Cele mai citite
 


Ministrul Sănătăţii s-a întâlnit cu reprezentanţii ARPIM
joi, 13 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 13 aug /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii a prezentat, joi, Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) măsurile pe care autorităţile vor să le adopte, în următoarea perioadă, pentru fluidizarea plăţilor în sistemul sanitar, se arată într-un comunicat remis presei de MS, care precizează că propunerea a fost apreciată de ARPIM.

MS are în vedere implementarea unui mecanism financiar de factoring, prin care farmaciile să aibă posibilitatea de a cesiona facturile către distribuitori, iar aceştia, la rândul lor, să le poată sconta în sistemul bancar.

Măsura are ca scop deblocarea plăţilor în sistem, asigurarea de cash-flow necesar derulării activităţilor din companii în această perioadă, dar şi asigurarea rulajului acestora.

Concomitent, MS are în vedere decalarea plăţii facturilor către furnizori la 120 de zile în cazul farmaciilor şi la 90 de zile în cazul programelor naţionale. Se vor asigura, astfel, fondurile necesare în special pentru medicina primară şi pentru funcţionarea programelor naţionale, precizează sursa citată.

Deşi foarte utilizat în domeniul privat, sistemul de factoring ar urma să fie utilizat pentru prima oară în domeniul public, dacă va fi acceptat de Ministerul de Finanţe şi de către actorii din sistem.

Implementarea sistemului de factoring va fi garantată la instituţiile bancare, prin Fondul de Rezervă al Casei Naţionale de Sănătate.

ARPIM a apreciat dialogul purtat cu Ministerul Sănătăţii şi a fost de acord că astfel de variante, care pot soluţiona situaţia plăţilor din sistem, chiar şi pentru un termen scurt, sunt extrem de necesare şi vitale.

Dr. Ion Bazac le-a mai prezentat partenerilor de dialog atribuţiile şi sarcinile Comisiei MS care, în aceste zile, monitorizează şi face o evaluare a cheltuielilor înregistrate în programele de sănătate - în special la programele de oncologie şi diabet - astfel încât să fie găsite soluţii pentru eficientizarea acestora.

De asemenea, a fost prezentată situaţia la zi a execuţiei bugetare a programelor naţionale de sănătate. AGERPRES/(AS)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Gorghiu: Modul în care ministrul Sănătăţii a gestionat actuala criză face imposibilă rămânerea sa în funcţie Copreşedintele PNL Alina Gorghiu afirmă că felul în care ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu a gestionat actuala criză din sănătate face imposibilă rămânerea acestuia în funcţie.
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli: Dialogul cu producătorii de medicamente continuă Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii se întâlnesc, marţi după-amiază, la Palatul Parlamentului cu producătorii de medicamente, la întâlnire urmând să participe şi directorul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Lucian Duţă.
Ladislau Ritli: Nu a fost o criză de opioide, ci au fost disfuncţionalităţi Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu a fost vorba despre o criză de un anumit tip de morfină, ci de disfuncţionalităţi.
Cseke Attila: Decontarea serviciilor medicale ale spitalelor trebuie să fie echitabilă - interviu Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că 2010 este un an de criză, în continuare şi va fi un an hotărâtor pentru drumul sistemului sanitar în România. El a spus că vor trebui făcute demersuri şi reforme structurale, altfel, dacă nu se încearcă mişcarea sistemului...
UPDATE: Ministrul Sănătăţii: 2013 va fi un an foarte greu Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri seara, într-o emisiune la Antena 3, că în 2012 în spitalele private au fost internaţi 59.459 de pacienţi, în timp ce în spitalele de stat - 2.825.000.