Cele mai citite
 


(Corespondenţă) R. Moldova nu va putea adera la UE fără reglementarea conflictului transnistrean (oficiali)
vineri, 26 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Chişinău, 26 aug - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Republica Moldova nu va putea adera la UE fără reglementarea conflictului transnistrean, au declarat vineri la Chişinău, în cadrul unei mese rotunde, preşedintele comisiei pentru politică externă a Bundestagului german, Ruprecht Polenz şi ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă.
După aderarea Ciprului, UE a înţeles cât de dificil este să imporţi un conflict nesoluţionat. Acelaşi lucru este valabil şi în privinţa Serbiei, dar şi pentru Republica Moldova, a declarat Polenz. Totodată, el a menţionat necesitatea ca Federaţia Rusă să-şi respecte angajamentele asumate în anul 1999 şi să retragă trupele militare din regiunea de est a Republicii Moldova şi să contribuie constructiv la reglementarea conflictului.

Opinia a fost susţinută şi de Iurie Leancă, potrivit căruia Republica Moldova nici nu-şi propune să adere la Uniunea Europeană cu problema transnistreană nerezolvată. 'Nu putem vorbi în termeni serioşi de aderarea la UE fără reglementarea conflictului transnistrean. Ce este important, e să ajungem ţară candidată şi, în momenul când vom deveni candidat, vom avea şanse mult mai multe de reglementare a conflictului', a declarat Iurie Leancă, arătând că, în această situaţie, malul drept al Nistrului va fi mai atractiv pentru populaţia din regiunea de est.

Republica Moldova se confruntă cu un conflict nesoluţionat încă din anul 1990, despre care majoritatea analiştilor independenţi, dar şi autorităţile mai multor state susţin că este organizat şi dirijat de la Kremlin. În anul 1992, criza transnistreană a ajuns la un conflict armat, care însă a încetat după câteva luni. Ulterior, au existat mai multe tentative de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv ultimul format de negocieri '5+2', dar niciunul nu a condus la reglementarea definitivă a conflictului din stânga Nistrului, iar regimul de la Tiraspol continuă să vorbească despre RMN ca de un stat independent şi nu exclude o posibilă uniune cu Federaţia Rusă. În acelaşi timp, Chişinăul optează pentru reintegrarea ţării şi acordarea unui statut special Transnistriei.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Republica Moldova, la început de catastrofă umanitară (Deutsche Welle) 'Republica Moldova, la început de catastrofă umanitară', scrie Deutsche Welle într-o analiză a situaţiei cu care se confruntă în prezent populaţia de peste Prut ca urmare a instabilităţii politice de la Chişinău.
(Corespondenţă) Raed Arafat, un exemplu pentru ruşii din R.Moldova (revista presei) Ministrul sănătăţii din România, Raed Arafat, care a întreprins la începutul săptămânii o vizită la Chişinău, poate fi un exemplu pentru minorităţile naţionale din Republica Moldova, care se plâng că nu au acces la funcţii de conducere în stat, scrie vineri editorialistul Constantin Tănase în Timpul...
(Corespondenţă) R.Moldova: Criza politică afectează întreaga societate (revista presei) Chişinău, 21 feb - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Criza din Alianţa pentru Integrare Europeană de la Chişinău afectează întreaga societate, scrie joi 'Adevărul', care menţionează însă că nici alegerile anticipate nu ar fi o soluţie.
Principalele evenimente interne ale zilei de 6 mai - Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, pe 7 octombrie 2015.
Bogdan Aurescu a semnat la Chişinău patru Memorandumuri referitoare la proiecte de sprijin pentru Republica Moldova Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a semnat, vineri, în cadrul vizitei pe care o efectuează la Chişinău, patru Memorandumuri de înţelegere referitoare la proiecte de sprijin pentru Republica Moldova, finanţate de România din bugetul asistenţei pentru dezvoltare, gestionat de...
Şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, interzis în Transnistria Aşa-numitul 'serviciu de grăniceri' din regiunea transnistreană nu i-a permis marţi dimineaţă ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, să se deplaseze în localitatea Molovata Nouă, din stânga Nistrului, relatează publicaţia Jurnal.md.