Cele mai citite
 


Legislativul spaniol adoptă măsurile antideficit propuse de executiv
miercuri, 24 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Decretul de lege care cuprinde cele mai recente măsuri anticriză şi antideficit aprobate de executivul spaniol (reducerea temporară, până la sfârşitul anului, a TVA la cumpărarea de locuinţe noi, de la 8% la 4%, precum şi reforma impozitului asupra societăţilor şi a cheltuielilor farmaceutice - cu care executivul speră să strângă 5 miliarde de euro la buget) au fost aprobate marţi în Congresul Deputaţilor, cu abţinerea majorităţii formaţiunilor de opoziţie şi votul împotrivă al micilor formaţiuni de stânga, care au cerut măsuri mai progresiste.
Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero s-a angajat în faţa legislativului ca măsurile amintite să aducă o marjă de 0,5% din PIB pentru a atinge obiectivul de deficit, de 6% pentru anul acesta.

Guvernul spaniol a adoptat vineri mai multe măsuri anticriză, dintre care cea mai semnificativă este reducerea temporară, până la sfârşitul anului, a TVA la cumpărarea de locuinţe noi - de la 8% la 4% - pentru a reactiva sectorul construcţiilor, cel mai afectat de criză. De asemenea, consiliul de miniştri a adoptat şi măsurile antideficit privitoare la reforma impozitului asupra societăţilor şi a cheltuielilor farmaceutice - cu care speră să strângă 5 miliarde de euro la buget.

În privinţa reformei impozitului perceput companiilor mari, care facturează peste 20 de milioane de euro pe an, aceasta prevede o amânare a plăţii deducerilor şi o anticipare a plăţii impozitelor. Astfel, companiile menţionate vor da un impozit de 24% la plăţile făcute, în vreme ce acelea care facturează peste 60 de milioane de euro pe an vor plăti 27%. Cât despre reforma cheltuielilor farmaceutice, aceasta prevede măsura prescrierii medicamentelor potrivit principiilor active şi nu a numelui comercial. De asemenea, farmaciştii vor fi obligaţi să elibereze medicamentele de valoare mai mică.

O propunere venită marţi din partea şefului executivului spaniol s-a referit şi la reforma constituţională, cu includerea unei clauze legate de garantarea pe termen mediu şi lung a stabilităţii bugetare, prin limitarea deficitului şi datoriei publice - aşa cum au agreat de altfel şi Germania şi Franţa, ca statele din zona euro să adopte, înainte de vara anului 2012, regula de bază de includere a obiectivului bugetar în legile fundamentale. Liderul opoziţiei conservatoare, Mariano Rajoy, a confirmat faptul că va contribui la consensul parlamentar, sprijinind din motive de coerenţă politică o astfel de iniţiativă legislativă.AGERPRES/(Ruxandra Constantinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Franţa va face economii de 36,9 miliarde de euro pentru a ajunge la un deficit bugetar de 3% din PIB în 2013 Guvernul Franţei a adoptat vineri bugetul pe 2013 promiţând că va face economii de 36,9 miliarde de euro (48 miliarde de dolari) pentru a ajunge anul viitor la un deficit bugetar de 3% din PIB, transmit AFP şi Reuters.
Victor Ponta: Ieşirea din procedura de deficit excesiv va permite împrumuturi mai ieftine Faptul că CE a recomandat, miercuri, Consiliului să sisteze procedura de deficit excesiv pentru România reprezintă un mesaj pozitiv pentru investitori şi poate permite împrumuturi mai ieftine, a declarat joi premierul Victor Ponta, după ce a participat la prezentarea raportului de activitate pe anul...
SAR: În România, sectorul sănătate este finanţat sub media europeană Sectorul sănătate este finanţat în România sub media europeană, dar nu totdeauna banii disponibili sunt cheltuiţi cu folos, este una dintre concluziile raportului Societăţii Academice din România (SAR), prezentat vineri la dezbaterea 'Criză şi reformă în sistemul de sănătate'.
(Corespondenţă) Soarta reformelor în Bulgaria rămâne incertă Guvernul bulgar se află într-o situaţie destul de dificilă: Executivul a cedat recent presiunii sindicaliştilor în ceea ce priveşte reformele în sistemul de pensii şi în sănătate, dar acum nu ştie cum să-i liniştească pe angajatorii care, la rândul lor, s-au supărat că vor fi nevoiţi să plătească mai...
Acordul cu FMI ar putea fi prelungit cu 3 luni (sinteză) Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va cere board-ului prelungirea acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România cu trei luni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.