Cele mai citite
 


Laureatul premiului Nobel Thomas Steitz acuză: 'Companiile farmaceutice nu vor ca bolnavii să se vindece'
sâmbătă, 27 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Omul de ştiinţă american Thomas Steitz, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2009, cercetător la Institutul Howard Hughes de la Universitatea Yale, a denunţat vineri, în capitala spaniolă, faptul că marile laboratoare farmaceutice nu fac cercetări pentru dezvoltarea de antibiotice eficiente pentru că "nu vor ca oamenii să se facă bine", consemnează EFE.
Preferă să se concentreze pe medicamente ce trebuie luate toată viaţa, a susţinut Steitz, afirmând că 'multe dintre marile firme de produse farmaceutice au sistat unele cercetări asupra antibioticelor tocmai pentru că acestea vindecau bolnavii'.

Aflat la Madrid, la Congresul internaţional de cristalografie (care se ocupă de studiul structurii ordonate a atomilor din cristalele naturale), Steitz a spus că a verificat, în cazul tuberculozei, cum ar trebui să acţioneze un nou antibiotic, destinat combaterii tulpinilor rezistente ale bolii, care apar mai ales în sudul Africii. Omul de ştiinţă a arătat că pentru dezvoltarea acestui nou medicament ar fi nevoie de investiţii semnificative şi de colaborarea unei companii farmaceutice, care să continue cercetările.

"Ne este foarte greu să găsim o astfel de companie care să vrea să colaboreze cu noi pentru că pentru acest fel de companii, vânzarea de antibiotice în ţări precum Africa de Sud nu prea aduce bani, aşa că preferă să investească în medicamente pentru toată viaţa", a spus Steitz. El a adăugat că aceste noi antibiotice sunt "acum doar un vis, o speranţă, până când cineva este dispus să finanţeze cercetarea".

Cu ocazia menţionată, cercetătorul american, alături de spaniolii Enrique Gutiérrez-Puebla şi Martín M. Ripoll, din cadrul Consiliului superior pentru cercetări ştiinţifice (CSIC), au lansat un apel către toate ţările, să investească mai mult în ştiinţă, arătând totodată că rezistenţa bacteriilor la antibiotice va face necesară cercetarea continuă, fără limită de timp.AGERPRES/(Ruxandra Constantinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Boom al vânzărilor de vaccinuri şi măşti antigripă: marile companii farmaceutice 'îşi freacă mâinile' de mulţumire Există persoane care ''îşi freacă mâinile'' de mulţumire privind gripa AH1N1, şi nu numai pentru a le dezinfecta şi a evita contaminările. Este vorba de farmacii şi mari case farmaceutice. Pe lângă marea afacere legată de vaccin, cumpărat în cantităţi industriale de numeroase ţări, şi o serie întreagă...
Alexandru Rafila: Rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii; România, în topul european Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii. Potrivit acestuia, România se regăseşte în topul...
Rezistenţa la antibiotice - o problemă urgentă la nivel mondial Ziua Mondială a Sănătăţii, care se marchează pe 7 aprilie, atrage atenţia, în acest an, asupra consumului exagerat de antibiotice.
Rezistenţa la antibiotice ameninţă sănătatea populaţiei globului (OMS) Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă un "pericol imens pentru sănătatea mondială", a afirmat luni şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, prezentând prima anchetă a organizaţiei pe această temă.
Companiile farmaceutice şi-au pierdut mult mai mult decât sănătatea Marile companii farmaceutice britanice Pfizer şi Merck se confruntă cu scăderea câştigurilor. Pentru a-şi salva profitabilitatea, Pfizer a decis să reducă bugetul alocat cercetării. Compania rivală Merck, dimpotrivă, a coborât proiecţiile privind câştigurile pentru a menţine cheltuielile de cercetare...