă ca normală.

Dezvoltarea intrauterină determină constituţia viitoare, cât de vulnerabil va fi omul la lucrurile negative cu care se confruntă şi cum vor fi rezolvate pe timpul vieţii. Ca şi la celelalte vieţuitoare, dezvoltarea intrauterină la om şi evoluţia în copilărie sunt influenţate de mediu şi îndeosebi de alimentaţie. Unicitatea fiinţei nu constă în concepţie, ci în interacţiunea între genele dobândite şi alimentaţia primită. Dacă genele esenţiale nu se cuplează aşa cum ar trebui în timpul vieţii intrauterine, structura şi funcţionarea bebeluşului nenăscut se pot schimba pe viaţă. Malnutriţia şi alţi factori negativi pot întârzia creşterea; de aceea bolile cronice sunt asociate cu o greutate mică la naştere.

Cercetările au arătat că schimbarea alimentaţiei unui animal gestant face ca progenitura lui să aibă o presiune mai mare a sângelui, să fie obeză sau să aibă mult zahăr în sânge, încheie BBC.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dieta, activităţile fizice şi alăptarea copilului ajută mămicile să slăbească Multe femei continuă după ce nasc să păstreze câteva kilograme în plus, acumulate în perioada în care au fost însărcinate. Pierderea surplusului de kilograme de după sarcină este legată de trei puncte importante a căror relevanţă începe chiar dinainte de a da naştere: kilogramele câştigate în timpul...
Obezitatea infantila – un pericol cu greutate ce poate fi mostenit Considerata “boala secolului modern”, obezitatea a devenit in ultimii ani un pericol tot mai pronuntat, “castigand“ din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii statutul de boala incurabila. In lume exista peste un miliard de persoane adulte supraponderale, dintre acestia cel putin 300...
REDUCEREA EXCESULUI DE GREUTATE SI A OBEZITATII Excesul ponderal si obezitatea reprezinta acumularea in exces de grasimi la nivelul organismului uman. Si excesul de greutate, si obezitatea prezinta un risc pentru sanatate, acestia fiind factori majori de risc pentru o serie de boli cronice: diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul...
Iaurtul are beneficii dovedite în combaterea obezităţii infantile, susţin specialiştii Copiii şi adolescenţii care consumă regulat iaurt au un aport caloric şi de grăsimi mai redus, un aport crescut de calciu, potasiu şi vitamina D, valori mai mici pentru indicele de masă corporală, circumferinţa taliei şi mărimea pliului subscapular, susţin specialiştii.
DIETA PENTRU SANATATEA RINICHILOR Dieta este un component important al starii de sanatate. Educatia nutritionala cat si bunele obiceiuri alimentare sunt esentiale in mentinerea starii de sanatate. O dieta corecta si sanatoasa contribuie substantial la prevenirea bolilor si a mortii premature.
Dieta mamicii in devenire: bio vs. conventional: mami, e timpul sa te gandesti la sanatatea copilului tau In ultimii ani, societatea pare sa fi devenit din ce in ce mai constienta de efectele nocive pe care le produce consumul de Organisme Modificate Genetic. In plus, majoritatea dintre ele provin din culturi pline de pesticide si de chimicale, multe dovedite drept periculoase, prin studii.