Cele mai citite
 


Bacteria pestis yersinia, descoperită la scheletele morţilor de ciumă neagră din 1348 (studiu)
miercuri, 31 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Analize genetice efectuate pe schelete dezgropate dintr-un cimitir din Londra au pus în evidenţă prezenţa bacteriei Yersinia pestis, o variantă foarte virulentă a acesteia, care a ucis 30% din populaţia europeană în Evul Mediu, fiind probabil stinsă, arată un studiu publicat luni în Analele Academiei naţionale americane de ştiinţe şi menţionat de AFP.
Până acum, vina acestei bacterii, care există şi astăzi, însă este mult mai puţina gresivă - o epidemie înregistrată la Bombay, în India, în 1904, a ucis doar 3% din oamenii infectaţi şi asta înainte de folosirea antibioticelor - nu era sigură. Rezultatele analizelor genetice realizate înainte pe oasele victimelor marii ciume din 1348 - 1353 n-au fost precise, pentru că s-a presupus că eşantioanele de oase fuseseră contaminate cu ADN modern sau cu bacterii care trăiau în pământ.

O echipă internaţională de cercetători a reconstituit pentru prima oară o parte a structurii genetice a bacteriei, care cuprinde un singur cromozom, cu cea mai mare parte a genelor ei, precum şi o macromoleculă de ADN, numită plasmidă. Este o moleculă de ADN supranumerică, diferită de ADN-ul cromozomic, care se poate replica autonom de cromozomul 'gazdei' şi care nu este esenţială supravieţuirii celulei. Cercetătorii au secvenţiat ADN-ul acestei plasmide provenind din oasele din cimitirul londonez în care au fost îngropate victimele epidemiei de ciumă neagră, acesta dovedindu-se identic cu cel al Yersinia pestis de astăzi.

'Acest lucru arată că cel puţin această parte a informaţiei genetice a microbului nu s-a schimbat prea mult în ultimii 600 de ani', spune Johannes Krause de la Universitatea germană din Tubingen, unul din principalii autori au studiului, alături de Hendrik Poinar de la Universitatea McMaster din Canada.

Cercetările mai arată că 'ciuma neagră din Europa, din Evul Mediu, a fost provocată probabil de o variantă a Yersinia pestis care s-ar putea să nu mai existe', sunt de părere cercetătorii. Ei au analizat genetic osemintele a peste o sută de victime ale ciumei negre care a decimat populaţia Europei între 1348 şi 1350, îngropate în cimitirul East Smithfield din Londra.

Purtătorii ciumei, boală ce afectează atât animalele, cât şi oamenii, sunt în principal şobolanii, care o transmit omului prin puricii infectaţi. Rozătoarele sălbatice, cum ar fi iepurii, constituie rezervor natural pentru boală. Şi carnivorele pot infecta omul, prin contact sau muşcătură.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un test genetic ar putea prezice menopauza precoce (studiu) Cercetători britanici au identificat patru variante genetice a căror prezenţă se asociază cu un risc crescut de menopauză precoce, deschizând astfel calea efectuării unui test genetic ce ar premite femeilor să-şi planifice la timp o sarcină, informează AFP.
Siberienii au acelaşi ADN ca al speciilor umane dispărute Londra, 1 nov /Agerpres/- Cercetătorii au descoperit că populaţiile din zona Asiei de Est au acelaşi material genetic cu cel al Denisovanilor, care au fost numiţi astfel după denumirea peşterii din Siberia unde au fost găsiţi pentru prima dată, se relatează într-un articol din publicaţia britanică The...
Un studiu genetic sugerează că oamenii moderni provin din sudul Africii Londra, 9 mar /Agerpres/ - Un studiu genetic extensiv sugerează că oamenii moderni provin din sudul Africii, informează BBC News.
Tipul de hrană ar duce la modificarea genelor (studiu) Cercetători britanici au făcut o descoperire uimitoare: nutrienţii ingeraţi ar modifica funcţionarea celulară şi, prin urmare, producerea proteinelor, fenomen care ar influenţa direct genele, relatează metronews.fr.
TOP ŞTIINŢÃ Principalele noutăţi din domeniu anunţate în luna iunie Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc. Prezentăm o selecţie...
A fost identificată harta genetică completă a două tipuri de cancer Londra, /Agerpres/ - Cercetători britanici au identificat în premieră harta genetică completă a două tipuri de cancer, de piele şi pulmonar, descoperire ce poate reprezenta un important pas înainte pentru tratarea acestor grave maladii, conform a două articole publicate în numărul de joi al revistei...