Cele mai citite
 


Celea (CNAS): Bugetul sistemului sanitar este sub nivelul minim necesar
miercuri, 12 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 12 aug /Agerpres/ - Criza financiară se resimte şi în sistemul de sănătate, care necesită o suplimentare de fonduri, altfel există riscul imposibilităţii acordării serviciilor medicale şi medicamentelor.

 

Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2009, principala sursă de finanţare a sistemului sanitar, este sub nivelul minim necesar, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), conf. dr. Cristian Celea.

El a menţionat că este necesară o suplimentare a fondurilor pentru medicamente cu aproximativ 1.100 milioane lei, la medicamentele şi materialele sanitare specifice programelor naţionale de sănătate cu aproximativ 530 milioane lei, la asistenţa primară cu peste 340 milioane lei, la asistenţa de urgenţă prespitalicească şi ambulanţă cu peste 141 milioane lei, precum şi la serviciile medicale spitaliceşti de aproximativ 2.000 milioane lei.

În total este vorba de o suplimentare pentru aceste servicii de aproximativ 4.200 milioane lei.

"Dintr-o analiză strictă a fondurilor pe 2009 rezultă că în acest an cheltuielile cu serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale sunt cu aproximativ 9% mai mici decât realizările anului 2008 şi cu peste 28% mai mici faţă de cheltuielile minime necesare decontării serviciilor medicale în 2009 asiguraţilor", a menţionat directorul general al CNAS.

Veniturile colectate la Fondul pentru sănătate au fost şi ele afectate de criza economică de unele măsuri legislative adoptate (reducerea cotei de contribuţie în 2009) şi de faptul că o serie de categorii de populaţie beneficiază de servicii medicale, fără plata contribuţiei.  

La veniturile colectate la fondul de asigurări de sănătate contribuie aproximativ 5,5 milioane de salariaţi, iar beneficiari ai serviciilor medicale sunt peste 21 milioane de locuitori, din care populaţia activă este de aproximativ 10 milioane de locuitori, a spus dr. Celea. El a precizat că veniturile încasate la fond sunt colectate de către o altă instituţie (ANAF) şi nu de CNAS, cea care utilizează aceste venituri şi care este interesată direct în îmbunătăţirea activităţii de colectare.

Casele de asigurări de sănătate au ca obiect de activitate colectarea contribuţiilor numai pentru persoane fizice (altele decât cele pentru care contribuţiile sunt colectate de ANAF), care nu au calitatea de angajat şi sunt asigurate pe baza de declaraţii sau contract de asigurare, a explicat directorul general al CNAS.

Veniturile din sănătate în 2009, în perioada ianuarie-iulie, au fost de peste 8.240.000 mii lei, cele pentru asistenţa socială de aproape 488.000 mii lei, cheltuielile au fost în aceeaşi perioadă de peste 8.240.000 mii lei, iar în asistenţa socială de peste 530.000 mii lei.

"Potrivit datelor transmise lunar de casele de asigurări de sănătate, numărul persoanelor asigurate pe bază de contract de asigurare la data de 31 mai 2009 erau de 803.352, iar încasările aferente în această perioadă ianuarie-mai 2009 sunt în sumă de 120,6 milioane lei. Din numărul persoanelor asigurate pe bază de contract de asigurare la data de 31 mai 2009 numărul persoanelor fizice cu debite restante la fond este de 140.657, iar suma datorată de aceştia este de peste 105 milioane lei, din care 50% reprezintă majorări de întârziere", a spus dr. Celea.

El a adăugat că din numărul total de peste 18.900.000 asiguraţi înscrişi pe listele medicilor de familie la 31 martie 2009, aproximativ 64% sunt persoane scutite de plata contribuţiei la fond şi aproximativ 1,5% persoane pentru care plata contribuţiei se efectuează din alte surse.

Directorul general al CNAS a spus că plata pentru farmacii s-a făcut până la sfârşitul lunii aprilie, iar pentru spitale plăţile au fost efectuate, dar în cazul unităţilor sanitare între 60-70% din bani sunt pentru cheltuieli de personal şi utilităţi.

Cristian Celea a subliniat că Ministerul Sănătăţii şi CNAS se preocupă de asigurarea fondurilor necesare în trimestrul IV pentru decontarea serviciilor medicale, medicamentelor, dispozitivelor medicale.

"Am avut discuţii şi avem în continuare cu Ministerul Finanţelor pentru găsirea unor mecanisme financiare care să permită desfăşurarea activităţii în această perioadă", a adăugat directorul general al CNAS. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS militează pentru îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a apreciat, luni, într-un comunicat, transmis AGERPRES, că 'nu este uşor de acoperit necesarul pentru toţi pacienţii cronici care ar putea beneficia de tratament' în condiţiile creşterii costurilor medicamentelor, a tratamentelor inovatoare utilizate în multe programe...
Irinel Popescu: Sănătatea nu poate avea un buget mai mic decât în 2008 Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prof. dr. Irinel Popescu, a declarat, joi, la Craiova, că, în acest an, pentru sănătate nu se poate solicita un buget mai mic decât cel de anul trecut, deşi este situaţie de criză şi trebuie luate măsuri în consecinţă. (Sursa: Agerpres)
Irinel Popescu - Suplimentarea bugetului Sănătăţii, necesară Târgu Mureş, 26 mai /Agerpres/ - Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Irinel Popescu, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de suplimentarea bugetului alocat Sănătăţii, în caz contrar existând riscul intrării într-un blocaj financiar.
CNAS: Actualizarea preţurilor la medicamente, sursă de finanţare pentru tratamentele inovatoare Bucureşti, 24 feb /Agerpres / - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a salutat marţi decizia Ministerului Sănătăţii de a solicita deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz...
Şeful CNAS şi secretarul general din Ministerul Sănătăţii, la Guvern Secretarul general al Ministerului Sănătăţii, George Diga, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu, au sosit vineri la Palatul Victoria pentru a discuta despre criza citostaticelor.
SAR: În România, sectorul sănătate este finanţat sub media europeană Sectorul sănătate este finanţat în România sub media europeană, dar nu totdeauna banii disponibili sunt cheltuiţi cu folos, este una dintre concluziile raportului Societăţii Academice din România (SAR), prezentat vineri la dezbaterea 'Criză şi reformă în sistemul de sănătate'.