Cele mai citite
 


Sucurile carbogazoase si sanatatea
duminică, 1 septembrie 2013   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Hidratare, Probleme cu greutatea, Diabetul, Ce mancam?, Mancam sanatos
 

 

Sucurile fac parte din "alimentatia" noastra zilnica, prin urmare merita atentie atunci cand vorbim de sanatate. Consumul de sucuri de cateva ori pe zi are consecinte importante asupra organismului. In plus, in ultima perioada se dezbate daca e benefica inlocuirea unei mese solide cu suplimetele lichide si care e rolul alimentatiei solide si vitalitatea acesteia.

 

 

Prin "bauturi" intelegem cafea, ceai, lapte, apa minerala, sucuri - naturale sau nu, cu sau fara acid, vin, bere, tarie etc.
 
Sucurile, in special cele carbogazoase care contin sirop de porumb bogat in fructoza stau la baza unor noi categorii de bauturi medicinale si de alimente lichide. Costul de productie este scazut, intrucat apa, acidularea si aromele sunt ieftine.
 
Pretul final este mult crescut de campanile de branding si de advertising ale produselor. In ultimii ani, in Europa si in USA, cea mai populara forma de hidratare o constituie sucurile (bauturile racoritoare), acestea fiind cu mult mai consumate decat cafeaua, ceaiul sau sucul natural.
 
Statisticile din 2008 au aratat ca fiecare persoana consuma, in medie, 89,8 litri de bauturi carbogazoase pe an, cu aproape 4% mai mult decat in anul precedent. La baza bauturilor carbogazoase a stat apa minerala care era recunoscuta inca din cele mai vechi timpuri pentru efectele ei terapeutice. Cand au analizat aceasta apa, cercetatorii au descoperit dioxidul de carbon ca fiind sursa bulelor din izvoarele naturale de apa minerala. La putin timp dupa aceasta descoperire, cercetatorii au ajuns sa stapaneasca producerea artificiala a bulelor din apa. Farmacistii au fost primii care au vandut apa carbogazoasa, in secolul al XIX-lea, desi se stia ca nu e tocmai sanatoasa, cu atat mai mult cu cat masinile care o produceau includeau utilizarea acidului sulfuric.
 
Cum aceasta apa lasa un gust metalic, farmacistii au cautat sa adauge aditivi care sa-i dea aroma si i-au ales pe cei considerati a avea proprietati purative: scoarta de mesteacan, papadie. Mai tarziu au ajuns la ghimbir, lamaie etc. Farmacia din colt era de fapt un loc de socializare. La scurt timp, bauturile carbogazoase au devenit disponibile si pentru drumuri, odata cu imbutelierea. Aparatele de la care puteai sa-ti cumperi sucuri au fost introduse in 1920. Principalele ingrediente ale bauturilor racoritoare se regasesc in aceasta lista: apa, dioxid de carbon, arome, coloranti, cofeina, acizi, conservanti, potasiu, sodium, fosfor si indulcitori: sirop de porumb bogat in fructoza, zaharoza din zahar sau indulcitori sintetici precum aspartam, zaharina, acesulfame K. Coca Cola se presupunea initial ca ar contine derivate din cocaina, dar reprezentantii companiei infirma acest lucru. Dr. John Pemberton – un farmacist din Atlanta, a fost primul care  a obtinut coca-cola dintr-un amestec de plante. Bautura a devenit, de atunci, emblematica pentru America si este unul dintre cele mai cunoscute branduri din lume. Actualmente, Coca Cola a introdus sortimente cu aroma de cirese, lamaie, vanilie si chiar ciocolata, menite sa atinga noi segmente de consumatori.
 
Consumul de sucuri este prezent in viata de zi cu zi, mai ales in randul tinerilor si al copiilor, fapt care s-a dovedit a fi un motiv de ingrijorare pentru nutritionisti si doctori. Nutritionistii numesc sucurile “dulciuri lichide”.
 
Degradarea dintilor, intarzierea dezvoltarii osoase, obezitate, diabet – sunt doar cateva dintre afectiunile asociate consumului excesiv de sucuri. Un studiu efectuat pe un esantion reprezentativ de copii cu varsta intre 6-11 ani a constatat ca 60% dintre baieti si 70% dintre fete au carenta de calciu. Laptele – chiar si cel cu ciocolata, este recomandat in locul sucurilor. Din nefericire, in ciuda semnalelor de alarma pe care nutritionistii le trag in ultimii ani, lucrurile nu par sa se remedieze. Sucurile sunt greu de evitat, mai mult chiar, sunt asociate cu hamburgeri, hot dog, cartofi prajiti etc. intr-o masa bogata in zahar, grasimi si calorii care nu face decat sa dauneze sanatatii. Chiar si consumul de sucuri dietetice ridica probleme importante.
 
Companiile care vand si promoveaza astfel de produse accentueaza faptul ca sucurile dietetice au un gust excelent si diminueaza setea fara a avea zahar in continut, deci cu un numar scazut de calorii. Acestia uita insa sa mentioneze care sunt efectele inlocuitorilor de zahar. Aspartamul, de exemplu, este destul de controversat, fiind asociat cu o serie de afectiuni cronice: crampe, vertigo etc. Cele mai recente trenduri includ totusi bauturi mai sanatoase: apa imbogatita cu suplimente (vitamine, minerale, proteine si chiar fibre). Insa, trebuie luat in consideratie ca si aceasta apa trebuie consumata doar de cei care au nevoie de suplimentele pe care ea le ofera, pentru a nu crea excese in organism.
 
Articol preluat de pe www.reteteculinare.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Häagen Dazs – inghetata naturala sigura, fara emulsificatori, conservanti si coloranti Häagen Dazs, prima inghetata super premium la nivel global, distribuita in Romania de Maresi Foodbroker, sustine necesitatea de a verifica eticheta, in urma studiului facut public recent de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, referitor la inghetata industriala. Retetele Häagen...
Top 6 alimente probiotice pentru imunizarea organismului Cine ar fi crezut ca acum, in prag de sezon rece, sanatatea intregului nostru organism poate depinde doar de cateva mici microorganisme: probioticele! Aceste bacterii benefice si microbi care traiesc in intestine au un rol important in digestie insa mai mult decat atat, sunt un adevarat...
Ghidul Sarbatorilor Sanatoase, dar la fel de gustoase Romanii mananca in perioada Craciunului si a Anului Nou aproximativ 1 milion de porci si peste 7,3 milioane de cozonaci, asa cum arata studiile asociatiilor producatorilor si a Protectiei Consumatorilor. Excesul de mancare face ca in fiecare an mii de romani sa cheme ambulanta in toiul sarbatorilor...
"Alimente interzise pe timp de vara" Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos sau numai pentru a ne mentine un tonus adecvat?
Alimentatia si osteoporoza Sistemul osos are nevoie de o dieta echilibrata, care sa contina atat macronutrienti (energie, proteine, grasimi si zaharuri),cat si micronutrienti (vitamine, minerale), necesari pentru dezvoltarea normala si refacere.
Cele mai sanatoase 100 de alimente Nutritionistii germani au stabilit care sunt cele mai sanatoase 100 de alimente ce îti protejeaza principalele organe. Lista acestora a fost publicata în ziarul Bild din Germania si a facut deja furori în întreaga lume. În cazul legumelor si fructelor se recomanda ca acestea sa fie consumate proaspete...