Cele mai citite
 


Suplimentare de fonduri pentru principalele programe de sănătate
marţi, 11 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 11 aug /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii a suplimentat fondurile pentru principalele programe naţionale de sănătate.

 

Bolnavii cronici vor beneficia, în continuare, fără disfuncţionalităţi, de tratament gratuit în cadrul programelor de sănătate.

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au început demersurile pentru redistribuirea fondurilor în cadrul programelor de sănătate, astfel încât bolnavii cronici care suferă de afecţiuni oncologice, diabetice sau HIV/SIDA să nu întâmpine probleme în primirea tratamentului gratuit. Au fost suplimentate cu 180 milioane de lei (aproximativ 42 milioane de euro) programele de oncologie, diabet şi boli de nutriţie.

Pentru programul de oncologie au fost transferate de la bugetul MS la Fondul Unic de Asigurări de Sănătate 120 milioane de lei, iar pentru cel de diabet 60 milioane de lei. De asemenea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a realizat în aceste zile o echilibrare a bugetelor judeţene pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA. Măsura a ţinut cont de necesitatea fiecărui centru, având în vedere migrarea bolnavilor de la un centru de tratament la altul.

În ceea ce priveşte Programul de tratament al bolnavilor de HIV/SIDA, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a demarat deja pe SEAP licitaţia naţională de achiziţie a medicamentelor. Este pentru prima oară din 2003 când se organizează o licitaţie naţională pentru achiziţionarea tratamentului necesar acestor bolnavi.

O astfel de modalitate de achiziţie a fost cerută autorităţilor chiar de reprezentanţii bolnavilor cronici şi cei ai bolnavilor HIV/SIDA. La începutul lui 2009, aceştia au solicitat autorităţilor organizarea de licitaţii la nivel naţional şi distribuirea medicamentelor prin farmaciile cu circuit închis.

Ca măsură suplimentară, în aceste zile, conducerea Ministerului Sănătăţii poartă discuţii cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe pentru elaborarea unei Hotărâri de Guvern prin care să fie decalată plata facturilor de la furnizori la 90 de zile în cazul farmaciilor şi la 120 de zile pentru spitale. Astfel se va putea asigura finanţarea pentru medicina de familie, tratamentele în ambulatoriu, programele de sănătate. Măsura va fi discutată şi cu reprezentanţii ARPIM în această săptămână.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a mai discutat cu Ministerul de Finanţe şi posibilitatea punerii în practică a unui mecanism financiar având drept garanţie Fondul de Rezervă al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, astfel încât firmele să poată sconta facturile la bănci. În felul acesta societăţile private vor beneficia de cash-flow necesar derulării activităţii lor într-o astfel de perioadă.

Dacă cele două propuneri vor fi acceptate de reprezentanţii MF, acestea vor putea intra în vigoare la începutul lunii septembrie şi vor avea ca efect deblocarea finanţărilor şi asigurarea fondurilor necesare mai ales pentru medicina primară şi asigurarea programelor naţionale.


 

Mai mult, ministrul Sănătăţii a decis înfiinţarea, la sfârşitul lunii iulie, a unei comisii a MS care, în aceste zile, monitorizează şi fac o evaluare a cheltuielilor înregistrate în programele de sănătate, în special la programele de oncologie şi diabet, astfel încât să fie găsite soluţii pentru eficientizarea lor.

În spiritul transparenţei şi al dialogului, toate măsurile adoptate, precum şi rezultatul discuţiilor purtate cu producătorii, distribuitorii şi furnizorii de medicamente din sistem vor fi prezentate de conducerea MS într-o serie de întâlniri care vor fi organizate săptămâna viitoare.

Conferenţiar dr. Cristian Celea, directorul general al CNAS, a declarat, pentru AGERPRES, că pentru HIV/SIDA numărul pacienţilor a crescut în anumite centre, prin eliberarea medicamentelor în farmacii cu circuit închis, ceea ce a dus la disfuncţionalităţi. El a făcut referire şi la faptul că a crescut costul mediu pentru un pacient cu HIV/SIDA cu 16% - 18%.

Directorul general al CNAS a spus că pentru aceste programe fondurile sunt asigurate până în luna octombrie, probleme de finanţare urmând să fie în ultimul semestru.

Probleme sunt şi în ceea ce priveşte colectarea banilor pentru fondul de asigurări de sănătate. Din 2006 şi până în prezent au fost acumulate datorii în sumă de 1,4 miliarde euro, la care se adaugă creşterea numărului şomerilor care nu mai plătesc asigurări de sănătate dar beneficiază de acestea împreună cu co-asiguraţii. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Maramureş: Farmaciile din judeţ, în blocaj financiar Baia Mare, 31 aug /Agerpres/ - Farmaciile din judeţul Maramureş sunt pe punctul de a intra în blocaj financiar din cauza întârzierii la plată a facturilor pentru medicamentele compensate sau pe programele susţinute de Ministerul Sănătăţii.
Fitoterapia in diabet In mod special, in ultimii 10 ani, s-au facut cercetari stiintifice amanuntite asupra plantelor utilizate de diverse popoare pentru actiunea lor hipoglicemianta.
Pancreasul - limba engleza Descopera functiile pancreasului
Diabetul Cei mai multi oameni cred ca hrana pe care o consuma este transformata in energie si atata tot. Ignora faptul ca organismul munceste pentru ei, digera hrana si converteste hidratii de carbon intr-un tip de zahar numit glucoza, care patrunde in fluxul sangvin.
Lansarea unui site despre diabet Site-ul www.accu-chek.ro, lansat, luni, în cadrul campaniei ''Fă PAS-ul corect: Controlează diabetul'', oferă date de ultimă oră privind diabetul şi îşi propune să devină punctul de referinţă al tuturor celor care doresc să afle informaţii de calitate despre aceasta boală.
Campanie privind monitorizarea diabetului, lansată la Bucureşti Campania 'Fă PAS-ul corect: Controlează DIABETUL!' a fost lansată luni, având drept obiectiv prevenirea, informarea şi educarea populaţiei asupra diabetului zaharat de tip 2.