Cele mai citite
 


ARPIM îşi exprimă îngrijorarea faţă de declaraţiile autorităţilor referitoare la clawback
vineri, 26 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) îşi manifestă îngrijorarea faţă de recentele declaraţii publice ale autorităţilor referitoare la taxa clawback, se arată într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES.
Reprezentanţi ai autorităţilor au afirmat public că la acest moment se află în lucru un format al taxei cu prevederi total diferite de cele supuse dezbaterii publice în urmă cu o săptămână, susţine sursa citată.
'Noua versiune ignoră complet opinia şi expertiza reprezentanţilor industriei farmaceutice. Considerăm că în acest mod se încalcă principiile bunei guvernări şi cele ale transparenţei iar semnalul transmis de autorităţi către toţi investitorii străini este unul dintre cele mai negative. Suntem îngrijoraţi de faptul că Guvernul este pe punctul de a lua o decizie bazându-se pe informaţii false referitoare la cheltuielile cu medicamentele, compensarea medicamentelor inovative faţă de cea a genericelor şi contribuţiile financiare ale industriei farmaceutice. Din acest motiv am şi trimis joi o scrisoare deschisă atât Preşedintelui României, cât şi Primului Ministru, care prezintă realitatea, dar şi consecinţele pe care o asemenea măsură le poate avea pentru investitorii străini şi pentru piaţa farmaceutică', afirmă Dan Zaharescu, director executiv ARPIM.
Taxa clawback se aplică în prezent şi în alte ţări ale UE, însă nicio ţară nu impozitează cifra de afaceri (vânzările totale), ci numai valoarea compensată de stat. Mai mult, statul nu percepe astfel de taxe înainte să-şi plătească datoriile către producători, subliniază reprezentanţii ARPIM.
În Belgia, de pildă, există o contribuţie de 6,73% aplicată pe valoarea vânzărilor rambursate şi o taxă de 1% pe vânzările produselor nerambursate în anul 2010.
În Croaţia există o contribuţie de 3% din vânzările produselor rambursate iar în Spania, de 2% din valoarea vânzărilor rambursate. Valori similare ale taxei sunt percepute atât în Polonia (3% din valoarea vânzărilor rambursate), cât şi în Italia (3,65% din valoarea vânzărilor rambursate - împărţit pe tot lanţul de distribuţie: de la producători la farmacii). Cea mai mare valoare a taxei clawback din Europa se percepe în Ungaria - 20% -, însă în această ţară medicamentele sunt plătite de stat la maximum o lună, faţă de un an, la cât au ajuns termenele de plată în România, relevă sursa citată.
ARPIM consideră că principala consecinţă negativă pe termen lung pe care o va avea această măsură este descurajarea investiţiilor străine.
'Constatăm că după 20 de ani de investiţii şi implicare pe piaţa din România, industria farmaceutică primeşte pentru prima oară mesajul fără echivoc că ţara noastră nu mai este un loc sigur pentru investiţii. În acest context, când se pregăteşte o asemenea măsură nesustenabilă, industria farmaceutică nu mai poate garanta creditarea sistemului. Din cauza acestor măsuri pacienţii români riscă să rămână fără medicamente', mai afirmă Dan Zaharescu.
Reprezentanţii ARPIM evidenţiază că România are cel mai mic consum de medicamente per capita din Europa şi cea mai mică alocare procentuală din PIB - 3,8% în anul 2011 -, cheltuielile cu medicamentele se ridică la 24% din bugetul Sănătăţii şi reprezintă principala categorie vizată de reducerile de costuri. Aceştia mai spun că medicamentele prescrise în România au cele mai mici preţuri din UE începând cu anul 2009 iar pacienţilor le-au fost eliberate în ultimele 12 luni medicamente compensate în valoare de 1,2 miliarde euro, sumă pe care autorităţile nu au achitat-o încă.
ARPIM subliniază că pacienţii români au acces la medicamente inovative compensate cu patru ani întârziere, în ciuda prevederilor Directivei de Transparenţă 89/105 a UE, iar Guvernul nu intenţionează să actualizeze lista medicamentelor compensate.
România se află pe locul 5 ca valoare în Europa în ceea ce priveşte penetrarea medicamentelor generice, acestea fiind accesibile pacienţilor în regim compensat imediat, inclusiv în Programele Naţionale - unde sunt gratuite.
'Am vrea să se înţeleagă că noi susţinem necesitatea impunerii unui control în sistemul sanitar, diminuarea fraudelor şi creşterea finanţării. Companiile membre ARPIM sunt pregătite să contribuie la identificarea unor soluţii astfel încât aceste obiective să fie îndeplinite într-o manieră transparentă şi predictibilă,', precizează Dan Zaharescu. AGERPRES /(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ARPIM: Companiile farmaceutice, cum e Mundipharma, sunt nevoite să acţioneze în condiţii economice profund nefavorabile Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) opinează într-un comunicat de presă transmis vineri că decizia Mundipharma de a-şi restrânge activitatea în România s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Dan Zaharescu (ARPIM): Discuţiile privind taxa clawback au eşuat Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Local American Working Group (LAWG) a anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, că negocierile în cadrul grupului de lucru pentru modificarea taxei clawback au eşuat.
ARPIM propune autorităţilor un pachet de măsuri pentru gestionarea resurselor financiare Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a propus autorităţilor un pachet de măsuri pentru gestionarea resurselor financiare în domeniul sănătăţii.
Director ARPIM: România nu a actualizat lista medicamentelor compensate în ultimii cinci ani O analiză a procentului de compensare a 64 de molecule din cele 140 aflate pe listele de aşteptare din România a relevat faptul că în ţara noastră nu se compensează nicio moleculă nouă din anul 2007, în timp ce Bulgaria deja compensează 50% dintre acestea, iar Ungaria peste 60%, se arată într-un comunicat...
APMGR şi ARPIM solicită actualizarea bugetului de referinţă pentru taxa clawback Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită autorităţilor actualizarea bugetului de referinţă pentru taxa clawback la nivelul consumului real aferent trimestrului III al anului 2015, prima perioadă...