Cele mai citite
 


Experimente medicale americane în Guatemala: 83 de morţi în anii 1940
miercuri, 31 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Experienţe medicale efectuate de oameni de ştiinţă americani în Guatemala anilor 1940 au ucis cel puţin 83 de persoane, a dezvăluit luni o comisie creată de preşedintele Barack Obama, anunţă AFP.
Din cele 5.500 de persoane supuse acestor experienţe în cursul cărora a fost vorba, în numeroase cazuri, de inocularea unor boli cu transmitere sexuală, 'considerăm că 83 de persoane' au murit, a precizat un membru al comisiei, Stephen Hauser.
Cercetătorii au inoculat sifilis şi blenoragie la aproape 1.300 de persoane în mod deliberat, fără ştirea acestora. Dintre aceste 1.300 de persoane, doar '700 au beneficiat de un tratament oarecare', a adăugat Hauser în cursul unei reuniuni organizate pentru a prezenta concluziile preliminare ale comisiei.
Experienţele, desfăşurate între 1946 şi 1948, au fost finanţate de Institutele naţionale americane de sănătate (NIH).
Oamenii de ştiinţă au ales drept cobai persoane vulnerabile, inclusiv bolnavi mintali, pe care nu le-au informat nici despre obiectul cercetării, nici despre urmările experimentelor. Ei le-au încurajat să transmită bolile sexuale şi nu i-au tratat pe cei care au contactat sifilis.
După cum s-a exprimat preşedinta comisiei, Amy Gutmann, este vorba despre o 'nedreptate istorică' faţă de populaţia în cauză.
Comisia a fost creată la ordinul preşedintelui Barack Obama în noiembrie 2010. Cu o lună înainte, Statele Unite, prin intermediul secretarului de stat, Hillary Clinton, şi a ministrului sănătăţii publice, Kathleen Sebelius, îşi prezentaseră scuzele sutelor de locuitori din Guatemala infectaţi deliberat şi fără ştirea lor cu sifilis şi belnoragie.AGERPRES/(Alic Mîrza)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Obama cheamă lumea "să acţioneze rapid" în faţa epidemiei de Ebola Preşedintele american Barack Obama a chemat marţi lumea "să acţioneze rapid" în faţa epidemiei de Ebola pentru a preveni infectarea altor "sute de mii" de persoane cu acest virus ce a făcut deja peste 2.400 de morţi în vestul Africii.
SUA/inundaţii: Obama decretează stare de catastrofă naturală Preşedintele american Barack Obama a decretat sâmbătă stare de catastrofă naturală în zonele afectate de inundaţii, care s-au soldat cu 24 de morţi în Virginia de Vest, în estul Statelor Unite ale Americii, relatează AFP.
Ebola: Stare de urgenţă în Liberia; Sierra Leone mobilizează militari în jurul centrelor pentru bolnavi Epidemia de Ebola a făcut peste 930 de morţi în Africa de Vest, determinând Liberia să decreteze stare de urgenţă, Nigeria, care a înregistrat o a doua victimă, să încerce să beneficieze de un tratament experimental american, iar Sierra Leone să mobilizeze sute de militari în jurul centrelor în care...
Ebola: Obama cere Congresului deblocarea unui fond de 6 miliarde de dolari Preşedintele Barack Obama a cerut marţi Congresului american deblocarea unui fond de urgenţă de circa 6 miliarde de dolari pentru combaterea epidemiei Ebola în vestul Africii şi gestionarea riscurilor în Statele Unite, informează AFP.
Ebola: Obama optimist asupra evoluţiei situaţiei în Statele Unite Preşedintele Barack Obama s-a declarat optimist miercuri asupra evoluţiei situaţiei legate de virusul Ebola în Statele Unite, evocând printre altele progrese în mobilizarea internaţională de a organiza riposta în vestul Africii.
Plan şocant în SUA pentru o pandemie AH1N1: bătrânii şi cei cu dizabilităţi nu vor primi îngrijire Preşedintele Barack Obama a decretat deja de sâmbătă, 24 octombrie, urgenţa sanitară la nivel naţional, gripa AH1N1 afectând deja 46 de state, cu milioane de pacienţi contaminaţi, 20.000 de spitalizaţi şi mii de morţi. Aprovizionările cu vaccin se află încă în urma cererii. În acest context, ziarul The...