Cele mai citite
 


Depresia psihică, dovedită prin analize de sânge
joi, 1 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un mecanism care permite obţinerea de informaţii obiective despre depresia psihică pe baza unor analize de sânge a fost descoperit de un grup de cercetători din cadrul departamentului de biochimie al Universităţii din Hiroshima. Descoperirea a fost făcută publică miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă şi pe site-ul universităţii, informează RIA Novosti.
Până acum, în tratarea depresiei medicii erau nevoiţi să evalueze starea pacientului exclusiv pe baza senzaţiilor subiective ale acestuia. Nu exista un mecanism care să permită determinarea stării bolnavului şi descoperirea bolii, asemănător celui care există în cazul unor boli precum diabetul zaharat sau presiunea arterială.

Grupul de cercetători niponi, în frunte cu profesorul Shigeto Yamawaki, a reuşit să descopere gena responsabilă pentru formarea proteinei BDNF - factor neurotrofic sintetizat de creier. Pentru experiment au fost recoltate analize de sânge de la două grupuri de oameni: sănătoşi şi care sufereau de depresie. S-a descoperit că la persoanele afectate de depresie reacţia chimică /metilare/ ce se produce în respectiva genă are particularităţi bine conturate.

Anterior, oameni de ştiinţă din diverse colţuri ale lumii au stabilit o strânsă dependenţă între BDNF, necesar pentru dezvoltarea celulelor nervoase, şi îmbolnăvirea de depresie. Acum, cercetătorii niponi afirmă că au descoperit în premieră o proteină care ar putea deveni un marker elocvent al depresiei.

Depresia este considerată în Japonia o gravă problemă socială. Anual, în această ţară se sinucid peste 30.000 de oameni, dintre care 7.000 din cauza depresiei.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentele prea grase pot provoca depresie (studiu) Un nou studiu american identifică pentru prima dată o legătură biologică între depresie şi alimentele prea grase şi oferă, totodată, o soluţie promiţătoare pentru noi tratamente, informează Le Parisien în ediţia online.
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Dependenţa şi impulsivitatea bărbaţilor sunt înscrise în ADN Starea de dependenţă şi impulsivitatea bărbaţilor au cauze genetice, conform unui nou studiu realizat de cercetători americani care au identificat gena răspunzătoare, transmite LiveScience.com.
Dependenţa de Internet accentuează depresia adolescenţilor /studiu/ Adolescenţii dependenţi de Internet sunt de două ori şi jumătate mai susceptibili să cadă pradă depresiei decât colegii lor de generaţie care navighează pe web în mod normal şi controlat, relevă un studiu ştiinţific publicat luni în SUA, potrivit AFP.
Dependenţa de internet poate fi semnalul de avertizare pentru afecţiuni de sănătate mentală (studiu) Dependenţa de internet ar putea reprezenta semnalul de alarmă pentru afecţiuni de sănătate mentală în rândul studenţilor, potrivit unui studiu recent al unor cercetători canadieni citat de UPI.com.
Cercetătorii britanici încearcă să identifice, prin analize de sânge, faze incipiente ale maladiei Alzheimer Un grup de cercetători de la Universitatea din Nottingham (centrul Angliei) dezvoltă un test care identifică printr-o analiză de sânge cazurile de Alzheimer în fază incipientă, a informat luni BBC, potrivit EFE.