Cele mai citite
 


Harghita: Primul serviciu privat de ambulanţă la Miercurea Ciuc
vineri, 26 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primul Serviciu privat de ambulanţă din Harghita a fost înfiinţat la Miercurea Ciuc de dr. Bachner Istvan, fost şef al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, având drept obiect transportul nemedicalizat.
Dr. Bachner Istvan a declarat, joi, pentru AGERPRES, că noul serviciu se numeşte Medmaster SRL şi încearcă să vină în sprijinul populaţiei, în situaţiile în care aparţinătorii doresc să însoţească pacienţii la investigaţii, controale medicale sau pentru internare în alte oraşe ale ţării sau chiar la Miercurea Ciuc.
Medicul a precizat că, deocamdată, nu se fac transferuri şi asistenţă de urgenţă, ci doar transporturi pe bază de programare, noua ambulanţă fiind autorizată pentru transport nemedicalizat.
Dr. Bachner Istvan susţine că nu face concurenţă Serviciului Judeţean de Ambulanţă, iar activitatea este 100% privată, nefiind încheiat un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Harghita.
Potrivit dr. Bachner, serviciul dispune de două ambulanţe, iar asistenţii şi ambulanţierii lucrează, deocamdată, pe bază de voluntariat.
Tarifele pentru transportul în Miercurea Ciuc şi la o distanţă de zece kilometri de oraş sunt de trei lei pe kilometru, iar ele scad dacă distanţa este mai mare.
De asemenea, dr. Bachner a precizat că servicul asigură şi asistenţă de urgenţă la competiţii sportive sau la manifestări culturale şi religioase, având atât aparatură cât şi personal calificat pentru acest lucru. În plus, intenţionează să se extindă către asigurarea asistenţei medicale la domiciliu, pe segmentul care nu este acoperit de Organizaţia Caritas, ce dispune de un serviciu de asistenţă la domiciliu a vârstnicilor şi persoanelor nedeplasabile.
"Deocamdată, lucrurile în sistemul sanitar tot şchioapătă şi nu au tendinţa să se dezvolte corespunzător. Iar colegii noştri de la stat sunt supuşi la tot felul de restricţii, cum ar fi interdicţia transportului aparţinătorilor sau reducerea numărului de staţii de ambulanţă. (...) Aceste probleme trebuie compensate cu ceva şi decât să vină cineva din exterior, mai bine acoperim noi această activitate", a afirmat dr. Bachner Istvan.
De cealaltă parte, şeful SJA Harghita, dr. Peter Szilard, s-a declarat surprins de demersul colegului său, care încă mai efectuează gărzi la Serviciul de Ambulanţă.
În opinia sa, nu era necesară înfiinţarea acestui serviciu şi susţine că asistenţii şi şoferii folosiţi pe ambulanţele private nu sunt voluntari, ci sunt remuneraţi pentru ceea ce fac.
"Nu era necesară înfiinţarea acestui serviciu datorită faptului că şi până acum a fost asigurată asistenţa medicală de urgenţă şi transportul bolnavilor în condiţii normale, respectând timpul de intervenţie şi calitatea serviciilor medicale. (...) Deocamdată nu ne face concurenţă, dar ne ia o parte din transporturi şi nu cred că este mai ieftin, iar calitatea nu este cea oferită de noi", a declarat, pentru AGERPRES, dr. Peter Szilard.
În plus, el spune că noul serviciu de ambulanţă nu ar avea dreptul să intervină la competiţii sportive şi nici să transporte aparţinătorii, legea fiind foarte clară la acest capitol.
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Harghita, dr. Bokor Marton, spune că activitatea desfăşurată de ambulanţa privată este legală, existând o autorizare din partea unei comisii de specialitate pentru transport nemedicalizat.
El consideră că ambulanţa privată poate transporta aparţinătorii, ţinând cont că se ocupă de transport nemedicalizat, dar are rezerve în legătură cu acordarea de asistenţă la competiţiile sportive.
"Având în vedere că sunt autorizaţi pentru transport nemedicalizat cred că nu prea au voie să asiste la competiţii sportive, eventual la slujbe religioase unde se adună mulţi oameni. (...) Când doreşte să acorde şi alte servicii medicale trebuie reevaluat şi reautorizat", a conchis directorul adjunct al DSP Harghita.
Dr. Bachner Istvan a condus mai mulţi ani Serviciul Judeţean de Ambulanţă Harghita, a fost o vreme şi manager al Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, iar după ce a părăsit această funcţie s-a reîntors la Serviciul de Ambulanţă, de unde a plecat în urmă cu un an, alegând să efectueze doar gărzi pentru a suplini lipsa de medici. AGERPRES/(AS - Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Nouă spitale şi Ambulanţa Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă de 1 şi 2 mai Nouă spitale bucureştene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în zilele de 1 şi 2 mai, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, precizează un comunicat publicat pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică a Capitalei.
Ialomiţa: Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Ambulanţa au semnat contractele de finanţare cu Casa de Asigurări Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Ialomiţa a reuşit să convingă ultimii doi furnizori de servicii medicale din judeţ, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Slobozia şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Ialomiţa, să semneze contractele de finanţare a serviciilor medicale, după...
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Mehedinţi: Ambulanţe noi pentru infrastructura de asistenţă medicală de urgenţă din judeţ Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Mehedinţi a primit luni două ambulanţe noi dotate cu echipamente performante pentru intervenţii de asistenţă medicală de urgenţă.
Dr. Grasu: Măsura Guvernului, aşteptată de serviciile de urgenţă; astfel se asigură asistenţa de urgenţă în flux continuu Dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă al Capitalei, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că actul normativ adoptat de Guvern care prevede posibilitatea ca asistenţii medicali, ambulanţierii şi dispecerii din cadrul serviciilor de ambulanţă să execute gărzi retribuite, în limita prevederilor...
Dr. Alis Grasu: Nu poate fi vorba de concurenţă pe principii de egalitate privat-stat în domeniul ambulanţei Bugetul contractat anual de către serviciul de ambulanţă Bucureşti-Ilfov aprobat de Casa de Asigurări de Sănătate a fost depăşit, a declarat luni, pentru AGERPRES, dr. Alis Grasu, managerul serviciului, care a opinat totodată că nu poate fi vorba de concurenţă pe principii de egalitate în acest domeniu...