Cele mai citite
 


CE pregăteşte reanalizarea controversatului regulament REACH din domeniul industriei chimice
marţi, 30 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia Europeană se pregăteşte să reanalizeze, la cinci ani după adoptare, controversatul regulament REACH, care obligă producătorii de chimicale să ofere garanţii solide privind siguranţa produselor lor pentru consumatori. Din momentul prezentării sale până la adoptarea finală în anul 2006, regulamentul REACH a provocat una din cele mai spectaculoase 'bătălii' în domeniul lobby-ului din istoria UE, punând faţă în faţă ecologiştii şi marii producători chimici europeni, notează luni EurActiv.
''Cred că este un început, unul chiar foarte important'', apreciază Jamie Page, din cadrul Societăţii pentru prevenirea cancerului, o grupare non-profit ce susţine obiectivele REACH.
În forma sa iniţială, REACH şi-a propus examinarea detaliată a 100.000 substanţe chimice aflate în prezent pe piaţă, pentru a identifica eventualele riscuri pentru sănătatea umană şi mediu.
În ultimii 5 ani, doar un număr redus de substanţe chimice au fost analizate, pornind de la o listă de 47 de substanţe de risc înalt (SVHC), suspectate că produc cancer sau afectează sistemul de reproducere uman.
"Există o mulţime de produse controversate'', explică Page, care aminteşte de Bisfenol A, un compus chimic interzis recent în producţia biberoanelor de plastic, dar despre care unii specialişti afirmă că este de asemenea periculos şi în alte forme, precum învelişul de plastic al conservelor alimentare.
În cadrul industriei chimice, eforturile s-au concentrat pe respectarea legislaţiei europene complexe din domeniu simultan cu protejarea intereselor economice justificate. Companiile ce doresc să vândă produse chimice trebuie să le înregistreze la Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), de la Helsinki.
Un aspect controversat este acela dacă ECHA trebuie sau nu să facă disponibile pentru public toate datele privind toxicitatea produselor respective, în condiţiile în care unele companii cer ca anumite informaţii să nu fie publicate, invocând protejarea brevetelor şi a tehnologiilor folosite, adaugă sursa citată.AGERPRES/ (Tudor Martalogu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comisia Europeană bănuieşte unele companii farmaceutice de practici anticoncurenţiale Comisia Europeană a confirmat că, la 30 noiembrie, oficiali ai săi au efectuat inspecţii inopinate la o serie de companii active în sectorul farmaceutic, în mai multe state membre, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor naţionale în domeniu, relevă vineri un comunicat publicat pe site-ul oficial...
Marile companii din UE sporesc investiţiile în inovare, dar sunt în urma concurenţilor la nivel mondial Investiţiile în cercetare şi dezvoltare ale celor mai importante companii din UE au înregistrat o redresare puternică în 2010, cu o creştere de 6,1%, după o scădere de 2,6% în 2009, dar sunt totuşi în urma principalilor concurenţi din SUA şi unele ţări asiatice, relevă tabloul de bord pentru 2011 al...
Comisia Europeană vrea să limiteze expunerea lucrătorilor la agenţi cancerigeni Comisia Europeană a propus vineri stabilirea de noi praguri de expunere a lucrătorilor la 13 agenţi chimici cancerigeni, în vederea scăderii numărului de cazuri de cancer la locul de muncă, informează France Presse.
Comisia Europeană și SUA își dau mâna și convin asupra fluxului transatlantic de date și a implementării Scutulului UE-SUA privind protecția vieții private (Privacy Shield) La începutul acestui an la Strasbourg, Uniunea Europeană împreună cu Statele Unite ale Americii (”SUA”) au stabilit un nou cadru pentru fluxurile transatlantice de date denumit -”Privacy Shield”. Implementarea scutului privind protecția vieții private vine la scurt timp după ce în octombrie 2015 Curtea...
UE: Aproape 1,3 milioane de oameni ar putea muri de cancer în acest an, estimează experţii Există riscul ca aproape 1,3 milioane de persoane să moară de diferite tipuri de cancer în ţările membre ale Uniunii Europene în 2012, estimează experţii. Cu toate acestea, în opinia lor, incidenţa deceselor de cancer în Europa va continua să scadă. Această prognoză nu chiar optimistă aparţine unei echipe...
Biberoanele pe bază de bisfenol A interzise în întreaga UE începând de miercuri Compusul chimic bisfenol A /BPA/ va fi interzis în fabricarea biberoanelor începând de miercuri şi toate produsele care conţin această substanţă, prezentă în numeroase recipiente de plastic alimentare, vor fi retrase de pe piaţă în toate statele membre ale Uniunii Europeane, a anunţat marţi Comisia Europeană...