Cele mai citite
 


Peste 100 de ieşeni au învăţat să facă resuscitare cardio-respiratorie
miercuri, 24 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Peste 100 de persoane au luat parte marţi la cursul de ''Aplicaţii practice în resuscitarea cardio-respiratorie'', susţinut la Spitalul de Recuperare din Iaşi.

Exerciţiile au fost făcute pe un manechin, iar doi medici rezidenţi au explicat procedurile şi i-au ajutat pe cei care au venit în amfiteatrul unităţii medicale.
Cursanţii au învăţat cum să acorde ajutor medical în cazul în care vor găsi o persoană căzută pe stradă. Potrivit medicilor, în cazul în care semnele vitale sunt slabe în primul rând trebuie sunat la 112. Dacă persoana nu prezintă semne vitale, se aplică masajul cardiac extern până la venirea ambulanţei.
Medicul Doru Baltag, directorul medical al Spitalului de Recuperare, a declarat că timpul maxim de intervenţie pentru asigurarea măsurilor de resuscitare este de două-trei minute, întrucât la 5 minute apar semne neurologice şi ulterior vor fi sechele.
''Principalele aspecte care trebuie ştiute sunt masajul cardiac, respiraţia gură la gură, trebuie luat pulsul în caz de urgenţă, să fie verificată poziţia corpului bolnavului pentru ca sângele să circule bine. Manevrele făcute în mod corect pot salva vieţi. Pe secţiile din unitate medicală ieşeană sunt defibrilatoare semiautomate care nu pot fi folosite fără a fi cunoscute regulile de bază. Defibrilatorul extern ar fi uşor de utilizat şi de pacienţi'', a explicat prof.univ.dr Florin Mitu, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului de Recuperare.
Conform acestuia, spitalul are nevoie de un defibrilator extern care costă între 2.000 şi 3.000 de euro. AGERPRES/(A - Daniela Malache)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Tabără MASH pentru pregătire în medicina de urgenţă în situaţii speciale Unicul proiect de acest gen din ţară, Tabăra MASH - Medical Adventure School in Holiday, va reuni, în perioada 1-8 august, 65 de studenţi medicinişti din ţară şi medici rezidenţi de medicină de urgenţă, în zona de campare Glăvoi, din Munţii Bihor.
Iaşi: 4.000 de locuri de muncă în străinătate oferite la Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice Iaşi, 27 nov /Agerpres/ - Sute de persoane, medici, rezidenţi sau asistenţi medicali au venit, sâmbătă, la cea de-a cincea ediţie a Târgului Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice organizat la Iaşi, în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă în clinici şi spitale din alte state europene printre...
Arad: 30 de medici rezidenţi au efectuat practică pe două simulatoare de ultimă generaţie Arad, 14 iul /Agerpres/- 30 de medici rezidenţi în specialitatea Urologie din Centrele universitare Cluj - Napoca, Oradea, Timişoara şi Arad au efectuat practică pe două simulatoare de ultimă generaţie în cadrul workshopului intitulat 'Urologie pe simulator simbionix' care s-a încheiat joi.
Botoşani: Compartiment de neurochirurgie creat în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani va dispune de un compartiment de neurochirurgie, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, medicul Ştefan Bercea.
Galaţi: 25 de posturi de medici rezidenţi scoase la concurs Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea, a anunţat, luni, că în judeţul Galaţi vor fi scoase la concurs 25 de locuri pentru absolvenţii facultăţilor de medicină, care vor susţine examenul de rezidenţiat în luna noiembrie.
Tulcea: Medici rezidenţi pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiu Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Tulcea va avea în perioada următoare noi medici rezidenţi, concursul pentru ocuparea posturilor urmând să aibă loc duminică.