Cele mai citite
 


2011 - anul record al numărului de turişti în staţiunile vâlcene
miercuri, 24 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Diversificarea ofertelor proprietarilor de hoteluri şi pensiuni de pe Valea Oltului a determinat o creştere a fluxului de turişti în zonă, autorităţile locale spunând că anul 2011 este unul record pentru numărul celor care au preferat să îşi petreacă vacanţele în Vâlcea.
"Este primul an în care investiţii demarate acum doi sau trei ani s-au finalizat, proprietarii de hoteluri şi pensiuni din Călimăneşti şi Căciulata au înţeles că pentru a atrage şi alte tipuri de turişti decât cei tradiţionali veniţi pe subvenţii de la stat trebuie să vină în întâmpinare cu moduri felurite de a petrece timpul liber. Mă refer în primul rând la excursii organizate, echitaţie, piscine, baze sportive sau gastronomie locală sau exotică. Noi ca primărie am venit în întâmpinarea acestora şi acolo unde am putut acorda facilităţi am fost foarte prompţi pentru că bugetul local pe asta se bazează, dar vine şi în sprijinul pieţei muncii, şomajul în anii anteriori fiind destul de mare într-o zonă cu specific turistic", a declarat marţi, pentru AGERPRES, primarul din Călimăneşti, Ilie Amuzan.
Potrivit acestuia, cel mai mare număr de angajări în judeţ a fost în domeniul serviciilor hoteliere sau de alimentaţie publică.
"Prin autorizare de noi construcţii hoteliere sau reabilitarea celor existente şi domeniul construcţiilor a luat avânt. De exemplu, sunt foarte multe hoteluri vechi care au înţeles că trebuie să îşi schimbe înfăţişarea, să modernizeze camerele, să dimensioneze logistica. Dacă turismul de tip social nu emitea poate prea mari pretenţii, azi, ca să-l determini pe cel care tranzitează Valea Oltului, consumatorul de turism ceva mai sofisticat, să rămână şi aici trebuie să-i pui la dispoziţie altceva faţă de ceea ce îi oferi turistului subvenţionat", a adăugat Amuzan.
Pe această bază, mai spune edilul, anual creşte numărul de restaurante şi terase, numărul bazinelor de înot sau oportunităţile de a oferi excursii tematice celor care aleg să se cazeze în Călimăneşti - Căciulata.
"Mulţi, impulsionaţi şi de proiectul "Mirajul Oltului", acea bază de agrement a cărei execuţie va demara în curând, au testat terenul şi deja fac strategii pentru a profita de turiştii care vor veni în număr mare, zic, la viitorul Aqua Park din Căciulata", a susţinut edilul din Călimăneşti.
De altfel, nu doar Călimăneştiul se bucură de un număr crescut de turişti, ci şi celelalte staţiuni balneoclimaterice vâlcene - Băile Olăneşti şi Băile Govora -, ele traversând un sezon bogat în numărul nopţilor de cazare.
La acestea se adaugă şi interesul tot mai crescut pentru staţiunile noi - Horezu şi Ocnele Mari -, confirmând afirmaţiile autorităţilor judeţene că turismul reprezintă "locomotiva" dezvoltării economice a judeţului Vâlcea.
Un exemplu în acest sens este şi Hotelul Traian, bază de odihnă şi tratament a CSDR Sind Turism, care, avea, la 22 august, un grad de ocupare de 100 la sută a celor 500 de locuri de care dispune, procent înregistrat şi în lunile mai, iunie şi iulie, a declarat, pentru AGERPRES, directorul sucursalei Căciulata a societăţii de turism, Constantin State.
Managerul bazei de odihnă şi tratament (Hotel Traian şi Vila Flora) a precizat ca hotelul a fost renovat şi modernizat, prin investirea a peste cinci milioane de lei (peste 1,3 milioane euro). În prezent, managementul societăţii administrează active fixe a căror valoare depăşeşte patru milioane de euro.
'Din aprilie 2010, de când am preluat conducerea societăţii, am reuşit să investim în renovarea şi modernizarea hotelului peste 1,3 milioane euro, chiar în aceste condiţii de criză, luând decizia ca profitul să fie reinvestit în creşterea confortului la cazare şi a calităţii serviciilor. Hotelul a fost izolat termic la exterior, iar ferestrele camerelor şi uşile balcoanelor sunt din tâmplărie PVC. Chiar dacă hotelul este clasificat la două stele, putem spune că oferă condiţiile unei unităţi de cazare de trei stele, camerele fiind dotate cu frigider şi televizor cu programe pe cablu', a explicat directorul Constantin State.
Societatea deţine o cotă de 40 la sută din activităţile de tratament balnear din zonă şi se adresează atât turismului organizat, cât şi turismului individual, sistem în care pot fi făcute rezervări direct la recepţia hotelului, la preţul de 68 de lei pe zi de persoană, în care este inclus şi tratamentul.
Un procent de 30 la sută dintre clienţii hotelului sunt veniţi prin CNPAS, cu bilete de tratament al căror preţ este foarte accesibil. Restul turiştilor vin prin agenţiile specializate din turism. Oferta turistică pentru personalul bugetar, pentru perioada 1 iunie - 30 septembrie, include două pachete: pachetul de odihnă de 6 zile, la preţul de 80 de lei pe zi de persoană, care include cazare şi masă, şi pachetul de tratament de 10 zile, care include cazare, pensiune completă la restaurantul hotelului şi tratamentul balnear cu trei proceduri pe zi, la care se adaugă apele minerale de la izvoarele naturale de cură captate în locuri special amenajate.
'Încercam să menţinem o calitate înaltă a serviciilor la preţuri accesibile. Nu putem veni cu preţuri mari, ţinând cont şi de rolul social al turismului practicat de societate, care se adresează şi persoanelor cu venituri mici. Căutăm să avem rentabilitate prin creşterea volumului de activitate şi nu prin creşterea preţului. Pe lângă activitatea de turism, putem organiza şi alte activităţi, cum sunt conferinţele, simpozioanele, taberele pentru elevi şi studenţi. Restaurantul aparţine societăţii şi putem organiza şi aici diferite activităţi care pot aduce venituri', a spus directorul State.
Personalul medical, format din medici balneologi şi cadre medii de specialitate, face parte din societate. Medicii şi asistentele sunt angajaţi ai societăţii.
Baza de tratament de la Hotelul Traian poate asigura accesul la 1.500 - 1.600 de proceduri balneo pe zi pentru turiştii care vin aici, inclusiv din Germania, Anglia, Italia şi Bulgaria.
Constantin State a precizat, pe de altă parte, că strategia de extindere a activităţii de servicii turistice include dezvoltarea părţii de agrement, existând în programul de investiţii construirea unei piscine exterioare cu apă termală, iar pentru extinderea bazei de cazare, conducerea societăţii s-a gândit la construirea unui hotel de 4 sau 5 stele, cu o capacitate de cazare de 200 - 250 de locuri, cu dotări şi servicii la nivel european.
Directorul State a remarcat, ca şi alţi manageri din turism, aceeaşi situaţie care face ca turismul românesc să nu poată pune total în valoare frumuseţile României - lipsa infrastructurii.
'Nu putem face turism fără infrastructură. De asemenea, este important şi cum este transmisă imaginea despre România în afara ţării. Opinia mea este ca nu sunt nici suficienţi tour-operatori specializaţi în turismul balnear, care să poată oferi serviciile cerute. Cred că promovarea cea mai bună se poate face prin serviciul consumat', a arătat directorul Constantin State. AGERPRES/(A, AS - Liviu Popescu, George Andrei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Vâlcea: Primăria din Băile Govora propune 25 ha de teren intravilan pentru potenţialii investitori Primăria staţiunii vâlcene Băile Govora propune un teren de 25 de ha situat în intravilan pentru investiţii în turism, a declarat, luni, pentru AGERPRES, primarul localităţii, Mihai Mateescu.
Turismul balnear din România înregistrează circa un milion de turişti anual, 10% fiind străini Turismul balnear din România înregistrează în prezent circa un milion de turişti anual, 10% dintre aceştia fiind străini, a declarat, luni, preşedintele organizaţiei patronale a turismului balnear din România, Nicu Rădulescu, după deschiderea conferinţei internaţionale privind turismul de sănătate.
INTERVIU/Nicu Rădulescu(OPTBR):Turismul balnear a atras investiţii de 150 milioane de euro; avem o problemă cu migraţia personalului medical Valoarea investiţiilor în turismul balnear din ultimii ani depăşeşte 150 milioane de euro dar sectorul se confruntă cu problema migraţiei personalului medical specializat, atras de condiţii mai bune de plată în alte ţări, afirmă Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear...
Vâlcea: Izvoarele medicale din staţiunile balneare ale judeţului sunt complet funcţionale Izvoarele medicale din staţiunile balneare Olăneşti, Călimăneşti şi Govora sunt complet funcţionale, apele au fost verificate şi sunt în parametrii, au precizat pentru AGERPES primarii celor trei staţiuni vâlcene.
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ