Cele mai citite
 


Cluj: Pentru consultul unui pacient birocraţia este excesivă, spun medicii specialişti
duminică, 28 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii specialişti clujeni susţin că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a îngreunat şi nu a simplificat munca lor, aceleaşi date fiind înscrise de medic de două ori, atât pe computer, cât şi în registrul zilnic de evidenţă, la fiecare consultaţie a unui pacient, birocraţia fiind excesivă.
"Într-un sfert de oră - timp maxim ce poate fi alocat unei consultaţii - medicul vede biletul de trimitere, adeverinţa de salarizare sau cuponul de pensie şi înregistrează datele pacientului din cartea de identitate. După consultaţie, medicul scrie reţeta. Toate datele se introduc pe calculator şi apoi se trec şi în registrul de evidenţă zilnică, care este obligatoriu. Dacă există SIUI, de ce mai este nevoie de acest registru şi de atâta hârţogărie? Până în luna iunie a acestui an, CNAS a plătit unui medic specialist primar, pentru o consultaţie cu atâta birocraţie, suma de 12,90 lei", a afirmat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Valentin Eugen Lupu, medic specialist.
El susţine că SIUI "este extrem de greoi, se blochează şi obligă medicii la operaţii inutile". ''Când se fac modificări în SIUI, nu se pot trimite raportările lunare. CNAS emite, potrivit raportării, o factură, iar în baza ei se livrează banii în contul medicului specialist. Banii pe luna iunie nu au intrat în conturi nici în iulie, pentru că SIUI a trebuit să fie din nou modificat'', a spus acesta.
Numeroşi alţi specialişti din sistemul sanitar clujean subliniază că important este consultul pacientului, iar birocraţia din acest moment reduce substanţial timpul afectat unei consultaţii de calitate.
Pe de altă parte, personalul medical de specialitate arată că este nevoie de o mai mare transparenţă în funcţionarea CNAS. De pildă, pentru SIUI s-au plătit sume considerabile, deşi are mari carenţe în funcţionare. Referindu-se la o afirmaţie din luna iunie a preşedintelui CNAS, Lucian Duţă, că banii instituţiei s-au cheltuit pe consumul de medicamente scumpe, medicii clujeni au explicat că instituţia decontează efectiv 50% din preţul celui mai ieftin medicament din categoria respectivă, iar dacă un bolnav doreşte să cumpere medicamentul cel mai scump, CNAS îi decontează tot 50% din preţul cel mai mic, iar diferenţa o plăteşte pacientul.
Totodată, medicii spun că preţurile pe care le presupune achiziţia cabinetelor medicale sunt cu mult peste posibilităţile lor financiare.
În privinţa eficientizării cheltuielilor din sistemul de sănătate, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, economistul Ioan Mureşan, se declară "neîmpăcat cu faptul că nu are dreptul să stimuleze munca de calitate".
"S-a creat o uniformitate în salarii. Dar a-l remunera pe fiecare după merit este o problemă pe care sistemul de sănătate trebuie să o rezolve. Altfel, costurile în sănătate vor fi, în continuare, mari şi vor fi o formă prin care se pierd bani. Calitatea serviciilor s-ar îmbunătăţi dacă un director de unitate sanitară i-ar putea plăti cum se cuvine pe medicii ce contribuie la bunul mers al instituţiei", a afirmat pentru AGERPRES Ioan Mureşan, evidenţiind că în acest fel nici nu ar mai fi nici atât de mulţi medici care ar dori să plece în străinătate pentru salarii mai bune. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Cluj: CJAS a încercat să rezolve problemele oamenilor chiar şi în condiţiile blocării SIUI Cluj-Napoca, 15 ian /Agerpres/ - Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj a încercat să rezolve problemele urgente ale oamenilor, chiar şi în condiţiile în care Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost blocat câteva zile, a declarat...
Cluj: Noul sistem de finanţare nu avantajează CJAS, afirmă conducerea instituţiei Cluj-Napoca, 16 ian /Agerpres/ - Aproximativ 50% din bolnavii trataţi în spitalele din Cluj-Napoca vin din alte judeţe, iar noul sistem de finanţare a serviciilor medicale, aplicat din acest an, nu avantajează Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, susţine preşedintele - director general al CJAS Cluj...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Radu Ţibichi (CNAS): Aproape şase milioane de dosare electronice sunt funcţionale Aproape şase milioane de dosare electronice sunt funcţionale în sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a declarat marţi directorul general al instituţiei, Radu Ţibichi, în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.