Cele mai citite
 


Câini dresaţi pot depista cancerul pulmonar la om (studiu)
sâmbătă, 24 august 2013   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie, Plamanii
 

Potrivit unui recent studiu elaborat de cercetători germani şi publicat în European Respiratory Journal, câini dresaţi pot depista prezenţa cancerului pulmonar la om, doar adulmecându-l, lucru care sugerează că unele mirosuri ar fi specifice acestui tip de boală, scrie maxisciences.com.

Se ştiu multe lucruri despre mirosul deosebit al câinilor, iar studiul german arată că aceste animale, îndeosebi ciobăneştii germani, pot depista persoanele bolnave de cancer pulmonar. De aproape 20 de ani, oamenii de ştiinţă au lansat ipoteza că aceştia pot servi de detectoare, însă puţine cercetări reuşiseră s-o şi dovedească.

Pentru a confirma sau a infirma ipoteza, şapte cercetători germani au ales patru câini dresaţi: doi ciobăneşti germani, un ciobănesc australian şi un labrador. Au mai recrutat 220 de persoane, dintre care 110 erau sănătoase, 60, sufereau de cancer pulmonar şi 50, de obstrucţie cronică a plămânilor. Toţi au fost puşi să respire în recipiente în care li se adunau mirosurile. Aceste recipiente au fost apoi adulmecate de câini, iar rezultatul a fost concludent: în majoritatea cazurilor, animalele au detectat persoanele bolnave de cancer.

Acest pas nu constituie însă decât prima etapă a cercetărilor. Va trebui acum să se descopere care este (sau sunt) faimoasa moleculă volatilă care le permite câinilor să-i descopere pe bolnavi. Nu vor mai fi folosite animale, ci 'nasuri electronice', care pot depista şi identifica mirosul caracteristic ce pare a fi emanat de oamenii atinşi de acest tip de cancer, încheie maxisciences.com.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Câinii depistează nu doar cancerul pulmonar, ci şi pe cel al prostatei Capacităţile olfactive ale câinilor par inepuizabile: un studiu realizat de cercetători germani arată că aceste animale pot depista un cancer pulmonar, iar alte cercetări efectuate recent demonstrează că acelaşi lucru este valabil şi în privinţa cancerului de prostată, scrie passionsante.be.
Test de sânge revoluţionar pentru depistarea cancerului pulmonar în stadii incipiente, realizat de cercetătorii francezi Un test de sânge pentru a evidenţia cancerul pulmonar la fumătorii înveteraţi, înainte de a fi vizibil la o scanare de tomografie computerizată, a fost pus la punct de o echipă de cercetători francezi, condusă de profesorul Paul Hofman, patolog la Spitalul Universitar din Nisa, informează online cotidianul...
A fost identificată harta genetică completă a două tipuri de cancer Londra, /Agerpres/ - Cercetători britanici au identificat în premieră harta genetică completă a două tipuri de cancer, de piele şi pulmonar, descoperire ce poate reprezenta un important pas înainte pentru tratarea acestor grave maladii, conform a două articole publicate în numărul de joi al revistei...
Cancerul pulmonar nu înseamnă condamnare la moarte În fiecare an, luna noiembrie este dedicată acţiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar.
Cancerul pulmonar face mai multe victime printre femei decât cel mamar (studiu) Cancerul pulmonar ucide în prezent mai multe femei în ţările dezvoltate decât cancerul mamar, explicaţia fenomenului fiind extinderea fumatului în rândul femeilor, potrivit unui raport publicat miercuri de 'American Cancer Society'(ACS), informează AFP.
Cancerul pulmonar îl va întrece pe cel mamar ca principală cauză de deces la femei Cancerul pulmonar îl va depăşi pe cel mamar ca principală cauză de deces în rândul femeilor în următorii ani, potrivit unui studiu publicat miercuri de 'Annals of Oncology', transmite EFE.