Cele mai citite
 


Harghita: Peste 100 de cazuri de muşcături de căpuşe, 17 diagnosticate cu boala Lyme
miercuri, 24 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 100 de cazuri de muşcături de căpuşe au fost înregistrate, de la începutul sezonului cald, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, 17 persoane fiind diagnosticate cu boala Lyme, transmisă de această insectă.
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că s-a înmulţit foarte mult numărul cazurilor de muşcături de căpuşe, uneori fiind înregistrate şi câte şase pe zi.
''Zilnic avem câte 2-3 cazuri şi se întâmplă, uneori, să fie şi câte şase muşcături pe zi. Oamenii au intuit pericolul şi sunt mai atenţi atunci când ies în aer liber şi vin imediat la medic dacă li se întâmplă să fie muşcaţi de căpuşe'', a declarat dr. Demeter Ferenc.
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a explicat că dacă manevra de scoatere a căpuşei nu se face profesionist, secreţiile insectei ajung în organism, iar acestea pot provoca Boala Lyme sau borelioza acariană.
Datele Direcţiei de Sănătate Publică Harghita arată că, de la începutul anului, 17 persoane au contractat boala Lyme, în urma muşcăturilor de căpuşe.
Medicul epidemiolog Cornelia Miron a spus că este vorba de câte opt persoane din zonele Odorhei şi Ciuc şi una din localitatea Lăzarea. De asemenea, alte 12 persoane sunt suspecte că au contractat boala, după ce au fost muşcate de căpuşe. Numărul este mult mai mare decât în 2010, când pe tot parcursul anului s-au înregistrat 19 cazuri de boală Lyme.
Specialiştii spun că boala Lyme este, de fapt, o encefalită, care nu se vindecă, este lent-progresivă şi afectează serios capacitatea de muncă a celui infectat.
Persoanele care merg la iarbă verde sunt sfătuite să evite zonele în care pasc oile sau caprele, să nu se aşeze direct pe iarbă şi să poarte îmbrăcăminte care să le acopere mâinile şi picioarele.
În ultima săptămână, la Unitatea de Primiri Urgenţe Miercurea Ciuc s-au înregistrat şi primele cazuri de dispepsii şi indigestii cauzate de consumul de ciuperci.
Dr. Demeter a precizat că în zonă se consumă o anumită specie de ciuperci champignon, care sunt uşor toxice şi care produc indigestii. El a recomandat să nu se mănânce cozile acestora, pentru a evita problemele digestive. AGERPRES/(AS - Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: A crescut numărul muşcăturilor de căpuşe; nicio confirmare de boală Lyme Miercurea Ciuc, 4 mai /Agerpres/- Numărul cazurilor de muşcături de căpuşe a crescut, în ultimele zile, în Harghita, de când vremea s-a încălzit.
Harghita: Numărul muşcăturilor de căpuşe a crescut de patru ori faţă de luna aprilie Numărul persoanelor muşcate de căpuşe, care s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, a crescut de patru ori faţă de luna aprilie, pe fondul încălzirii vremii.
Harghita: Numărul cazurilor de muşcături de căpuşe este în creştere Numărul persoanelor muşcate de căpuşe, care s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc a crescut în ultimele săptămâni.
Harghita: Creştere semnificativă a cazurilor de muşcături de căpuşe Numărul cazurilor de muşcături de căpuşe înregistrează o creştere semnificativă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, medicii punând acest fenomen pe seama vremii călduroase care le permite oamenilor să iasă în natură.
Harghita: Zeci de persoane muşcate de căpuşe, trei cazuri de boală Lyme Zeci de harghiteni au fost muşcaţi de căpuşe, în această primăvară, la trei dintre ei fiind confirmată Boala Lyme, transmisă de această insectă.
Harghita: Creştere semnificativă a numărului persoanelor muşcate de căpuşe; primul caz de muşcătură de şarpe Miercurea Ciuc, 23 iun/Agerpres/- Numărul persoanelor muşcate de căpuşe care se prezintă la serviciile de urgenţă a crescut semnificativ în luna iunie, pe fondul încălzirii vremii, fiind înregistrat şi primul caz de muşcătură de şarpe din acest sezon.