Cele mai citite
 


FAO avertizează împotriva reapariţiei gripei aviare
marţi, 30 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură /FAO/ a recomandat luni 'o monitorizare şi o vigilenţă sporită' în faţa virusului gripei aviare 'într-un moment în care o tulpină mutant a acestui virus se propagă în Asia şi dincolo de aceasta', relatează France Presse.
'Cel mai recent deces a survenit la începutul lunii în Cambodgia, unde au fost înregistrate opt cazuri de infectare umană în acest an, toate mortale', a subliniat agenţia ONU, care vorbeşte despre 'riscuri imprevizibile pentru sănătatea umană', într-un comunicat publicat la Roma.

De la prima sa apariţie în 2003, 565 de persoane au fost infectate de virusul H5N1, iar 331 au decedat, a amintit FAO, citând cifrele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/.

În acelaşi timp, virusul gripei aviare a omorât sau a dus la sacrificarea a peste 400 de milioane de păsări şi a cauzat aproape 20 de miliarde de dolari de pagube economice în lume înainte de a fi eliminat din majoritatea celor 63 de ţări infectate la apogeul său din 2006.

Însă anul 2008 a fost marcat de premisele unei recrudescenţe a expansiunii geografice a H5N1, afectând atât păsările domestice, cât şi cele sălbatice. Potrivit lui Juan Lubroth, veterinar-şef la FAO, se pare că această expansiune ar fi legată de mişcările migratorii ale păsărilor: în ultimele 24 de luni, H5N1 a fost depistat la păsările domestice şi sălbatice din ţări în care a dispărut de mai mulţi ani. Regiunile afectate recent se află în Israel, în teritoriile palestiniene, în Bulgaria, în România, în Nepal şi în Mongolia, precizează sursa citată.AGERPRES/(Bogdan Mureşan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
FAO avertizează că există riscul reizbucnirii unor noi focare de gripă aviară Există riscul reizbucnirii unor noi focare de gripă aviară, apărută în 2006, dacă monitorizarea şi controlul acestei boli nu sunt consolidate la nivel global, a avertizat marţi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cu sediul la Roma, informează AFP.
FAO şi OMS fac apel la comunitatea internaţională să stabilească obiective mai ambiţioase pentru combaterea malnutriţiei Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au făcut apel miercuri la politicieni, oameni de ştiinţă, societatea civilă şi sectorul privat să depună mai multe eforturi pentru eradicarea malnutriţiei sub toate formele sale, indicând faptul...
RETROSPECTIVÃ Ebola, maladia anului 2014 Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest, cea mai gravă de la identificarea virusului Ebola în 1976, continuă să facă numeroase victime în statele afectate, pe fondul încercărilor de a se găsi un tratament care să pună capăt pierderii de vieţi omeneşti. Epidemia, declanşată în decembrie...
Riscurile bolilor transmisibile de la animal la om, discutate la Bucureşti de experţi în agricultură, sănătate şi alimentaţie România dar şi alte state trebuie să-şi întărească mecanismele de monitorizare a alimentaţiei, astfel încât să se reducă riscul de apariţie a zoonozelor, boli comune animalelor şi oamenilor, care le-ar afecta securitatea şi stabilitatea, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed...
FAO pledează pentru o mai bună calitate a alimentaţiei în scopul combaterii carenţelor şi obezităţii Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a insistat marţi asupra calităţii alimentaţiei în lupta împotriva malnutriţiei, generatoare de carenţe şi obezitate, potrivit AFP.
Urgenţele unei planete suprapopulate, în contextul actualelor provocări Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură /FAO/, creşterea demografică va necesita mărirea producţiei agricole cu 50% până în 2030 şi cu 70% până în 2050. Majoritatea experţilor consideră că Terra are potenţialul pentru îndeplinirea acestor obiective şi asigurarea hranei...