Cele mai citite
 


Viaţa actriţei Audrey Hepburn le-a sugerat experţilor cauza epidemiei de obezitate
miercuri, 31 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Probleme cu greutatea, Diabetul, Afectiunile inimii
 

Îndrăgita protagonistă din 'Mic dejun la Tiffany', Audrey Hepburn era celebră pentru figura ei mignonă, dar frumuseţea sa fizică ascundea grave probleme de sănătate, care i-au şi grăbit decesul la numai 63 de ani. Malnutriţia şi foamea de care a suferit în copilările, în timpul celui de-al doilea război mondial, şi-au spus cuvântul atât asupra aspectului ei fizic, cât şi asupra sănătăţii, celebra actriţă confruntându-se de timpuriu cu anemia, probleme respiratorii, icterul şi afecţiuni ale sângelui, după cum reiese dintr-o recentă carte intitulată The Epigenetics Revolution, apărută sub semnătura dr.Nessa Carey.

Potrivit autoarei volumului, malnutriţia a dus la modificarea genelor viitorului star de cinema.

În opinia acesteia, alimentaţia proastă şi modificările genetice s-ar putea afla la originea epidemiei de diabet zaharat şi de obezitate din zilele noastre, după cum relata luni The Daily Mail.

Astfel, malnutriţia în copilărie este asociată ischemiei cardiace din cauza modificărilor la nivelul metabolismului.

Mai mult, studii recente au arătat că o dietă dezechilibrată a părinţilor poate avea o influenţă majoră asupra copiilor. Dacă o mamă, bunăoară, va fi suferit de foame în timpul sarcinii, copilul pe care îl va aduce pe lume este susceptibil să fie supraponderal. Aici se declanşează, conform experţilor, mecanismul de supravieţuire: organismul viitorului nou-născut se pregăteşte să apară într-o lume în care domină foamea. De aceea, grăsimea se depune activ în organismul său.

O echipă de cercetători de la Cambridge a mers mai departe şi a arătat că la copiii ale căror mame nu s-au alimentat în mod corespunzător în perioada sarcinii se constată modificări la nivelul genei Hnf4a, ceea ce creşte riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip II, boli de inimă şi cancer. Această genă joacă un rol-cheie în ceea ce priveşte controlul pancreasului şi al cantităţii de insulină produsă de acesta. Atunci când alimentaţia este proastă, activitatea acestei gene scade.

În acelaşi timp, prezenţa în dieta viitoarei mame a alimentelor bogate în vitamina B va proteja copiii de cancer de stomac şi de intestin prin activarea genelor care suprimă tumori.AGERPRES/(Lilia Traci)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Ingrijirea copiilor care sufera de diabet zaharat de tip II Pana nu demult, Romania se lauda a fi printre statele europene cu cel mai mic numar de copii care sufera de diabet zaharat, insa aceasta boala a devenit in ultimii ani o problema din ce in ce mai des intalnita si la noi in tara.
Ziua Mondială a Diabetului Ziua Mondială a Diabetului (World Diabetes Day) este marcată la 14 noiembrie în fiecare an.
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Vitamina D – vitamina soarelui Ce este vitamina D? Vitamina D este o vitamină liposolubilă care se găseşte în foarte puţine alimente şi poate fi sintetizată de organism în prezenţa razelor solare (UV). Vitamina D intervine în formarea oaselor și a dinților, cu rol în absorbția calciului și a fosforului.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Preşedintele Societăţii Române de Diabet: Alimentaţia sănătoasă începe cu micul dejun Alimentaţia sănătoasă începe cu micul dejun, care ajută la controlul apetitului şi al glicemiei, atât la adulţi, cât şi la copii, potrivit prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.