Cele mai citite
 


Ministrul Sănătăţii promite sancţiuni în cazul contraceptivelor expirate
vineri, 14 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Târgu Mureş, 14 aug /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii, Ion Bazac a promis, vineri, că cei care au distribuit în ţară contraceptive aproape de perioada de expirare, vor fi sancţionaţi.

"Din păcate au fost Direcţii de sănătate care nu s-au dus să ridice aceste anticoncepţionale, iar unele s-au dus să le ridice în urmă cu o lună, cu două. Evident că acest lucru nu este permis. Precum nu este permis nici că au stat în depozitul UNIFARM trei ani. Pe de altă parte, cei care au distribuit anticoncepţionale, în finalul perioadei de prescripţionare, vor plăti", a spus Bazac.

Acesta consideră că principal vinovat de situaţia creată este fostul ministru al Sănătăţii. Bazac spune că el a preluat stocul de la UNIFARM, odată cu portofoliul de la Sănătate.

"Eu m-am trezit, la începutul lui 2009, cu acest stoc la UNIFARM şi am spus să le distribuie imediat pentru că era păcat, expirau la sfârşitul lunii august şi la sfârşitul lunii octombrie", a explicat Bazac.

Ministerul Sănătăţii a precizat, joi, printr-un comunicat transmis AGERPRES, că medicamentele contraceptive Marvelon au făcut obiectul unei donaţii efectuate în anul 2006 de către organizaţii partenere (UNFPA), în cadrul Programului naţional de sănătate a femeii şi copilului.

"O parte au rămas neutilizate din cauza faptului că, în aceeaşi perioadă (2006 - 2008), conducerea de atunci a MS a decis şi achiziţionarea unor cantităţi suplimentare din acest produs", se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Reacţia MS a venit după ce deputatul PNL Diana Tuşa i-a solicitat ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, să explice motivele pentru care, în luna iulie, a fost lansată o campanie de distribuire gratuită a pastilelor contraceptive Marvelon, cu dată de expirare august 2009.

"Apariţia televizată a doamnei deputat PNL în care aduce vorba despre fapte care s-au petrecut exact în timpul guvernării PNL este cel puţin hilară. Mă aşteptam ca doamna deputat, pe care nu o îngrijorează decât produsele anticoncepţionale dintre toate problemele sistemului sanitar, să îşi întrebe colegul de partid, cel care a condus instituţia exact în ultimii trei ani, care este raţiunea pentru care s-au achiziţionat cantităţi industriale de produse contraceptive, în condiţiile în care donaţia nu fusese utilizată. Mai mult, de ce mă aştepta pe mine, ca, în anul 2009, să distribui produsele contraceptive primite în anul 2006?", a spus Ion Bazac, potrivit comunicatului de presă.

Sursa citată menţionează că Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică, încă din luna iunie, să ridice stocul de anticoncepţionale şi să îl utilizeze doar în termenul de valabilitate, respectiv 31 august - 31 octombrie, după caz. În acest sens, în ordinul ministerului se specifică faptul că "acordarea contraceptivului se realizează până la epuizarea acestuia din stocurile repartizate de la nivel central, precum şi în conformitate cu prevederile legale referitoare la respectarea termenelor de valabilitate ale medicamentelor".

Ministrul Sănătăţii a dispus un control la Direcţia de Sănătate Publică Brăila, care să evidenţieze modul în care au fost respectate atât dispoziţiile legale, cât şi cele ale ministerului în ceea ce priveşte derularea "Subprogramului de creştere a accesului la servicii moderne de planificare familială". AGERPRES-FOTO PE FLUX/(Isabela Paulescu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Contraceptivele orale - influenteaza sau nu greutatea Pastilele contraceptive sunt de mai multi ani cele mai „populare” metode de contraceptie, si cu toate acestea printre cele mai controversate. Pastilele anticonceptionale au fost introduse pentru prima oara pe piata in anul 1960, de atunci si pana in prezent calitatea acestora s-a imbunatatit simtitor...
Pilula contraceptivă a fost absolvită de bănuiala că ar putea produce malformaţii congentitale (studiu) Luarea unei pastile contraceptive înainte sau la începutul sarcinii nu creşte riscul de malformaţii congenitale majore la nou-născuţi, potrivit unui studiu publicat joi în revista medicală britanică 'British Medical Journal' (BMJ), citată de agenţia France Presse.
Studiu: Jumătate dintre românce riscă o sarcină nedorită folosind metode contraceptive cu eficienţă limitată Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) a lansat joi campania 'Planifică Neprevăzutul!', care vizează o mai bună informare a publicului în ceea ce priveşte contracepţia de urgenţă.
Pilule contraceptive: 40 de femei însărcinate din Canada au dat în judecată o companie farmaceutică Un grup de femei din Canada, dintre care 40 au rămas însărcinate deşi luau pilule contraceptive, au dat în judecată o societate farmaceutică pentru a cere despăgubiri de 800 de milioane de dolari, au anunţat vineri mass-media locale, relatează AFP.
Galaţi: Sancţiuni aplicate de ISU la Spitalul Judeţean Un angajat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi 'Sf. Aposol Andrei' a fost amendat cu 1.000 lei, iar alţi doi salariaţi au primit avertismente, în urma acţiunii de verificare a modului în care se aplică, în unităţile sanitare gălăţene, legislaţia privind prevenirea şi stingerea incendiilor, a declarat...
Agenţia Europeană a Medicamentului va reexamina pilulele contraceptive de generaţiile a 3-a şi a 4-a Agenţia Europeană a Medicamentului /EMA/ va reanaliza pilulele contraceptive de generaţiile a 3-a şi a 4-a, la cererea Franţei, care a invocat riscul cardio-vascular sporit provocat de acestea, transmite AFP.