Cele mai citite
 


Criză acută de sânge
miercuri, 12 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Reşiţa, 12 aug /Agerpres/ - Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine se confruntă cu o criză acută de sânge şi abia mai face faţă cererilor din ultima perioadă. 

Zecile de accidente grave care s-au petrecut în ultimele săptămâni, precum şi pacienţii care suferă de boli ce necesită zilnic transfuzii sanguine, aproape au dus la epuizarea stocului de sânge. Şi cum acum este şi perioada concediilor, donatorii nu se prea înghesuie.

Circa 400 de donatori de sânge au trecut în luna iulie pe la Centrul de transfuzii sanguine din Caraş-Severin.

Sângele nu este însă suficient pentru a acoperi necesarul din spitale, unde, zilnic, sunt aduşi de urgenţă pacienţi cu probleme grave de sănătate.

Cele mai scăzute stocuri sunt însă la grupele de sânge AII şi B3 pozitiv.

„Nu trebuie să uităm că donarea este un act nobil, prin care se pot salva trei vieţi cu doar 400 de mililitri de sânge”, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Silvia Negomireanu, directorul Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine Caraş-Severin.

Donarea de sânge are avantaje nenumărate şi pentru donatori. Studii recente au demonstrat că, donând sânge, se reduce cu 30 la sută riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, prin scăderea tensiunii arteriale şi că donatorii trăiesc mai mult decât media populaţiei. AGERPRES/ (Paula Neamţu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bistriţa-Năsăud: Stocul de sânge al Centrului de transfuzii Bistriţa, aproape epuizat Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) din Bistriţa se confruntă cu o criză de sânge, după ce stocul a fost aproape epuizat în urma cererilor venite de la centrele universitare medicale din Cluj şi Mureş, la care s-au adăugat cele ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, confruntat cu un număr...
Timiş: Noi operaţii amânate din lipsă de materiale la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Şeful Secţiei de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Timişoara, prof. dr. Mihai Ionac, şi managerul general al unităţii, prof. Marius Craina, se contrazic în ceea ce priveşte criza de materiale necesare efectuării operaţiilor de salvare de la amputaţii a membrelor sau salvarea vieţii unor pacienţi...
Cluj: Aproximativ 7.000 de donatori de sânge la CTS, în primul semestru al anului Aproximativ 7.000 de persoane au donat sânge, în primul semestru al acestui an, la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) din Cluj-Napoca.
Olt: 80 de persoane au venit să doneze sânge; mulţi donatori au refuzat tichetele de masă Numărul persoanelor care s-a prezentat luni să doneze sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Slatina a fost de 80 de persoane, majoritatea tineri care au refuzat tichetele de masă pe care au dreptul să le primească donatorii, potrivit şefei CTS Slatina, medicul Ramona Lesnic.
Constanţa: Sute de donatori de sânge, prezenţi la centrul de transfuzii pentru a ajuta victimele incendiului din capitală Circa 300 de donatori de sânge s-au prezentat, luni, la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Constanţa, pentru a ajuta victimele incendiului din Bucureşti, programul pentru recoltare fiind prelungit până când vor fi preluaţi toţi donatorii.
Cercetătorii britanici vor crea sânge 'sintetic' Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie doresc să fie primii din lume care vor produce o cantitate nelimitată de sânge uman sintetic din celule stem embrionice, răspunzând necesităţilor urgente de transfuzie cu sânge neinfectat, scrie cotidianul britanic The Independent.