Cele mai citite
 


O ţigară fumată de o femeie echivalează cu cinci ţigări fumate de un bărbat
miercuri, 31 august 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii, Obstetrica - Ginecologie, Mama si copilul
 

Fumul de ţigară 'urăşte' la propriu femeile: raportul dintre prejudiciile aduse de fumat organismului feminin este, comparativ cu cele aduse organismului masculin, de 5 la 1. Acesta este rezultatul unui studiu prezentat de Elena Tremoli, profesor în cadrul Facultăţii de Farmacologie a Universităţii din Milano, la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie, desfăşurat la Paris.

Organismul feminin se dovedeşte deosebit de vulnerabil la efectul nociv al fumatului, indiferent de factori precum vârsta, presiunea arterială, greutatea în exces sau statutul social, notează cotidianul italian Corriere della Sera.

'Este cunoscut faptul că femeile sunt protejate în mod natural, hormonal, de boli cardiovasculare, mai ales îninte de menopauză. Din acest motiv, factorilor dăunători pentru sănătatea femeilor li se acordă mai puţină atenţie', a atenţionat Tremoli. Între timp, bolile cardiovasculare provoacă în Europa 4,3 milioane de decese anual, dintre care 242.000 în Italia, iar acest bilanţ devine din ce în ce mai 'roz'.

Elena Tremoli a mai menţionat un factor curios: cu cât mai instruit este un bărbat, cu atât mai 'poluate' sunt arterele lui, însă în cazul femeilor nu se observă o asemenea dependenţă.

Bolile cardiovasculare constituie un 'privilegiu' pentru bărbaţii de 55-60 de ani, apoi, pe parcursul unei scurte perioade, se înregistrează o 'egalitate' între cele două sexe, însă în jurul vârstei de 75 de ani raportul se schimbă. Potrivit profesorului Roberto Ferrari, acest lucru se întâmplă nu doar din cauza slăbirii protecţiei hormonale odată cu instalarea menopauzei, ci şi din cauza faptului că femeile încep să ducă un mod de viaţă nesănătos, specific bărbaţilor: mănâncă mult şi prost, fumează, fac puţină mişcare.

Deocamdată, campania pentru profilaxia bolilor cardiovasculare la femei pare pierdută. Femei fumătoare sunt din ce în ce mai multe. De asemenea, femeile abandonează mai greu acest viciu.

Potrivit unui alt studiu prezentat în cadrul congresului de la Paris, fumatul şi consumul de alcool 'costă' mult femeile europene: acestea trăiesc mai mult decât bărbaţii, dar mai prost calitativ.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)

Notare
Comentarii
de mariana
M-am lasat de fumat de aproape 9luni, tocmai pentru ca mi-am dat seama ca orgnismul femeii este de costitutie delicat fata de organismul barbatului. Sper ca niciodata sa nu mai incep sa fumez.
Sanatate!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum renuntam la fumat? – partea 1 Mai mult de jumatate din pacientii care imi intra pe usa sunt fumatori, iar din acestia o treime sunt obezi, alta treime sufera de boli cardiovasculare si cealalta parte de boli digestive. 60% din pacientele abia intrate la menopauza au osteoporoza si sunt fumatoare. Primul meu sfat logic si de...
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.
OMS: Ţările încă nu fac suficient pentru a combate fumatul În 19 ţări, cu o populaţie totală de peste 1 miliard de oameni, sunt în vigoare legi care cer ilustrarea mai elocventă pe pachetele de ţigări a riscurilor pe care le presupune fumatul, dar un număr prea mare de ţări tot nu fac destul pentru scăderea proporţiei de fumători, constată un raport al Organizaţiei...
Şansele de concepere naturală a unui copil scad cu 10-40% pentru fumătoare (studiu) Şansele de concepere a unui copil scad cu 10-40% pentru femeile care fumează între 5 şi 9 ţigări pe zi, se arată într-un comunicat de presă al Centrului Naţional pentru Renunţare la Fumat remis joi AGERPRES.
New Yorkul interzice comercializarea de ţigări pentru persoane sub 21 de ani: Un răspuns greşit la o problemă serioasă Autorităţile oraşului american New York au ridicat de la 18 la 21 de ani vârsta legală pentru cumpărarea de ţigări. Se speră că această măsură va reduce cu 55% tabagismul în rândul persoanelor cu vârste între 18 şi 20 de ani. Este aceasta o bună soluţie? În opinia lui Michel Lejoyeux, psihoterapeut ...
Ţigara electronică este dăunătoare şi periculoasă (studiu) Ţigara electronică este dăunătoare şi provoacă dependenţă, la fel ca ţigara obişnuită, se arată într-un studiu desfăşurat de cercetători ai Institutului olandez pentru Sănătate şi Mediu, menţionat joi în cotidianul Het Algemeen Dagblad şi preluat de agenţia Belga.